5 τρόποι για να διατηρήσετε τον εθισμό σας στα φυτά εσωτερικού χώρου προσιτό

Εμπορικό θερμοκήπιο με φυτά εσωτερικού χώρου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φυτό.

Στη συνέχεια, είναι ένα ζευγάρι, και τι είναι μερικά ακόμα; Τώρα έχετε δέκα, αλλά δεν θα ήταν καλύτερα 12; Μόλις φτάσετε τα 20, αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει επιστροφή. Είσαι απελπιστικά εθισμένος στα φυτά εσωτερικού χώρου.

Καλώς ήρθατε στο κλαμπ!

Σήμερα, τα φυτά εσωτερικού χώρου πωλούνται παντού. Τα μεγάλα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, ακόμα και το ψιλικατζίδικο της γωνίας τα έχουν, πλούσιες και όμορφες πειραστές, που μας δίνουν αυτό το βλέμμα που μας έρχεται. Ελάτε, αγγίξτε μερικά φύλλα πριν φύγετε. Αλλά όχι, είναι αδύνατον.

Ήρθα για τις πετσέτες, έφυγα με τα φυτά.

Μια ποικιλία από φυτά εσωτερικού χώρου που βρίσκονται βολικά δίπλα στο ταμείο.

Κάντε το αυτό αρκετές φορές και το κόστος της ιδιοκτησίας φυτών σίγουρα θα αυξηθεί.

Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορείτε να γεμίσετε το σπίτι σας με υπέροχο πράσινο χωρίς να βάλετε ούτε ένα βαθούλωμα στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Η συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρή.

Άποψη ενός καλά εφοδιασμένου εμπορικού θερμοκηπίου γεμάτου με φυτά εσωτερικού χώρου.
Hoo-boy. Έχω μπλέξει.

Έχω κολλήσει με τα φυτά εσωτερικού χώρου εδώ και πολύ καιρό. Δεν θέλω καν να think για το συνολικό ποσό που έχω ξοδέψει για φυτά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, όμως, είναι ότι δεν έχω ξοδέψει ποτέ περισσότερα από 20 δολάρια για ένα μόνο φυτό. Και η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αποκτήθηκε με 5 δολάρια ή λιγότερο.

Δεδομένου του γελοία χαμηλού ορίου τιμών μου, έμεινα έκπληκτος με τους σωρούς μετρητών που οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν κατά τη διάρκεια της τρέλας των φυτών εσωτερικού χώρου που ξεκίνησε το 2020. Οι άνθρωποι πλήρωναν εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια για ένα φυτό!

Δεν θέλω να υπονοήσω ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει να ξοδεύετε χρήματα για τα πράγματα που εκτιμάτε. Αν ένας σπάνιος κάκτος αξίας 250 δολαρίων ή ένα παχύφυτο αξίας 1500 δολαρίων προκαλεί χαρά και μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, κάντε το.

Ωστόσο, θέλω να διαλύσω την άποψη ότι η συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου είναι ένα ακριβό χόμπι.

Ακούστε το από έναν cheapskate καταλαβαίνεις ότι, αν είσαι λάτρης των φυτών όπως εγώ, μπορείς να έχεις μια ποικίλη ποικιλία φυτών εσωτερικού χώρου χωρίς να πάρεις ένα τεράστιο οικονομικό χτύπημα.

Είμαι ένα λιτό κορίτσι που αγαπάει τα φυτά. Μου αρέσουν οι συγκινήσεις μου φτηνές, οι εκπτώσεις μου βαθιές και μπορώ να απολαμβάνω την έξαψη μιας μεγάλης ευκαιρίας για εβδομάδες. Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους έχω καταφέρει να θρέψω την εμμονή μου με τα φυτά εσωτερικού χώρου, με χαμηλό ή μηδενικό κόστος, μέσα στα χρόνια:

1. Πάρτε τα όταν είναι μικρά

Επιλογή μικρών φυτών σε γλάστρες
Όλα αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου κόστιζαν 4,99 δολάρια το ένα.

Οι πανύψηλες ομορφιές σε γλάστρες των 10 ή 12 ιντσών είναι για να πεθάνεις. Είναι δύσκολο να μην λιποθυμήσεις με αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου – ήδη ώριμα, ήδη γεμάτα και ήδη εκπληκτικά σε σχήμα και μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος της “ανάπτυξης” έχει γίνει και το φυτό είναι έτοιμο να εκτεθεί με υπερηφάνεια.

Αλλά θα σας κοστίσει.

Η τιμή των φυτών συνήθως αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου. Είναι λογικό ότι όσο πιο καθιερωμένο είναι το φυτό, όσο περισσότερο χρόνο χρειάστηκε για να αναπτυχθεί, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή που μπορεί να ζητήσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φυτά εσωτερικού χώρου που αναπτύσσονται αργά, όπως το φυτό ZZ, το φυτό φίδι και το δέντρο δράκος, τα οποία μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ωριμάσουν σε μεγάλα και υπέροχα δείγματα.

Φυτό Raven ZZ
Το φυτό Raven ZZ είναι ακριβό.

Αν το να ρίχνετε 50 ή 100 δολάρια ανά φυτό εσωτερικού χώρου είναι πολύ πλούσιο για το αίμα σας (όπως είναι το δικό μου), η λύση είναι να τα μαζέψετε όταν είναι ακόμα μικρά και νεαρά.

Για μένα, τα φυτά που πωλούνται σε γλάστρες των 3 ή 4 ιντσών για περίπου 5 δολάρια είναι το καλύτερο σημείο.

Θέα από πάνω δεκάδων μικρών 2
Για τους πραγματικά υπομονετικούς – γλάστρες 2″. Αλλά, ω, η ποικιλία!

Τα μικρά φυτά χρειάζονται χρόνο για να φτάσουν στο ίδιο μέγεθος με τα ακριβότερα αντίστοιχα φυτά τους. Αυτό μετριέται σε μήνες, αν όχι σε χρόνια. Αλλά αν έχετε το χρόνο, η εξοικονόμηση των φυτών θα είναι σημαντική. Προσωπικά, παίρνω μεγάλη -και εννοώ μεγάλη- ικανοποίηση από την ανατροφή τους από μικρά πραγματάκια. Κάθε γλάστρα είναι ένα ορόσημο για το φυτό και το να βλέπεις τη λάμψη του είναι ανεκτίμητο.

Μια θλιβερή αλήθεια που αξίζει να αναφέρουμε: δεν πρόκειται να τα καταφέρει κάθε φυτό που φέρνετε στο σπίτι σας. Μια διδακτική στιγμή, ή για λόγους που θα παραμείνουν για πάντα μυστήριο, το φυτό πεθαίνει. Είναι πάντα λυπηρό, αλλά πονάει λιγότερο όταν χάνετε μόνο μερικά δολάρια.

2. Επιλέξτε το κοινό αντί για το σπάνιο

Το γεγονός ότι ένα φυτό είναι κοινό δεν το καθιστά λιγότερο άξιο της αγάπης και της λατρείας μας. Ο πόθος, το φιδόφυτο, η αλόη, ο κρίνος της ειρήνης, το φυτό νεφρίτη, το βουβό καλάμι και τόσες άλλες τυποποιημένες ποικιλίες είναι σχεδόν βασικά είδη στον εσωτερικό κήπο. Είναι δημοφιλή για κάποιο λόγο – είναι ευρέως διαθέσιμα οπουδήποτε πωλούνται φυτά εσωτερικού χώρου, και συνήθως μπορείτε να τα προμηθευτείτε πολύ φθηνά.

Κοντινό πλάνο του φιδόφυτου
Το φυτό φίδι έχει εντυπωσιακές χρωματικές παραλλαγές σε αποχρώσεις του πράσινου έως το ασημί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθείτε εντελώς τις ασυνήθιστες ποικιλίες με πιτσιλιές ροζ, λευκού ή κίτρινου χρώματος στα φύλλα τους.

Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε από τη φούσκα των φυτών εσωτερικού χώρου του πρόσφατου παρελθόντος, είναι ότι κάποια στιγμή θα σκάσει.

Η ζήτηση για δυσεύρετα και σε υπερβολικές τιμές φυτά -αυτά στα οποία μια τριψήφια τιμή θεωρούνταν καλή συμφωνία! – θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι επαγγελματίες καλλιεργητές θα το προσέξουν. Και μόλις ένα φυτώριο αρχίσει να τα παράγει μαζικά, τα σπάνια και περιζήτητα φυτά ξαφνικά… δεν είναι και τόσο σπάνια.

Τα “it” φυτά του χθες – τα Monstera Albos και Thai Constellations, τα Philodendron Pink Princesses και Birkins, τα Queen Anthuriums και Milk Confetti Syngoniums – έχουν όλα μειώσει δραστικά την τιμή τους. Από 500 δολάρια ή και περισσότερο πριν από ένα χρόνο σε κάτω από 50 δολάρια σήμερα. Και εξακολουθούν να πέφτουν.

Πολλά φιλόδεντρα σε γλάστρες σε θερμοκήπιο
Ένα σημείωμα από την αρχισυντάκτριά μας, Tracey – “Πλήρωσα 15 δολάρια για το Birkin μου πριν από ένα χρόνο, αφού η φρενίτιδα έπεσε”.

Αν μπορείτε να περιμένετε τη διαφημιστική εκστρατεία, να αντισταθείτε στο FOMO και να μην γίνετε πρώτοι υιοθετητές, η υπομονή σας θα ανταμειφθεί με τον καιρό. Όταν τα σπάνια φυτά κάνουν τη μετάβαση στην καθημερινότητα, μπορείτε να τα αρπάξετε σε μια συγκριτική κλοπή.

3. Προτιμήστε το εύκολο από το δύσκολο

Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου τυχαίνει να είναι και εξαιρετικά για αρχάριους.

Τα κοινά φυτά δεν είναι μόνο φθηνά και εύκολα στην εύρεση, αλλά απολαμβάνουν δεκαετίες δημοτικότητας – και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι καλά προσαρμοσμένα σε μια ζωή που ζει σε εσωτερικούς χώρους.

Χρυσός πόθος σε γλάστρα
Ο χρυσός πόθος συχνά παραβλέπεται ως κοινός, αλλά δεν ξέρω κανέναν συλλέκτη φυτών εσωτερικού χώρου που να μην έχει έναν.

Αν μου δοθεί η επιλογή μεταξύ ενός εύκολου και ενός δύσκολου φυτού, θα επιλέξω το εύκολο. Γιατί; Επειδή ένα ζωντανό φυτό είναι πάντα προτιμότερο από ένα νεκρό φυτό.

Είναι ένα δύσκολο μάθημα – επειδή ένα φυτό είναι όμορφο και ανθίζει στο κατάστημα, δεν σημαίνει ότι θα επιβιώσει, πόσο μάλλον θα ευδοκιμήσει, κάτω από τις μοναδικές ιδιότητες του περιβάλλοντος του σπιτιού σας. (Σε κοιτάζω, φτέρη του Maidenhair!)

Ορισμένα φυτά είναι ευτυχισμένα μόνο μέσα σε ένα στενό εύρος φωτισμού, υγρασίας και θερμοκρασίας. Όταν το εσωτερικό του σπιτιού σας δεν ταιριάζει με τις προδιαγραφές τους, αυτό μπορεί να σημάνει την καταστροφή ενός νεοαποκτηθέντος φυτού μόλις περάσει την πόρτα σας. Θα υπάρξουν κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που δεν τους αρέσουν τα σπίτια μας, και αυτό δεν πειράζει.

Calathea
Οι Calathea είναι διαβόητα ιδιότροποι.

Αλλά ένα εύκολο φυτό; Λοιπόν, θα αναπτυχθεί σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών στο σπίτι χωρίς όλες τις φασαρίες και τις διορθώσεις.

Όταν ακόμα αρχίζετε να μαθαίνετε την κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους, τα φυτά εύκολης φροντίδας χτίζουν αυτή την αυτοπεποίθηση και θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε το πράσινο στους αντίχειρές σας. Αλλά ακόμη και αν το κάνετε ήδη για λίγο καιρό, τα φυτά χαμηλής συντήρησης είναι σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα μετά από την αγωνία για τα πιο δύσκολα. Είναι ωραίο να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε το φυτό χωρίς όλο το άγχος.

Και στο τέλος της ημέρας, το να διατηρείτε τα φυτά ζωντανά και καλά είναι από μόνο του μια μεγάλη εξοικονόμηση κόστους (και ψυχραιμίας).

4. Κόψτε και στηρίξτε

Μοσχεύματα ριζωμένου πόθου
Μοσχεύματα με ρίζες.

Αν με ρωτάτε, το μόνο πράγμα που είναι καλύτερο από ένα μικρό φυτό των 5 δολαρίων είναι ένα δωρεάν φυτό. Και λίγα πράγματα στη ζωή είναι τόσο απλά για να αντιγράψετε, να κλωνοποιήσετε και να πολλαπλασιάσετε όσο τα φυτά που ήδη έχετε.

Μάθηση όλα τα κόλπα διάδοσης ανοίγει πολλούς δρόμους για την αύξηση της συλλογής σας. Είναι σαν να ξεκλειδώνετε ένα glitch με άπειρα χρήματα, αλλά με τη μορφή μιας ατελείωτης προμήθειας δωρεάν πράσινων φίλων.

Το κόψιμο και το στήριγμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν:

  • Θέλετε να γεμίσετε τις γλάστρες σας. Θυμάσαι αυτά τα μικρά των 5 δολαρίων που τόσο αγαπώ; Για να επισπεύσετε μια πιο θαμνώδη εμφάνιση, αφήστε τα μικρά να μεγαλώσουν για λίγο, πάρτε μια κοπή και μπουμ – τώρα υπάρχουν δύο στο δοχείο. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει το δοχείο.
Dieffenbachia cane με μοσχεύματα
Εκεί που κάποτε υπήρχε μόνο ένα καλάμι Dieffenbachia, τώρα υπάρχουν τέσσερα χάρη στο πόσο εύκολο είναι να πολλαπλασιαστεί αυτό το φυτό.
  • Θέλετε να σώσετε ένα ασθενές φυτό. Είχατε ποτέ ένα φυτό που έτρεχε για χρόνια και μετά, από το πουθενά, αποφασίζει να σας πεθάνει; Μεταφυτεύστε ό,τι μπορείτε να σώσετε, αλλά πάντα να παίρνετε μερικά μοσχεύματα για να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας θα ζήσει για να πολεμήσει μια άλλη μέρα.
Ασθενές φυτό pothos
Πάρτε μοσχεύματα ως ασφαλές μέσο για την αναζωογόνηση των φυτών που παλεύουν.
  • Θέλετε να κάνετε δώρο τα φυτά. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια αφορμή! Η φύτευση των ριζωμένων μοσχευμάτων σας σε μια πολύχρωμη γλάστρα αποτελεί ένα συγκινητικό δώρο για σχεδόν οποιονδήποτε, ακόμη και για τους μη φυτόφιλους ανθρώπους στη ζωή σας. Είναι ένας απτός τρόπος να διαδώσετε την αγάπη για τα φυτά και θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον ένας ή δύο από τους παραλήπτες των φυτών μου έχουν κολλήσει και αυτοί το μικρόβιο.

5. Βρείτε τους ανθρώπους σας

Γυναικείο χέρι που κρατάει ένα φιδόφυτο με ρίζες
Πώς να κερδίσετε φίλους και να επηρεάσετε τα φυτά – πολλαπλασιασμός.

Από μοσχεύματα στο νερό σε πιο προηγμένα διαστρωμάτωση αέρα τεχνικές, η τελειοποίηση των δεξιοτήτων σας στον πολλαπλασιασμό είναι ανεκτίμητη για τη διαχείριση του υπάρχοντος θηριοτροφείου των χόρτων σας. Αλλά μη σταματάτε εκεί. Διατηρήστε μερικά επιπλέον μοσχεύματα με ρίζες και θα έχετε ένα φανταστικό διαπραγματευτικό χαρτί για την επέκταση της ποικιλίας στη συλλογή φυτών εσωτερικού χώρου σας.

Η ανταλλαγή φυτών είναι η απόλυτη οικονομία.

Έχω αποκτήσει τόσες πολλές καταπληκτικές ποικιλίες μέσω αμοιβαία επωφελών ανταλλαγών φυτών, όλες δωρεάν και χωρίς κόστος. Και ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να συνδεθείτε με ομοϊδεάτες στην κοινότητά σας και όχι μόνο, ειδικά τώρα που τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την τιμητική τους.

Για μια μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και υφών – και όλα αυτά με μηδενικό κόστος για εσάς – υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος ανθρώπων με φυτά εκεί έξω που αισθάνονται το ίδιο με εσάς. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τους βρείτε:

  • Δημοσιεύστε σε διαδικτυακές ομάδες. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες των ριζωμένων μοσχευμάτων σας και δημοσιεύστε τις στο Craigslist, στο Facebook Marketplace, στο Nextdoor, στο OfferUp και στις ομάδες Buy Nothing και δείτε αν θα σας τσιμπήσει κανείς.
  • Εγγραφείτε σε συλλόγους κηπουρικής. Οι περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις διαθέτουν τοπικές συντεχνίες, κοινωνίες, λέσχες και άλλες οργανώσεις μόνο για μέλη που δημιουργήθηκαν γύρω από την κοινή αγάπη για τα φυτά. Γνωρίστε άλλους εμμονικούς και ενημερωθείτε για τις πωλήσεις φυτών και τις ανταλλαγές φυτών.
  • Οργανώστε μια ανταλλαγή φυτών. Δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανταλλαγής φυτών; Γιατί να μην διοργανώσετε τη δική σας κοινοτική ανταλλαγή φυτών – εδώ είναι πώς να το κάνετε σαν επαγγελματίας.

Πέρα από την απίστευτη ομορφιά του να παίρνεις καινούργια φυτά δωρεάν, έχω γνωρίσει κάθε είδους ενδιαφέροντες ανθρώπους μέσω των ανταλλαγών φυτών. Και όλοι ήταν περισσότερο από πρόθυμοι να συζητήσουν για τα φυτά – ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, προφανώς! Έτσι, μερικές φορές δεν είναι μόνο για τα δωρεάν φυτά, αλλά και για τους φίλους που κάνουμε στην πορεία.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Περιλαμβάνουν κυριακάτικες αφηγήσεις από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή μας και ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top