5 φυσικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από τα ιαπωνικά σκαθάρια στον κήπο

Εικόνα από rfotostock από Pixabayv

Η ιριδίζουσα λάμψη ενός ιαπωνικού σκαθαριού μπορεί να είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός κηπουρού. Αυτοί οι μεταλλικοί πράσινοι εισβολείς, με την ακόρεστη όρεξή τους για φύλλα και λουλούδια, μπορούν να μεταμορφώσουν έναν ανθισμένο κήπο σε έναν σκελετό της παλιάς του δόξας. Πριν φτάσετε στο χημικό ιππικό, σκεφτείτε μια πιο φυσική προσέγγιση σε αυτόν τον κηπευτικό πόλεμο.

Όπλο #1: Ζητήστε τη βοήθεια των ευεργετικών κυνηγών επικηρυγμένων

Η φύση, με την απέραντη σοφία της, έχει παράσχει μια μοίρα συμμάχων για να πολεμήσει αυτούς τους φυλλώδεις εχθρούς. Ας εξερευνήσουμε μερικά από αυτά τα ευεργετικά σφάλματα:

 • Αρπακτικές σφήκες: Αυτοί οι μικροσκοπικοί τρόμοι, με ονόματα όπως «Tiphia popilliavora» και «Tiphia vernalis», είναι οι απόλυτοι δολοφόνοι του ιαπωνικού κόσμου των σκαθαριών. Εξειδικεύονται στο κυνήγι των προνυμφών (το στάδιο της προνύμφης) στο έδαφος, εγχύοντάς τους αυγά που εκκολάπτονται σε αρπακτικές προνύμφες σφήκας.
 • Νηματώδεις: Μικροσκοπικοί νηματώδεις που μοιάζουν με σκουλήκια είναι οι John Wicks του εδάφους. Συγκεκριμένα στελέχη, όπως το Steinernema scarabaei, αναζητούν ενεργά τις ράβδους ιαπωνικών σκαθαριών, εισχωρώντας στο σώμα τους και απελευθερώνοντας θανατηφόρα βακτήρια.
 • Πασχαλίτσες και κορδόνια: Αυτά τα γνωστά πρόσωπα είναι κάτι παραπάνω από αξιολάτρευτα. Καταβροχθίζουν εύκολα αυγά σκαθαριού και νεαρές προνύμφες, συμβάλλοντας στον περιορισμό της επόμενης γενιάς εισβολέων.

Πώς να προσελκύσετε αυτά τα οφέλη:

 • Παρέχετε καταφύγιο: Φυτέψτε μια ποικιλία από ανθισμένα βότανα και αυτοφυή φυτά με κούφιους μίσχους, όπως άνηθο, μάραθο και βάλσαμο μελισσών. Αυτά χρησιμεύουν ως φιλόξενα καταφύγια για αυτά τα ευεργετικά έντομα.
 • Προσφορά Πηγές Τροφίμων: Φυτέψτε λουλούδια πλούσια σε νέκταρ όπως το σύμπαν, τους αστέρες και τις πικραλίδες για να προσελκύσετε ενήλικες σφήκες και πασχαλίτσες.
 • Ελαχιστοποίηση της διαταραχής: Αποφύγετε τη χρήση εντομοκτόνων ευρέος φάσματος, τα οποία μπορούν να βλάψουν αυτούς τους ευεργετικούς συμμάχους μαζί με τα παράσιτα-στόχους.

Όπλο #2: Χρησιμοποιήστε τη δύναμη των φυτών

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ορισμένα φυτά μπορούν πραγματικά να αποτρέψουν αυτούς τους μεταλλικούς επιδρομείς:

 • Καλλιέργειες παγίδευσης: Αυτοί οι βοτανικοί καμικάζι, όπως τα πουρνάρια και τα δέντρα κραμπό, προσελκύουν τα σκαθάρια μακριά από τα πολύτιμα φυτά σας. Μόλις τα σκαθάρια γιορτάσουν με αυτά τα θυσιαζόμενα αρνιά, μπορείτε να διαλέξετε ή να χρησιμοποιήσετε παγίδες για να τα εξαφανίσετε.
 • Απωθητικά φυτά: Ορισμένα βότανα, όπως το tansy, το σκόρδο και το rue, εκπέμπουν έντονες μυρωδιές που βρίσκουν τα ιαπωνικά σκαθάρια δυσάρεστα. Η στρατηγική φύτευση αυτών των βοτάνων γύρω από τα ευάλωτα φυτά σας μπορεί να δημιουργήσει ένα φυσικό εμπόδιο.
 • Ευεργετικές ανθοφορίες: Η εμφύτευση του κήπου σας με κατιφέδες και νυστέρια όχι μόνο προσθέτει μια πινελιά χρώματος αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει τα σκαθάρια με το μοναδικό άρωμα τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η αποτελεσματικότητα αυτών των φυτών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της προσβολής και την απόγνωση των σκαθαριών. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα στον κήπο σας.

Όπλο #3: Ξεπέρασε το Σκαθάρι με Πονηρές Παγίδες

Μερικές φορές, ένα μικρό κόλπο πάει πολύ μακριά:

 • Ιαπωνικές παγίδες σκαθαριών: Αυτές οι παγίδες που διατίθενται στο εμπόριο χρησιμοποιούν ένα δέλεαρ (συχνά μια φερομόνη) για να προσελκύσουν τα σκαθάρια, παγιδεύοντάς τα σε ένα δοχείο όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί – αυτές οι παγίδες μπορούν επίσης να προσελκύσουν σκαθάρια από τις αυλές των γειτόνων σας, γι’ αυτό σκεφτείτε προσεκτικά την τοποθέτηση.
 • Σπιτικές παγίδες για κάδους: Γεμίστε έναν κουβά με έντονα χρώματα (το κίτρινο είναι ιδιαίτερα ελκυστικό) με ένα μείγμα σαπουνόνερου. Τα σκαθάρια, τραβηγμένα στο χρώμα, θα πέσουν μέσα και θα πνιγούν. Αυτή είναι μια χαμηλού κόστους και αποτελεσματική επιλογή, αλλά απαιτεί τακτική παρακολούθηση και άδειασμα.

Μια λέξη της προσοχής (h3):

Ενώ οι παγίδες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη σύλληψη ενήλικων σκαθαριών, δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος – τις ρίζες στο έδαφος. Συνδυάστε παγίδες με άλλες στρατηγικές για μια πιο ολιστική προσέγγιση.

Όπλο #4: Αγκαλιάστε τη δύναμη των λύσεων DIY

Για τον πανούργο κηπουρό, υπάρχουν μερικά σπιτικά παρασκευάσματα που μπορούν να αποτρέψουν αυτά τα επίμονα παράσιτα:

 • Σπρέι Neem Oil: Το έλαιο neem που εξάγεται από το δέντρο neem είναι ένα φυσικό εντομοκτόνο με πικρή γεύση και οσμή που απωθεί τα σκαθάρια. Ανακατέψτε ένα αραιωμένο διάλυμα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και ψεκάστε απευθείας στα φυτά σας. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι το λάδι neem μπορεί να βλάψει ορισμένα ωφέλιμα έντομα, γι’ αυτό δοκιμάστε το πρώτα σε μια μικρή περιοχή.
 • Γη διατόμων: Αυτή η εντελώς φυσική σκόνη, κατασκευασμένη από απολιθωμένα φύκια, έχει μικροσκοπικές αιχμηρές άκρες που αφυδατώνουν τα έντομα κατά την επαφή. Εφαρμόστε ένα ελαφρύ ξεσκόνισμα γύρω από τη βάση των φυτών σας, εστιάζοντας σε περιοχές όπου μπορεί να εισχωρήσουν σκόνες στο έδαφος.
 • Σπρέι σκόρδου: Το πικάντικο άρωμα του σκόρδου μπορεί να είναι ένα φυσικό αποτρεπτικό παράγοντα για σκαθάρια. Δημιουργήστε ένα σπρέι βυθίζοντας τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου σε νερό για αρκετές ώρες, στη συνέχεια σουρώνουμε και αραιώνουμε πριν τις εφαρμόσουμε στα φυτά σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Αυτές οι λύσεις DIY μπορεί να απαιτούν πιο συχνή εφαρμογή σε σύγκριση με τα χημικά φυτοφάρμακα. Ωστόσο, είναι μια ασφαλέστερη επιλογή για το οικοσύστημα του κήπου σας και τα ωφέλιμα έντομα.

Όπλο #5: Διατάραξη του κύκλου ζωής του Beetle

Η κατανόηση του κύκλου ζωής του ιαπωνικού σκαθαριού μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να διακόψετε την πορεία του προς την καταστροφή:

 • Φθινοπωρινός καθαρισμός: Τα ενήλικα σκαθάρια γεννούν αυγά το φθινόπωρο σε υγρό έδαφος. Η αφαίρεση φύλλων, υπολειμμάτων και ζιζανίων από τα κρεβάτια του κήπου σας μπορεί να εξαλείψει πιθανές τοποθεσίες ωοτοκίας.
 • Τεχνικές λείανσης: Στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε το χώμα σας σε βάθος 3-4 ιντσών. Αυτό μπορεί να εκθέσει και να καταστρέψει τις γριές που διαχειμάζουν.
 • Καλύμματα σειρών: Προστατέψτε τα νεαρά σπορόφυτα και τα ευάλωτα φυτά με αιωρούμενα καλύμματα σειρών. Αυτά τα ελαφριά υφάσματα επιτρέπουν στο φως του ήλιου και στο νερό να διεισδύσουν ενώ δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα ενάντια στα ενήλικα σκαθάρια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Αυτές οι πρακτικές απαιτούν συνέπεια και μπορεί να μην εξαλείψουν εντελώς το πρόβλημα, αλλά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επόμενη γενιά σκαθαριών.

Συμπέρασμα: Μια πολύπλευρη προσέγγιση στη νίκη

Η μάχη ενάντια στα ιαπωνικά σκαθάρια είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ. Ο συνδυασμός πολλών από αυτές τις φυσικές στρατηγικές θα δημιουργήσει μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη άμυνα για τον κήπο σας. Η υπομονή, η επιμονή και η λίγη πράσινη εφευρετικότητα είναι τα κλειδιά για να ξεπεράσετε αυτούς τους σμαραγδένιους εισβολείς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top