6 Εργασίες Ανοιξιάτικων Τριαντάφυλλων για Εκπληκτικές Καλοκαιρινές Ανθοφορίες

Έχω περάσει τους τελευταίους δύο μήνες (βασικά από το τέλος της περιόδου των διακοπών) μετρώντας αντίστροφα τις μέρες μέχρι να μπορέσω να κάνω ξανά υπαίθριες δουλειές.

Αλλά μόλις ο καιρός γίνει πιο ζεστός την άνοιξη, η λίστα με τις υποχρεώσεις κηπουρικής μου μετατρέπεται από ένα λευκό φύλλο χαρτιού σε μια πλήρη λίστα που συναγωνίζεται το μήκος μιας απόδειξης φαρμακείου.

Ροζ τριαντάφυλλα ανθισμένα.
Λίγη δουλειά την άνοιξη = υπέροχες ανθοφορίες το καλοκαίρι.

Είναι ευχαρίστηση και κάπως συγκίνηση να αποφασίζεις τι θα αντιμετωπίσεις στη συνέχεια. Φέτος, διάλεξα τα τριαντάφυλλά μου ως τα πρώτα που προορίζονται για έναν ανοιξιάτικο καθαρισμό. Ακολουθεί μια γρήγορη αναδρομή των εργασιών που πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτή την άνοιξη εάν θέλετε υγιή τριαντάφυλλα γεμάτα λουλούδια αυτό το καλοκαίρι.

1. Διαλέξτε τυχόν εναπομείνασες τριανταφυλλιές.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού καθαρισμού, φροντίζω να σταματήσω να σβήνω τα τριαντάφυλλά μου αρκετά νωρίς, ώστε να μπουν σε λήθαργο πριν πέσουν οι θερμοκρασίες.

Σε έναν φιλικό προς τη φύση κήπο, αυτή η πρακτική έχει επίσης μια άλλη επιθυμητή παρενέργεια. Οι τριανταφυλλιές παραμένουν στο φυτό κατά τους κρύους μήνες και χρησιμεύουν ως τροφή για κάθε πουλί που επισκέπτεται τον κήπο.

Χέρι γυναίκας που κρατά τριανταφυλλιές.
Το συρτάρι μου από έναν από τους θάμνους μου.

Την άνοιξη, ακριβώς πριν από το κλάδεμα, μαζεύω όσες τριανταφυλλιές έχουν απομείνει και τις αποθηκεύω σε ένα βάζο. Σε αυτό το σημείο, έχουν ήδη στεγνώσει φυσικά στο φυτό. Θα μπορούσα, θεωρητικά, να ξεκινήσω τα τριαντάφυλλα από τους σπόρους σε αυτούς τους λοβούς – και το έχω κάνει με επιτυχία στο παρελθόν. Φέτος, είμαι ικανοποιημένος να τα αποθηκεύω για φαγητό, καθώς οι τριανταφυλλιές έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Τριαντάφυλλα Rugosa και τριαντάφυλλα σκυλιών (κυνικός τριαντάφυλλο) έχουν ιδιαίτερα νόστιμα τριαντάφυλλα. Προσπαθώ να μην τρώω τους γοφούς ολόκληρους (έχουν διουρητικές ιδιότητες), αλλά τους χρησιμοποιώ για να φτιάξω αφεψήματα τσαγιού, σιρόπια και λεμονάδες.

Σχετική ανάγνωση: 25 έξυπνοι λόγοι για να συλλέξετε κυνόδοντες

2. Δώστε στα τριαντάφυλλά σας ένα δαμάσκηνο, αν χρειαστεί.

Σκέφτομαι το κλάδεμα των τριαντάφυλλων την άνοιξη ως εξισορροπητική πράξη πίστης. Πρέπει να τα κλαδέψουμε όσο είναι ακόμα σε λήθαργο πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά. Αλλά ταυτόχρονα, δεν πρέπει να τα κλαδεύουμε εάν υπάρχει πιθανότητα να παγώσουν τα καλάμια αμέσως μετά. Μερικοί κηπουροί κλαδεύουν τριαντάφυλλα στα τέλη του χειμώνα, αλλά προτιμώ να περιμένω λίγο περισσότερο και να μην πηδήξω στο κλάδεμα μέχρι την άνοιξη.

Το αν τα τριαντάφυλλά σας χρειάζονται ανοιξιάτικο κλάδεμα θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του τριαντάφυλλου, η θέση του, η ηλικία και το μέγεθός του.

Έγραψα έναν αναλυτικό οδηγό για το κλάδεμα των τριαντάφυλλων την άνοιξη. Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης τις εξαιρέσεις – τριαντάφυλλα που κλαδεύουμε το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανθοφορία. Αλλά με λίγα λόγια, εδώ είναι ένας εύκολος τρόπος να θυμάστε πώς να κλαδεύετε που θα ισχύει για τα περισσότερα τριαντάφυλλα.

Κλάδεμα τριαντάφυλλων 101

  • Αφαιρέστε τα 3D κλαδιά (νεκροί, άρρωστοι και κατεστραμμένοι). Βασικά, κόψτε όλα όσα φαίνονται καφέ, μαύρα, σπασμένα ή ταλαιπωρημένα από το χειμερινό πέτρωμα.
Κοντινό πλάνο ενός ξεπερασμένου μίσχου σε έναν θάμνο τριανταφυλλιάς.
Ξεκινήστε αφαιρώντας τυχόν κλαδιά που δεν φαίνονται υγιή.
  • Εάν διασταυρώνονται δύο ή περισσότεροι κλάδοι, κρατήστε μόνο ένα από αυτά. Όταν τα κλαδιά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλούν βλάβες που μπορεί να αφήσουν τις ασθένειες και να αποδυναμώσουν το φυτό με την πάροδο του χρόνου. Η καλύτερη πρακτική είναι να αφαιρέσετε τα διασταυρούμενα στελέχη που αναπτύσσονται προς τα μέσα. Εάν κανένα από αυτά δεν δείχνει προς το κέντρο, κρατήστε αυτό που φαίνεται πιο δυνατό και αφαιρέστε τα αδύνατα σημεία.
Αυτός ο παλιός θάμνος τριανταφυλλιάς έχει κλαδευτεί σε ένα πλαίσιο έξι κύριων κλαδιών.
  • Αφαιρέστε μερικά παλιά κλαδιά για να ανοίξει το φυτό. Αυτή η συμβουλή ισχύει μόνο εάν τα τριαντάφυλλά σας είναι αρκετά ώριμα ώστε να έχουν παλιά κλαδιά.
  • Μειώστε τους υπόλοιπους μίσχους κατά το ένα τρίτο έως το μισό σε ύψος, με στόχο να αφήσει στη θέση του τουλάχιστον 4-5 ίντσες (10-12 εκατοστά) από την ανάπτυξη του προηγούμενου έτους. Το τελικό ύψος του τριαντάφυλλου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική προτίμηση, καθώς και από τον τύπο του τριαντάφυλλου και τη θέση του. Στον κήπο μου, κρατάω τα καλάμια περίπου 25 ίντσες ψηλά (αυτό είναι περίπου 70 εκατοστά), αν και σίγουρα θα μπορούσατε να πάτε χαμηλότερα για ένα πιο σκληρό κλάδεμα.
Χέρι με γάντια στη βάση κλαδιού πάνω σε τριανταφυλλιά που έχει κλαδευτεί.
Θυμηθείτε να κλαδέψετε πάνω από ένα εξωτερικό μπουμπούκι βολής.

Να θυμάστε ότι όταν κλαδεύετε ένα τριαντάφυλλο, πρέπει πάντα να κόβετε ακριβώς πάνω από ένα μπουμπούκι που βλέπει προς τα έξω. Αυτό διασφαλίζει ότι η νέα ανάπτυξη θα εκτοξεύεται προς τα έξω, η οποία, με τη σειρά της, διατηρεί το φυτό ανοιχτό. Ένα ανοιχτό πλαίσιο δεν είναι μόνο αισθητικά ευχάριστο, αλλά προάγει την καλή ροή αέρα και το γρήγορο στέγνωμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μυκητιασικών λοιμώξεων.

3. Πολλαπλασιάστε τα κλαδέματά σας.

Ξέρω ότι εμείς οι κηπουροί μισούμε πραγματικά τα απόβλητα. Θα εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για να «δούμε τι μεγαλώνει». Έτσι, για να διασώσουμε μερικά από τα κλαδέματά μας τριανταφυλλιάς, η άνοιξη θα ήταν η καλύτερη εποχή για να προσπαθήσουμε να τα μετατρέψουμε σε νέα φυτά.

Προφανώς, δουλέψτε μόνο με τα πιο δυνατά κλαδιά που έχετε αφαιρέσει από τους θάμνους τριανταφυλλιάς σας.

Γυναικείο χέρι που κρατά ένα τριαντάφυλλο κόψιμο, πολλά άλλα πίσω από το χέρι που βρίσκεται στο χώμα.
Ένα κλαδί μπορεί να μας δώσει πολλά μοσχεύματα.

Επιλέξτε ημίσκληρα στελέχη για να χρησιμεύσουν ως μοσχεύματα.

Στη συνέχεια, κόψτε τα σε περίπου 20 ίντσες, κόβοντας ακριβώς πάνω από έναν κόμβο στο επάνω μέρος και ακριβώς κάτω από έναν κόμβο στο κάτω μέρος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα περισσότερα φύλλα ή νέα ανάπτυξη από το φυτό. Θέλετε να ενθαρρύνετε το κόψιμο να κατευθύνει όλη του την ενέργεια στην ανάπτυξη ενός ριζικού συστήματος, αντί να συνεχίσει να αναπτύσσει νέα φύλλα.

Μπορείτε να βουτήξετε το κάτω μέρος των μοσχευμάτων σε ορμόνη ριζοβολίας (ή να τα βάλετε χωρίς), στη συνέχεια να τα κολλήσετε σε μια γλάστρα με χώμα ελεύθερης αποστράγγισης. Ανάλογα με το πόσο αργά την άνοιξη το κάνετε αυτό, μπορείτε επίσης να φυτέψετε τα μοσχεύματα κατευθείαν στο έδαφος.

Το κόλπο με την απευθείας ριζοβολία στον κήπο είναι να θυμάστε να διατηρείτε τα μοσχεύματα υγρά τους επόμενους μήνες για να ενθαρρύνετε την παραγωγή ριζών.

Τέσσερα ριζωμένα μοσχεύματα τριαντάφυλλου.
Πρόκειται για ριζωμένα μοσχεύματα που πήρα από τα τριαντάφυλλά μου μετά το περσινό κλάδεμα.

Ποτέ δεν είχα εκατό τοις εκατό ποσοστό επιτυχίας με μοσχεύματα, ειδικά με τριαντάφυλλα, οπότε τείνω να διαδίδω πρόσθετα. Εάν ένα στα πέντε μοσχεύματα κάνει ένα νέο πλήρες φυτό, τότε θα το θεωρούσα επιτυχία.

4. Καθαρίστε το χώμα κάτω από τα τριαντάφυλλά σας.

Τώρα που τα τριαντάφυλλα έχουν κλαδευτεί και μπορούμε να δούμε τι κάνουμε χωρίς να μας τρυπήσουν τα μάτια, ήρθε η ώρα για λίγη συντήρηση του εδάφους.

Ξεκινάω αφαιρώντας όλα τα νεκρά φύλλα γύρω από τη βάση του φυτού. Χρησίμευαν ως σάπια φύλλα τους χειμερινούς μήνες, αλλά ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτά την άνοιξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αντιμετωπίζετε μολύνσεις από μύκητες στις τριανταφυλλιές σας.

Τριαντάφυλλο με μόλυνση με μαύρες κηλίδες
Η μαύρη κηλίδα και άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις θα ξεχειμωνιάσουν στα νεκρά φύλλα.

Τα πολύ κοινά σπόρια μαύρης κηλίδας θα ξεχειμωνιάσουν γενικά στα φύλλα (ακόμη και στα πεσμένα φύλλα). Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολύνει εκ νέου τη νέα ανάπτυξη εάν δεν τα καθαρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Την άνοιξη λοιπόν, μαζεύω όλα τα σκουπίδια κάτω από τα τριαντάφυλλά μου και τα πετάω μαζί με τα οικιακά απορρίμματα. Η προσθήκη του στο κομπόστ μου θα ήταν απλώς πρόβλημα.

5. Σκάψτε σε φρέσκο ​​λίπασμα και προσθέστε σάπια φύλλα.

Τώρα που έχει καθαρίσει το έδαφος, ήρθε η ώρα για λίγη ανανέωση. Αυτό είναι όταν απλώνω λίγο φρέσκο ​​λίπασμα γύρω από τη βάση του τριαντάφυλλου. Δεν το στοιβάζω πολύ ψηλά στα στελέχη, απλά το σκάβω ελαφρά γύρω-γύρω.

Γυναικεία χέρια που στρώνουν κάτω από μια κλαδεμένη τριανταφυλλιά
Χρησιμοποιώντας το φλοιό ως σάπια φύλλα για τα τριαντάφυλλά σας θα φανεί υπέροχο το καλοκαίρι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπασμα ως σάπια φύλλα. ή μπορείτε να κάνετε σάπια φύλλα με κάτι άλλο για μια πιο αισθητική εμφάνιση, όπως φλοιός, πευκοβελόνες ή τσιπς σκληρού ξύλου. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αυτό το σάπια φύλλα θα εξυπηρετήσει ορισμένους σκοπούς.

  • Θα μονώσει τα τριαντάφυλλα εάν έχουμε άλλα κρύα αυτή την άνοιξη.
  • Θα μειώσει τις διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του εδάφους.
  • Θα μειώσει την εξάτμιση του νερού κατά τους ζεστούς μήνες.
  • Λειτουργεί ως ζιζανιοκατασταλτικό.

6. Δέστε αναρριχητικά τριαντάφυλλα.

Εάν καλλιεργείτε τριαντάφυλλα αναρρίχησης, αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να τα δένετε ή να τα ξαναδένετε κάθε χρόνο. Εάν έχετε κλαδέψει το αναρριχητικό σας τριαντάφυλλο, αυτό θα γίνει προφανές.

Χέρι που δένει ένα αναρριχητικό τριαντάφυλλο σε μια πέργκολα.
Η άνοιξη είναι η εποχή για να ξαναδέσουμε τα αναρριχητικά τριαντάφυλλα.

Αλλά ακόμα κι αν οι περσινές γραβάτες εξακολουθούν να ισχύουν, είναι καλή ιδέα να εξασφαλίσετε ξανά τα τριαντάφυλλα.

Χρησιμοποιώ σπάγκο γιατί είναι πιο μαλακό από το σύρμα και δεν καταστρέφει τα καλάμια. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι βιοδιασπώμενο, οπότε κάθε άνοιξη, ξαναδένω τα αναρριχητικά μου τριαντάφυλλα οριζόντια για να ενθαρρύνω περισσότερα λουλούδια. Πάντα κρατάω τα δεσμά αρκετά χαλαρά ώστε να επιτρέψω στο καλάμι να γεμίσει κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Μπορεί να ακούγεται συντριπτικό αν αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνετε ανοιξιάτικη περιποίηση τριαντάφυλλων. Αλλά να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα με μια κίνηση. Εάν το απλώσετε σε μερικά Σαββατοκύριακα, θα έχετε τελειώσει σε λίγες ώρες. Και το καλοκαίρι, όλα αυτά τα τριαντάφυλλα που ανθίζουν θα αναπληρώσουν τις ανοιξιάτικες προσπάθειές σας.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top