6 Κοινά προβλήματα καλλιέργειας βασιλικού και πώς να τα διορθώσετε

Ο βασιλικός είναι ένα ετήσιο βότανο γνωστό για το ρόλο που παίζει στο ιταλικό πιάτο πέστο και για χρήση σε κουζίνες χωρών όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Υπάρχουν πάνω από 60 ποικιλίες βασιλικού, με μερικά αθλητικά κόκκινα ή μοβ φύλλα, αλλά εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής για γαστρονομικούς σκοπούς είναι ο πράσινος γλυκός βασιλικός.

Άλλοι βασιλικοί (συμπεριλαμβανομένων των πολυετών ποικιλιών) έχουν διαφορετικά αρωματικά φύλλα, μερικά ονομάζονται ακόμη και για τη γεύση που προσδίδουν – όπως βασιλικός κανέλας, βασιλικός λεμονιού και ακόμη και πικάντικος βασιλικός με θάμνους.

Φυτό βασιλικού που μαραίνεται

Δυστυχώς, τα φύλλα – το πιο χρήσιμο μέρος ενός φυτού βασιλικού – είναι συχνά το μέρος του φυτού που θα προσβληθεί με προβλήματα. Είτε τα φυτά σας είναι ποδαράκια είτε τα φύλλα σας ημιδιαφανή, έχουμε καλυμμένα όλα τα πιθανά προβλήματα με τον βασιλικό και τις λύσεις τους.

1. Φυτά με ποδαράκια

Πάρα πολύ λίπασμα

Χέρια γυναίκας που φυτεύει βασιλικό

Οι βασιλικοί που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να χρησιμοποιούν μια επιπλέον δόση λιπάσματος κάθε τόσο για να διατηρήσουν τα φυτά υγιή και να παράγουν φύλλα. Ανάλογα με τον τύπο του λιπάσματος που επιλέγετε, αυτό εφαρμόζεται γενικά μία φορά το μήνα ή πιο συχνά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Η συχνή διατροφή του βασιλικού μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα, ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά. Αλλά, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα, να γίνουν ποδαράκια με φύλλα χαμηλής ποιότητας. Τα έλαια στα φύλλα που δίνουν στα φυτά τη χαρακτηριστική τους γεύση θα μειωθούν επίσης με πάρα πολύ λίπασμα, με αποτέλεσμα τα φύλλα να μην έχουν όρεξη.

Λιπάνετε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και μην εφαρμόζετε ποτέ περισσότερο από αυτό που συνιστάται.

Μια πτώση της θερμοκρασίας

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα φυτά βασιλικού και να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις πτώσεις της θερμοκρασίας, προτιμώντας ένα πιο ζεστό κλίμα. Φροντίστε να τα φυτέψετε μόνο αφού περάσει η πιθανότητα παγετού για να αποφύγετε την ανάπτυξη των ποδιών μετά από ένα κρυολόγημα. Αφήστε την ανάπτυξη για λίγο αργότερα την άνοιξη προς το καλοκαίρι ή μεγαλώστε σε δοχεία που μπορούν να μετακινηθούν σε εσωτερικούς χώρους σε ψυχρότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεν υπάρχει αρκετό φως του ήλιου

Στον βασιλικό αρέσει πολύ το φως του ήλιου – τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα με πλήρη ήλιο. Εάν το φως δεν είναι αρκετό – συχνά ένα πρόβλημα με βασιλικό που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους – θα γίνουν ποδαροί για να αναζητήσουν το φως. Κλαδέψτε και μετακινηθείτε σε μια πιο φωτεινή περιοχή και η νέα ανάπτυξη πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Κάτοψη του υγιούς φυτού βασιλικού

Λανθασμένο πότισμα ή έλλειψη στράγγισης

Το πότισμα βασιλικού είναι μια δύσκολη υπόθεση. Χρειάζονται απίστευτα καλά στραγγιζόμενο έδαφος, αλλά τους αρέσει επίσης να διατηρείται υγρό το έδαφος. Αυτό σημαίνει να ποτίζετε τακτικά αποφεύγοντας τους κινδύνους της υπερχείλισης. Το υπερβολικό πότισμα θα προκαλέσει τη σήψη των στελεχών, αλλά το υποπότισμα θα δημιουργήσει μακροβούτια στελέχη και έλλειψη φύλλων. Επίσης, είναι καλύτερο να ποτίζετε το έδαφος και όχι τα φύλλα για να αποτρέψετε τη μυκητίαση και την καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Ποτίστε βαθιά μόλις η κορυφή του εδάφους αρχίσει να φαίνεται στεγνή και μην αφήνετε ποτέ το χώμα να στεγνώσει τελείως. Το σάπιασμα του φυτού βασιλικού σας θα σας βοηθήσει να κλειδώσετε την υγρασία.

Έλλειψη τακτικού κλαδέματος ή συγκομιδής

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε για να αποφύγετε τα ποδαράκια είναι να μαζεύετε τακτικά τα φύλλα. Για να γίνουν θαμνώδη, φυλλώδη φυτά, πρέπει να τα κόβουμε συχνά.

Με το κλάδεμα της κορυφής των φυτών, περισσότερο φως μπορεί να έχει πρόσβαση στους μίσχους και τα φύλλα στο κέντρο του φυτού, αυξάνοντας το σφρίγος τους. Το κλάδεμα εμποδίζει επίσης την ανθοφορία του βασιλικού. Μόλις συμβεί αυτό, τα φύλλα γίνονται πικρά, επομένως είναι σημαντικό να αποτρέψετε την ανθοφορία για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ευτυχώς, έχουμε τον απόλυτο καλύτερο βήμα προς βήμα οδηγό κλαδέματος βασιλικού που θα εξασφαλίσει τεράστια φυτά βασιλικού.

2. Κίτρινα φύλλα

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Ασαφής εστίαση κάποιου που μεταφέρει φυτά βασιλικού

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η έλλειψη κατάλληλων θρεπτικών συστατικών. Για τον βασιλικό ένα ισορροπημένο λίπασμα είναι το βέλτιστο, αλλά όταν πρόκειται για κιτρίνισμα των φύλλων, το πρόβλημα συνήθως προκαλείται από έλλειψη αζώτου. Προσθέστε μια καλή δόση κομπόστ ή καλά αποσυντεθειμένη κοπριά ή δοκιμάστε μια υψηλή δόση αζώτου λιπάσματος. Εάν το πρόβλημα δεν διορθωθεί, τα κίτρινα φύλλα σας μπορεί να προκληθούν από προβλήματα ποτίσματος.

Πότισμα

Τα κίτρινα φύλλα συνήθως προκαλούνται από υποβρύχιο ή υπερβολικό πότισμα. Λόγω της αγάπης τους για την υγρασία, το υποβρύχιο είναι συνήθως πιο συνηθισμένο, αλλά τα κίτρινα φύλλα σε συνδυασμό με τους μουσκεμένους μίσχους υποδηλώνουν ότι η αιτία είναι το υπερβολικό πότισμα. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει καλή αποστράγγιση και είναι υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Το υπερβολικό πότισμα θα μπορούσε να προκαλέσει σήψη των ριζών, οδηγώντας σε κιτρίνισμα των φύλλων και τον τελικό θάνατο του φυτού εάν το πρόβλημα δεν διορθωθεί.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Μυκητιακές ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος προσκολλώνται στα ριζικά συστήματα του βασιλικού και προκαλούν σήψη των ριζών, αφήνοντας τα φύλλα του βασιλικού κίτρινα. Σκάψτε το φυτό για να επιθεωρήσετε τις ρίζες. Αν είναι καφέ ή γλοιώδης ο βασιλικός σας έχει σήψη των ριζών και είναι καλύτερο να πετάξετε το φυτό και να ξεκινήσετε από την αρχή.

Η μυκητιακή νόσος περονόσπορος μπορεί να προκαλέσει το ίδιο πρόβλημα. Μικρές, κίτρινες γωνιακές κηλίδες εμφανίζονται στα πάνω φύλλα και γκριζωπό ωίδιο συνήθως σχηματίζεται στην κάτω πλευρά. Τα φύλλα γίνονται κίτρινα και στη συνέχεια καφέ καθώς κατσαρώνουν και μαραίνονται. Κόψτε τυχόν μολυσμένα φύλλα και επεξεργαστείτε ότι απομένει με ένα οργανικό μυκητοκτόνο που περιλαμβάνει χαλκό.

Ψεκασμός φυτού βασιλικού με μυκητοκτόνο

Νηματώδεις

Αυτά τα μικρά παράσιτα βρίσκονται στη βάση του φυτού και στις ρίζες και θα κάνουν τα φύλλα να κιτρινίσουν. Μπορούν επίσης να παράγουν χολή στους μίσχους. Δεν είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τα παράσιτα και η μόνη επιλογή μπορεί να είναι να ξεκινήσετε ξανά με ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στους νηματώδεις.

3. Μαύρες και καφέ κηλίδες

Παγωνιά

Ακόμη και ένας μικρός παγετός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον βασιλικό. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο φυτό και ιδιαίτερα ευάλωτο στις πτώσεις της θερμοκρασίας. Ο παγετός μπορεί να κάνει τις άκρες των φύλλων και τις κορυφές του φυτού να μαυρίσουν και να πεθάνουν.

Φυτέψτε βασιλικό αργότερα την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μειωθεί πολύ η πιθανότητα παγετού. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε σε δοχεία, ώστε οι γλάστρες να μπορούν να μετακινηθούν σε εσωτερικούς χώρους όταν υπάρχει πιθανότητα παγετού.

Εάν βρίσκονται σε κρεβάτι κήπου, καλύψτε τα με ύφασμα προστασίας από τον παγετό ή βάζα με καμπάνα, εάν υπάρχουν αναφορές για μελλοντικό παγετό. Εάν το φυτό είναι κατεστραμμένο, κόψτε όλα τα μολυσμένα φύλλα μόλις περάσει το κρύο και δώστε του μια ώθηση με λίπασμα για να μεγαλώσουν ξανά τα φύλλα.

Μυκητιασική Λοίμωξη

Οι μαύρες κηλίδες από μυκητιάσεις εμφανίζονται συνήθως στην κάτω πλευρά των φύλλων. Συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορεί να είναι οτιδήποτε, από περονόσπορο έως βακτηριδιακό έλκος.

Φυτό βασιλικού με καφέ φύλλα

Κρατήστε τα φυτά καλά κλαδεμένα για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα και να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως. Ποτίστε τα πρωινά παρά τα βράδια και μόνο στη βάση του φυτού. Ως τελευταία λύση, χρησιμοποιήστε ένα μυκητοκτόνο που θα σκοτώσει τυχόν ασθένειες.

Ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά

Οι καστανές κηλίδες στα φύλλα βασιλικού οφείλονται τις περισσότερες φορές σε περίπτωση υπερβολικής ποσότητας αζώτου ή πολύ μικρής ποσότητας. Χρησιμοποιήστε οργανικό λίπασμα για να εξισορροπήσετε τα θρεπτικά συστατικά και να αποκαταστήσετε την καλή υγεία του εδάφους. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει πάρα πολύ λίπασμα σε μορφή αζώτου (ίσως από πρόσφατη εφαρμογή λιπάσματος), ξεπλύνετε το έδαφος με νερό και κρατήστε τη λίπανση για λίγο.

4. Διάφανα σημεία ή ημιδιαφανή φύλλα

Παράσιτα

Φυτό βασιλικού με στίγματα φύλλα

Μερικά έντομα τρέφονται με τα φύλλα ρουφώντας τη χλωροφύλλη, προκαλώντας διαφανείς κηλίδες στα φύλλα. Αυτά τα έντομα περιλαμβάνουν τα ακάρεα αράχνης, τις λευκές μύγες και τις αφίδες. Μόλις αυτά τα μυζητικά έντομα επιτεθούν στα φύλλα, το φυτό πιέζεται και τα φύλλα μπορεί να γίνουν καφέ, να αρχίσουν να κατσαρώνουν και να πέφτουν.

Για τα ακάρεα αράχνης, ψεκάστε την κάτω πλευρά των φύλλων με ένα κατάλληλο ακαρεοκτόνο ασφαλές για κήπους λαχανικών. Συνήθως χρειάζονται περισσότερες από μία εφαρμογή για τον έλεγχο των παρασίτων.

Οι προσβολές από αφίδες και λευκές μύγες μπορούν να ελεγχθούν με ένα βιολογικό ψεκασμό εντόμων. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψεκάσετε τα φυτά με διάλυμα σαπουνόνερου ή εντομοκτόνο σαπούνι.

Διακυμάνσεις θερμοκρασίας

Το κρύο ρεύμα είναι θανατηφόρο για τα φυτά βασιλικού. Καθώς ο βασιλικός είναι ένα τροπικό φυτό, κάθε κρυολόγημα θα στρεσάρει το φυτό και αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ημιδιαφανή κηλίδες στα φύλλα. Για φυτά εξωτερικού χώρου, φροντίστε να καλύψετε με ύφασμα προστασίας από τον παγετό σε πιο κρύο καιρό. Για φυτά εσωτερικού χώρου, μετακινηθείτε από τα κρύα ρεύματα και σε ένα πιο ηλιόλουστο σημείο. Εάν αυτό εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, επενδύστε σε φώτα ανάπτυξης.

Υπερπότισμα

Τα ημιδιαφανή στελέχη και τα φύλλα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα υπερβολικού ποτίσματος. Το φυτό γίνεται μαλακό και οι μίσχοι και οι ρίζες αρχίζουν να σαπίζουν. Οι ρίζες του φυτού δεν θα πάρουν αρκετό οξυγόνο για να λειτουργήσουν και θα αρχίσουν να ασφυκτιούν, με αποτέλεσμα τα ξερά χάρτινα φύλλα.

Μειώστε το πρόγραμμα ποτίσματος και αφήστε το φυτό να στεγνώσει λίγο πριν το ποτίσετε ξανά. Ελέγξτε ότι η αποστράγγιση είναι επαρκής και ότι, σε δοχεία, το νερό αποστραγγίζεται από τις οπές αποστράγγισης. Κλαδέψτε τυχόν κατεστραμμένα φύλλα και η ανάπτυξη πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Ορισμένες μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα φύλλα του βασιλικού να γίνουν διαφανή ή ημιδιαφανή. Το Leaf Spot, για παράδειγμα, προκαλεί τη δημιουργία μικρών ημιδιαφανών κηλίδων στα φύλλα. Αυτά μεγαλώνουν και σχηματίζουν σκούρες άκρες. Τα φύλλα μπορούν να γίνουν καφέ, μαύρα και κίτρινα. Ο περονόσπορος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαφανή φύλλα.

Συχνά η αιτία είναι η υψηλή υγρασία και αυτό είναι αρκετά εύκολο να ρυθμιστεί κλαδεύοντας τα φυτά τακτικά και παρέχοντάς τους καλύτερο αερισμό σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν πιτσιλάει στα φύλλα κατά το πότισμα, προκαλώντας την έναρξη μολύνσεων. Κόψτε όλα τα μολυσμένα φύλλα και εάν είναι σοβαρό, αντιμετωπίστε με ένα οργανικό μυκητοκτόνο.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Φυτό βασιλικού στον ήλιο

Η έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει διαφανή φύλλα. Το άζωτο είναι απαραίτητο για τα υγιή πράσινα φύλλα και η έλλειψή του μπορεί να κάνει τα κάτω φύλλα να γίνουν διαφανή ενώ τα νεότερα φύλλα καταναλώνουν τους πόρους αζώτου. Προσθέστε μερικές δόσεις λιπάσματος πλούσιου σε άζωτο και επιπλέον οργανικό λίπασμα για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Σε ψυχρότερα κλίματα, ο βασιλικός μπορεί να υποφέρει από έλλειψη σιδήρου. Η ανεπάρκεια σιδήρου, παρόλο που είναι μικροθρεπτικό συστατικό, προκαλεί άγχος και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα φύλλα να γίνονται διαφανή και ανοιχτόχρωμα. Για να διορθώσετε το πρόβλημα, είναι καλύτερο να κάνετε μια δοκιμή pH στο έδαφος. Το pH του εδάφους πρέπει να είναι πάνω από 6,0. Το λιγότερο και ένα λίπασμα για όλες τις χρήσεις, στοιχειακό θείο ή χηλικός σίδηρος θα είναι απαραίτητο για να αυξηθεί η οξύτητα στο έδαφος και να εξισορροπηθούν τα θρεπτικά συστατικά.

5. Κουρλώνοντας φύλλα

Έλλειψη Φωτός

Η ανεπαρκής ηλιακή ακτινοβολία (λιγότερο από 4-5 ώρες πλήρης ήλιος) θα κάνει τα φύλλα να κυρτώσουν ή να κιτρινίσουν και τελικά να πέσουν. Ελέγξτε την ποσότητα φωτός και μετακινήστε τα δοχεία εάν χρειάζεται. Σε εσωτερικούς χώρους, εάν τα φυτά δεν λαμβάνουν αρκετό φως, ίσως είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε κάτω από τα φώτα ανάπτυξης.

Ελλειψη νερού

Γυναίκα που κρατά ένα ποτήρι νερό έτοιμο να χυθεί σε φυτό βασιλικού

Το κατσάρωμα των φύλλων θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα ξηρού εδάφους. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά τα φυτά βασιλικού κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να αποφύγετε το κατσαρό των φύλλων.

Μυζητικά έντομα

Παράσιτα όπως αφίδες, ακάρεα αράχνης και ακόμη και λέπια που βλάπτουν τα φύλλα ρουφώντας τη χλωροφύλλη από τα φύλλα θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν άγχος και να κάνουν τα φύλλα να κατσαρώνουν. Ψεκάστε με λάδι neem ή χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο σαπούνι σε πολλές εφαρμογές για να αφαιρέσετε εντελώς τα παράσιτα.

6. Μαραμένα φύλλα

Παράσιτα

Μερικά παράσιτα βασιλικού κυριολεκτικά απορροφούν τη ζωή από τα φύλλα, με αποτέλεσμα να μαραίνονται. Ελέγξτε για παράσιτα όπως ακάρεα αράχνης, αφίδες και λευκές μύγες και αντιμετωπίστε αμέσως το φυτό για να απαλλαγείτε από αυτά.

Fusarium Wilt

Μαραμένο και ετοιμοθάνατο φυτό βασιλικού

Πρόκειται για μια μυκητιακή ασθένεια που μαραίνει τα φύλλα και μπορεί να τα κιτρινίσει. Οι μίσχοι επίσης μολύνονται, καθυστερώντας την ανάπτυξη. Τα φύλλα μπορεί ακόμη και να πέσουν και το φυτό τελικά να πεθάνει. Τα κάτω φύλλα θα εμφανίσουν πρώτα συμπτώματα, συνήθως στη μία πλευρά του φυτού. Τα φυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν και να καταστραφούν καθώς, δυστυχώς, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει.

Κηλίδα φύλλου

Οι κηλίδες στα φύλλα, πιστές στο όνομα, συχνά υποδηλώνουν τη μόλυνση, Leaf Spot. Μόλις εμφανιστούν αυτές οι κηλίδες, τα φύλλα θα αρχίσουν να μαραίνονται, με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο σοβαρά. Κόψτε τυχόν μολυσμένα μέρη του φυτού και πετάξτε τα. Θυμηθείτε να μην τα πετάξετε στο σωρό κομποστοποίησης για να αποφύγετε τη διάδοση του προβλήματος.

Root Rot

Προκαλούμενη κυρίως από υπερβολικό πότισμα ή ακατάλληλη αποστράγγιση, η σήψη των ριζών προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στον βασιλικό σας. Αδυνατώντας να αντλήσουν περισσότερο νερό ή θρεπτικά συστατικά λόγω του κατεστραμμένου ριζικού συστήματος, τα φύλλα θα αρχίσουν να μαραίνονται και οι μίσχοι θα γίνουν χυλοί. Για να ελέγξετε την εξάπλωση αυτής της ασθένειας, είναι καλύτερο να επαναφυτεύσετε ή να μεταφυτεύσετε τα φυτά, κόβοντας τυχόν κατεστραμμένες ρίζες και φυτεύοντάς τα σε φρέσκο ​​χώμα.

Διαβάστε στη συνέχεια:


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top