6 λάθη φύτευσης πολυετών φυτών που πρέπει να αποφύγετε αυτή την άνοιξη

Λατρεύω τη φύτευση πολυετών φυτών. Πάνω απ’ όλα, μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχει ένα πολυετές φυτό για κάθε κήπο. Για κάθε τύπο εδάφους. Για κάθε τύπο σκιάς. Σε κάθε χρώμα που θα μπορούσα να φανταστώ.

Μπορώ να βρω πολυετή φυτά που σχηματίζουν χαλιά, πολυετή φυτά που υψώνονται και κάθε ενδιάμεσο μέγεθος. Μπορώ να πάρω βραχύβια ή μακρόβια πολυετή φυτά. Αλλά η μεγάλη ποικιλία και η γενναιόδωρη ευελιξία τους ως ομάδα είναι ακριβώς αυτό που μερικές φορές με παρασύρει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Ίσως είναι το γεγονός ότι είμαι κακομαθημένος στις επιλογές που μετατράπηκε σε μια μικρή παγίδα για μένα, νομίζοντας ότι “όλα φυτρώνουν παντού”.

Δεν είναι τόσο απλό. Έτσι κατέληξα να κάνω κάποια λάθη όταν επέλεξα και φύτεψα τα πολυετή φυτά μου.

Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για μερικά λάθη στα πολυετή φυτά που πρέπει να προσέξετε, ώστε να μην πέσετε στις ίδιες παγίδες που έπεσα κι εγώ.

1. Ευσεβείς πόθοι όταν αγοράζουμε πολυετή φυτά.

Ας ξεκινήσουμε με μια παγίδα στην οποία πέφτω σχεδόν κάθε φορά που πηγαίνω για ψώνια για φυτά. Είμαι περίεργος αν συμβαίνει και σε εσάς.

Περιπλανιέμαι στο κέντρο κήπου και τα μάτια μου είναι μεγαλύτερα από … τον κήπο μου. Έτσι, προχωρώ στο να ερωτευτώ τα φυτά και να τα βάλω στο καλάθι με τα ψώνια μου χωρίς να κάνω πρώτα λίγη έρευνα. Έτσι καταλήγω να διαλέγω φυτά που δεν είναι κατάλληλα για τον μικρό χώρο της αυλής μου.

Τριανταφυλλιές σε γλάστρες σε κατάστημα
Υπάρχει απλά πάρα πολύς πειρασμός όταν πηγαίνω για ψώνια φυτών.

Όταν ήμουν παίρνοντας φυτά για αυτό το κρεμαστό καλάθι, αγόρασα επίσης ένα αμπέλι πατάτας (Solanum jasminoides, που δεν έχει καμία σχέση με την ταπεινή πατάτα) από παρόρμηση. Ήταν ένα όμορφο πολυετές φυτό, αλλά δεν είχα χώρο για αυτό στον κήπο μου. Και σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο για κρεμαστό καλάθι. Έτσι κατέληξα να το χαρίσω σε έναν φίλο κηπουρό.

Είτε πρόκειται για έναν θάμνο που θα μεγάλωνε υπερβολικά για τον χώρο που του διαθέσατε, είτε για ένα φυτό που θεωρείται χωροκατακτητικό στην περιοχή σας είτε για ένα ετήσιο φυτό που χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως πολυετές, ο πειρασμός να φέρετε στο σπίτι τα λάθος φυτά είναι υπαρκτός.

Solanum jasminoides, μια αυθόρμητη αγορά που πάλευε στην πίσω βεράντα μου μέχρι που το χάρισα.

Μακάρι να μπορούσα να εμπιστευτώ τους πωλητές φυτών να επιμελούνται και να επισημαίνουν σωστά τα πράγματα. Αλλά παρατήρησα ότι είναι πολύ ελεύθερο το τι είναι προς πώληση, ειδικά αν ψωνίζω σε μεγάλα καταστήματα μεγάλων συσκευασιών.

Γι’ αυτό προσπαθώ να επιμένω σε μικρά φυτώρια που είναι πιο πιθανό να προσφέρουν κατάλληλα φυτά για την περιοχή μου. Αλλά ακόμη και τότε, πρέπει να παραμείνω σε επαγρύπνηση και να τηρώ τη λίστα αγορών μου.

2. Ευσεβείς πόθοι όταν φυτεύουμε πολυετή φυτά.

Ας πούμε ότι δεν έπεσα στην παραπάνω παγίδα. Ότι έφερα στο σπίτι ένα φυτό για το οποίο πραγματικά είχα προγραμματίσει και έχω αρκετό χώρο. Ένα λάθος που κάνω μερικές φορές σε αυτό το σημείο είναι να παρεκκλίνω από τη σοφή σκέψη (σωστό φυτό, σωστό μέρος) σε ευσεβείς πόθους (wouldn’t it be nice?)

Βέβαια, αγόρασα αυτή τη λαντάνα που θα ευδοκιμούσε στον ήλιο. Αλλά δεν θα ήταν ωραίο αν το φύτευα κάτω από το δέντρο του καπνού, εκεί που είναι αυτό το κενό; Δεν πειράζει που δεν θα έχει καθόλου ηλιακό φως, εκτός από μια-δυο ώρες το απόγευμα.

Η Λαντάνα χρειάζεται ήλιο. Τότε γιατί προσπαθώ να τη φυτέψω κάτω από ένα δέντρο;

Φυσικά, αυτή η λεβάντα χρειάζεται αμμώδες έδαφος και λιγότερο νερό για να φιλοξενήσει καλύτερα τις μεσογειακές ρίζες της. Αλλά το ασημένιο φύλλωμά της δεν θα φαινόταν ωραίο σε σχέση με το ροζ της ορτανσίας; Το ίδιο θάμνοι ορτανσίας που διψούν διαρκώς. Δεν πειράζει που τα δύο φυτά δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό. Θα το καταλάβουν.

Η λεβάντα μου που αγωνίζεται. Σε ένα σημείο που έχει πολύ νερό και πολύ λίγο ήλιο.

Καταλάβατε το νόημα, σωστά;

Το ονομάζω wishful planting. Και παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν σκοτώνει εντελώς τα πολυετή φυτά, σίγουρα παρεμποδίζει τις δυνατότητές τους. Μπορεί να μην ανθίζουν τόσο πλούσια. Μπορεί να μην ζουν τόσο πολύ. Και μπορεί να απλώνονται μέχρι το βασίλειο του κόσμου αναζητώντας το φως του ήλιου που τους στερώ εξαιτίας του Δεν θα ήταν ωραία; mindset.

3. Μη συνεκτίμηση των διαφορετικών χρόνων ανθοφορίας.

Αυτό είναι κάτι που μαθαίνετε (ή μάλλον μαθαίνετε να αποφεύγετε) κάνοντας πράξη. Έχω κάνει αυτό το λάθος εδώ και μερικά χρόνια και νομίζω ότι έχω ακόμα δρόμο να διανύσω όσον αφορά τη βελτιστοποίηση και την κατανομή του χρόνου ανθοφορίας.

Ήμουν καλός στον προγραμματισμό των ανοιξιάτικων ανθίσεων. Θα να φυτέψω βολβούς το φθινόπωρο, και στη συνέχεια να έχετε μια σειρά από νάρκισσους, υάκινθους και τουλίπες την άνοιξη. Ένα όμορφο θέαμα. Αλλά μόλις εξαφανίστηκαν, υπήρχε ένα κενό λουλουδιών μέχρι να αρχίσουν να ανοίγουν τα πολυετή φυτά στις αρχές του καλοκαιριού.

Έχω μάθει να αντιμετωπίζω τα κενά ανθοφορίας στις αρχές του καλοκαιριού φυτεύοντας καλλωπιστικά φυτά όπως ο διάνθος.

Με την πάροδο του χρόνου, έμαθα ότι πρέπει να υπολογίζω αυτό το κενό φυτεύοντας πανσέδες, ανεμολούλουδα (ανοιξιάτικη ανεμώνη), διανθούς και ακόμη και τουλίπες που ανθίζουν αργά. Όλα αυτά θα βρίσκονταν σε πλήρη άνθηση στην εύκρατη κλιματική μου ζώνη τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου.

Παρομοίως, έμαθα πώς να κλείνω το κενό στα τέλη του καλοκαιριού – μεταξύ του χρόνου που τα πολυετή φυτά που ανθίζουν το καλοκαίρι αρχίζουν να ξεθωριάζουν, αλλά τα χρυσάνθεμα και η ιαπωνική ανεμώνη δεν έχουν ανθίσει πλήρως ακόμα.

Ρωσικό φασκόμηλο (Perovskia), τουρκικό φασκόμηλο (Phlomis russeliana), Verbena bonariensis και τα κρινάκια canna είναι τα πολυετή φυτά που θα αναλάβουν καθήκοντα ανθοφορίας αυτή την εποχή.

Το τούρκικο φασκόμηλο κλείνει το κενό στα τέλη του καλοκαιριού.

Αν αυτό το είδος ανθοκομικών μαθηματικών σας φαίνεται υπερβολικά δύσκολο, ειδικά αν σας έχει πιάσει πρόσφατα το μικρόβιο της κηπουρικής και εξακολουθείτε να αισθάνεστε λίγο καταβεβλημένοι από τις πολλές πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά σε αυτό λίστα με τα πολυετή φυτά που ανθίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά θα καλύψουν ανθοφορία μερικών μηνών, ενώ ακόμα προσπαθείτε να βρείτε τι ταιριάζει στον χώρο σας.

4. Φύτευση πολυετών φυτών σε λάθος βάθος.

Αυτό μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε θάβετε τα πολυετή φυτά πολύ βαθιά, ενώ θέλουν να είναι στο επίπεδο της επιφάνειας. Ή δεν τα θάβετε αρκετά βαθιά.

χέρια που βγάζουν ένα φυτό από μια γλάστρα φυτωρίου
Κατά γενικό κανόνα, προσπαθώ να ταιριάζω με το βάθος της γλάστρας του φυτωρίου όταν μεταφέρω τα φυτά στον κήπο.

Υπάρχουν ορισμένα φυτά που έχουν ρηχές ρίζες. Εδώ είναι μια λίστα που έφτιαξα όταν ήμουν φυτεύοντας τον ρηχό μου κήπο. Οι δημοφιλείς πολυετείς θάμνοι, όπως οι καμέλιες, τα ροδόδεντρα και οι αζαλέες, έχουν επίσης ρηχές ρίζες. Έτσι, όταν τις θάβουμε πολύ βαθιά, καταλήγουμε να συσσωρεύουμε χώμα και γύρω από τους βλαστούς, το οποίο θα τις κρατήσει πολύ υγρές. Δεν είναι καλό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποια φυτά που προτιμούν κάποιο βάθος. Αυτό τα βοηθά να ανακάμψουν μετά τη μεταφύτευση.

Χέρια που φυτεύουν ένα φυτό θυμάρι

Η γνώση του τι είναι τι μπορεί να φαίνεται συγκεχυμένη. Έτσι, ο κανόνας που με βοηθάει όταν μεταφυτεύω πολυετή φυτά είναι να τηρώ το ύψος στο οποίο έχουν φυτευτεί στη γλάστρα. Υποθέτω ότι το φυτώριο το φύτεψε σε ένα βέλτιστο βάθος, οπότε διατηρώ το ίδιο βάθος όταν μεταφέρω το φυτό στον κήπο. Μέχρι στιγμής, η τήρηση αυτού του κανόνα έχει δουλέψει πολύ καλά.

5. Μη κατανόηση των τύπων σκίασης.

Το έμαθα κι αυτό με τον δύσκολο τρόπο. Αλλά με καλό τρόπο.

Κατέληξα με μερικά φυτά brunnera, με το μόνο μέρος για να τα φυτέψω να είναι ένα σκιερό μέρος της μπροστινής μου αυλής. Δεν είχα πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά ήταν διασωθέντα φυτά και έτσι μπήκαν στο έδαφος ούτως ή άλλως. Τελικά ευδοκίμησαν σε εκείνο το σημείο επειδή η σκιά δεν ήταν πλήρης, αλλά αμυδρή.

Η αμυδρή σκιά δεν είναι πλήρης σκιά. Δεν είναι ούτε μερική σκιά.

Εδώ είναι η διαφορά:

Σκιά βρίσκεται συνήθως κάτω από ένα στέγαστρο, όπου ο ήλιος φιλτράρεται μέσα από τα κλαδιά των δέντρων. Τα πολυετή φυτά που είναι απόγονοι δασικών φυτών (όπως τα ροδόδενδρα και οι ανεμώνες του δάσους), προτιμούν αυτό το είδος εναλλασσόμενου μοτίβου μεταξύ φωτός και σκιάς.

Λουλούδια δίπλα σε ένα θερμοκήπιο σε αμυδρή σκιά
Σκιερή σκιά κάτω από ένα θόλο δέντρου.

Μερική σκιά (επίσης αποκαλούμενη μερική σκιά ή μισή σκιά) αναφέρεται σε ένα σημείο που δέχεται μεταξύ τριών και έξι ωρών ηλιακής ακτινοβολίας την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι οι ώρες αυτές δεν χρειάζεται να είναι συνεχόμενες. Ορισμένες θέσεις μερικής σκιάς μπορεί να έχουν τρεις ώρες πρωινού ήλιου και μία ώρα απογευματινού ήλιου, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους και το τι υπάρχει γύρω τους για να ρίχνει σκιά.

Πλήρης σκιά θέσεις που δέχονται λιγότερες από τρεις ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας κάθε μέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός σκιερού κήπου δεν θα σημάνει το τέλος των κηπουρικών σας ονείρων, εφόσον φυτεύετε πολυετή φυτά με αυτό το σκεπτικό. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα της Lindsay με τα 25 πολυετών φυτών που αγαπούν τη σκιά που θα φωτίσουν τον κήπο σας.

6. Δεν φυτεύουμε περισσότερα από αυτά που αγαπάμε.

Συνήθιζα να έχω αυτό το είδος αυτοεπιβαλλόμενου ορίου. Ένα είδος νοητικής αναστολής που μου έλεγε ότι τα φυτά μου ήταν μια και καλή.

Όχι, ευχαριστώ, γενναιόδωρε φίλε κηπουρέ! Έχω ήδη μια μαυρομάτα Σούζαν στον κήπο μου, οπότε δεν θα πάρω τα επιπλέον. Ακόμα κι αν είναι διαφορετική ποικιλία – με διαφορετικό ύψος και σχέδιο. Και έχω αρκετό χώρο γι’ αυτά. Και τα λατρεύω πάρα πολύ. Ένα είναι αρκετό. Είμαι κηπουρός του ενός και μοναδικού.

Συνήθιζα να σκέφτομαι έτσι όταν άρχισα να ασχολούμαι με την κηπουρική. Ήθελα να δοκιμάσω να φυτέψω τα πάντα, αλλά αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να είναι λίγο από όλα. Δεν είναι διασκεδαστικό. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισα να επιτρέπω στον εαυτό μου να παίρνω περισσότερα από το ίδιο φυτό, αν μου αρέσει πραγματικά.

Ακόμα και η επανάληψη ενός απλού φυτού, όπως το κωνοφόρο (Echinacea) δημιουργεί ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Περισσότερη εχινάκεια, σε διαφορετικά χρώματα. Περισσότερο θαλάσσιο πουρνάρι (Eryngium), σε διάφορες αποχρώσεις του ίδιου χρώματος – μπλε. Και περισσότερα πολυετή γεράνια, παρόλο που έχω ήδη μερικά αναχώματα από αυτά.

Και υπάρχει και μια απροσδόκητη παρενέργεια της αποφυγής αυτού του λάθους φύτευσης πολυετών φυτών. Τα παρτέρια και τα σύνορά μου φαίνονται λίγο πιο συνεκτικά. Η επανάληψη των φυτών βοηθάει στην οπτική ενοποίηση των συνόρων. Και ακόμη και όταν η επανάληψη είναι φαινομενικά τυχαία, φαίνεται συνολικά πιο αρμονικό.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβανομένων των κυριακάτικων αφηγήσεων από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή και τις ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top