6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να καλλιεργήσετε ένα φυτό κάρυ

Επιτρέψτε μου να σας πω πώς αποφάσισα να αγοράσω ένα φυτό κάρυ. Δεν ήταν ακριβώς προγραμματισμένο. Απλώς μια κλασική περίπτωση του “καλά, αν το σύμπαν επιμένει, ποιος είμαι εγώ που θα σταθώ εμπόδιο;”

Ξέρετε πότε παρατηρείτε ένα πράγμα (όπως μια νέα λέξη, για παράδειγμα) και μετά το συναντάτε ξανά και ξανά; Αυτό συνέβη σε μένα και στο φυτό που μυρίζει κάρυ.

Πρώτα, παρατήρησα το παράξενο που είναι το φυτό κάρυ στην ασιατική γωνιά ενός βοτανικού κήπου που επισκεπτόμουν.

Το φυτό κάρυ μοιάζει λίγο με λεβάντα.

Λίγους μήνες αργότερα, μετά το δείπνο στο σπίτι της φίλης μου, μου έδειξε έναν δίσκο με βότανα που είχαν φέρει πίσω τα πεθερικά της ως ενθύμιο από τα ταξίδια τους. Περιλάμβανε ένα φυτό κάρυ – το μόνο βότανο σε αυτό το κλουβί που δεν γνώριζα.

Και μόνο για να επισφραγίσει τη συμφωνία, ο πανίσχυρος αλγόριθμος του Youtube άρχισε να μου εμφανίζει βίντεο με ανθρώπους που καλλιεργούν αυτό το φυτό στον κήπο τους. (Στην υπεράσπιση του algo, παρακολουθώ πολύ περιεχόμενο κηπουρικής.)

Εντάξει, σύμπαν! Αν μου κλείνεις το μάτι, θα πάρω στον εαυτό μου ένα από αυτά τα φυτά.

Αλλά τι στο όνομα όλων αυτών που είναι αρωματικά είναι ένα φυτό κάρυ;

Το φυτό κάρυ – ή βότανο κάρυ – είναι το δημοφιλές όνομα του Helichrysum italicus Είναι ένα τρυφερό πολυετές με ασημένια φύλλα σε σχήμα βελόνας και κίτρινα άνθη. Μοιάζει αρκετά με τη λεβάντα και το δεντρολίβανο. Και το ονοματεπώνυμό του προέρχεται από το γεγονός ότι τα φρέσκα φύλλα μυρίζουν πραγματικά σαν το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του νόστιμου πιάτου με κάρυ.

Μην συγχέετε το φυτό κάρυ (παραπάνω) με το φυτό με φύλλα κάρυ.

Άλλα δύο ονόματα που βρήκα Helichrysum italicus είναι Ιταλική φράουλα (ένα νεύμα στη μεσογειακή καταγωγή του) και το αθάνατο. Μια όμορφη λέξη που μεταφράζεται ως αιώνιος ή αθάνατος (λόγω των ιδιοτήτων αναζωογόνησης του δέρματος του αιθέριου ελαίου που εξάγεται από τα άνθη.)

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα. Το φυτό κάρυ δεν είναι το ίδιο με το κάρυ φύλλο δέντρο (Murraya koenigii) τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται ως αρωματικά σε ινδική και ασιατική κουζίνα.

Εάν ελπίζατε να χρησιμοποιήσετε αυτό το φυτό για να φτιάχνετε παρτίδες μετά από πικάντικες παρτίδες κάρυ, λυπάμαι που σας απογοητεύω.

Αυτό είναι το φυτό με φύλλα κάρυ ή δέντρο φύλλου κάρυ (Murraya koenigii).

Γιατί να φυτέψω ακόμη και το βότανο κάρυ;

Αν όλη αυτή η συζήτηση για το κάρυ σας κίνησε το ενδιαφέρον –και λίγο πεινασμένοι– θεωρήστε αυτό το άρθρο το πρώτο σας σημάδι από το σύμπαν ότι πρέπει να φυτέψετε ένα βότανο κάρυ. (Και αν χρειάζεστε περισσότερα σημάδια, επιστρέψτε και διαβάστε το άλλες δύο φορές.)

Εδώ είναι μερικοί λόγοι που με έπεισαν να φέρω αυτό το φυτό στον κήπο μου.

1. Το φυτό κάρυ μυρίζει καταπληκτικά.

Το βότανο κάρυ μυρίζει κάρυ; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Έχει ένα ευχάριστο άρωμα κάρυ. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι δεν είναι μόνο αρωματικό όταν βουρτσίζετε τα φύλλα. Μόλις έφερα αυτό το φυτό στον κήπο, παρατήρησα ότι με πιάνει μια ωραία μυρωδιά όταν φυσάει ο άνεμος, ειδικά μετά τη βροχή.

Μου αρέσει τόσο πολύ το άρωμα που έχω αγοράσει πολλά φυτά. Τοποθέτησα μερικά στο πίσω μέρος του κήπου και ένα ζευγάρι ακριβώς κατά μήκος του καταστρώματος. Ακριβώς για να μου δώσει περισσότερες ευκαιρίες να τα προσπεράσω απαλά και να απολαύσω το άρωμά τους.

Έχω γράψει πριν για ο σημαντικός ρόλος που παίζει το άρωμα σε έναν κήπο, οπότε η προσθήκη ενός άλλου αρωματικού φυτού στο μείγμα ήταν φυσικό. Αλλά σε αντίθεση με φυτά όπως τα τριαντάφυλλα, το γιασεμί και ο αρακάς, που είναι αρωματικά μόνο όταν ανθίζουν, βότανα όπως Helichrysum italicus θα απελευθερώσει το άρωμά τους για πολύ περισσότερο.

Μόνο ένα απαλό πινέλο με τα φύλλα είναι το μόνο που χρειάζεται.

Αλλά πώς μυρίζει το φυτό κάρυ, αλήθεια;

Η ίδια η σκόνη κάρυ είναι ένας συνδυασμός κύμινου, κουρκουμά, κόλιανδρου, πιπεριών τσίλι και μαύρου πιπεριού. Τα μείγματα μπορεί να διαφέρουν από τη μια περιοχή στην άλλη, ακόμη και στην ίδια χώρα, επομένως υπάρχουν και άλλες παραλλαγές που περιλαμβάνουν το τριγωνάκι, το κάρδαμο και ακόμη και το τζίντζερ.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που σε ορισμένους κηπουρούς το φυτό κάρυ μπορεί να μυρίζει κυρίως σαν ένα από αυτά τα συστατικά. Άλλες περιγραφές που έχω ακούσει παρομοιάζουν το άρωμά του με σιρόπι σφενδάμου ή κανέλα.

Συνολικά, στη μύτη μου, το βότανο κάρυ έχει έναν ευχάριστο συνδυασμό γλυκών, λουλουδιών και πικάντικων αρωμάτων. Αλλά και πάλι, η μυρωδιά είναι πολύ υποκειμενική. Επομένως, εάν αμφιβάλλετε ή δεν είστε πολύ μερικοί για ένα καλό κάρυ, δείτε εάν μπορείτε να μυρίσετε πρώτα το φυτό κάρυ πριν το αγοράσετε (δηλαδή μην το αγοράσετε μέσω Διαδικτύου).

Αν σας αρέσει η μυρωδιά του φυτού, υπάρχει ένα μειονέκτημα: μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε κάρυ ακόμα και όταν δεν υπάρχει στο μενού.

2. Είναι αρκετά εύκολο να κρατήσετε το βότανο κάρυ χαρούμενο.

Θα κατηγοριοποιούσα το βότανο κάρυ ως φυτό χαμηλής συντήρησης;

Ναι, αρκεί να καλύψετε τις βασικές του ανάγκες. Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για ανάγκες των φυτών; Τα τρία βασικά στοιχεία: έδαφος, φως, νερό.

Δείτε πώς λειτουργεί το εργοστάσιο κάρυ σε αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Το φυτό κάρυ έχει καλύτερα αποτελέσματα σε αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος.

Όντας με καταγωγή από ένα αρκετά άνυδρο και αμμώδες περιβάλλον, όλα τα μέλη του Helichrysum Το γένος θα τα πάει καλύτερα σε αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος.

Όχι ακριβώς οι συνθήκες της πίσω αυλής, σωστά;

Στην άγρια ​​φύση, τα φυτά στο Helichrysum Το γένος μπορεί να αναπτυχθεί σε υψηλότερο υψόμετρο περίπου 5500 ποδιών (περίπου 1700 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στις σχισμές μεταξύ των βράχων. Άρα είναι δύσκολο.

Όσο περισσότερο ήλιο δέχεται το φυτό κάρυ, τόσο πιο φτωχό μπορεί να είναι το έδαφος του κήπου σας. Με μια προειδοποίηση: το έδαφος πρέπει να στραγγίσει καλά. Τα φυτά κάρυ δεν αγαπούν τη συλλογή υγρασίας γύρω από τις ρίζες.

Μπορούν να ανεχθούν τους περισσότερους τύπους εδάφους, αρκεί να στραγγίζουν καλά.

Όταν έρθει στο φως, το φυτό κάρυ αρέσει ο πλήρης ήλιος, αλλά θα τα πάει καλά και στη μερική σκιά. Μπορεί να υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα ανάπτυξης (γρηγορότερη στον ήλιο) και στην ποσότητα των λουλουδιών που παράγει όταν δεν είναι σε πλήρη ήλιο.

Το βότανο κάρυ μπορεί να αντέξει λίγο αέρα και δεν απαιτεί σάπια φύλλα.

3. Το φυτό κάρυ είναι σκληρό φυτό.

Ακριβώς όπως η λεβάντα, το φυτό κάρυ είναι ένα ξερόφυτο – ένα φυτό που έχει προσαρμοστεί σε ξηρό και ζεστό περιβάλλον. Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό από τις ενδεικτικές ενδείξεις που έχουν κοινά, όπως τα βελονοειδή ασημένια φύλλα που μοιάζουν με δέρμα και τα χοντρά ρητινώδη στελέχη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι καλά για δύο λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, κάνει το φυτό κάρυ ανθεκτικό στην ξηρασία, αρκεί να το ποτίζετε αρκετά όσο εδραιώνεται.

Φυτεύω ένα από τα μυρωδικά μου με κάρυ δίπλα στο αλμυρό στον κήπο με τα βότανα.

Και δεύτερον, τα ζωύφια δεν νοιάζονται πραγματικά για τα αρωματικά σκληρά φύλλα, έτσι τα κοινά παράσιτα του κήπου το αφήνουν ήσυχο. Τα ελάφια και τα κουνέλια επίσης δεν αγαπούν τη μυρωδιά του φυτού, επομένως γενικά τείνουν να απομακρύνονται από το σημείο όπου το φυτέψατε.

Ωστόσο, το μόνο πράγμα στο οποίο δεν είναι ανθεκτικό είναι ο παρατεταμένος σκληρός παγετός. Το φυτό κάρυ μπορεί να ανεχθεί το κρύο, αλλά δεν μπορεί να ανεχθεί τον σκληρό παγετό.

Ως τρυφερό πολυετές, το βότανο κάρυ θα τα πάει καλά στις ζώνες 7 έως 10 του USDA. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγη επιπλέον προστασία εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 14 F (-10 C).

Κάτι που με φέρνει στο επόμενο σημείο.

4. Μπορείτε να καλλιεργήσετε το φυτό κάρυ σε δοχεία.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή που έχει σκληρό παγετό, μπορείτε να καλλιεργήσετε το βότανο κάρυ σε δοχεία και να το διατηρήσετε σε εξωτερικούς χώρους μόνο για τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Τον υπόλοιπο χρόνο, μπορεί να είναι ένα ωραίο μικρό φυτό εσωτερικού χώρου που θα κάνει την κουζίνα σας να μυρίζει νόστιμα ακόμα και όταν δεν μαγειρεύετε.

Το κόλπο είναι να βεβαιωθείτε ότι το τοποθετείτε δίπλα σε ένα παράθυρο που έχει άφθονο ήλιο – τουλάχιστον τέσσερις έως έξι ώρες την ημέρα θα ήταν το ιδανικό.

Αυτό θα μείνει σε μια κατσαρόλα. Θα το φέρω μέσα το χειμώνα.

Ή μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνω για να αντισταθμίσω τα στοιχήματά μου – φυτέψτε ένα βότανο κάρυ στον κήπο και κρατήστε μερικά σε γλάστρες, έτοιμα να τα φέρετε σε εσωτερικούς χώρους αργά το φθινόπωρο. (Εδώ είναι και άλλα εργοστάσια “μετακίνησης” που μπορεί να μεταβεί ομαλά σε εσωτερικούς χώρους από τον κήπο.)

Το κέντρο κήπου μόλις έτυχε να πουλήσει ένα χαριτωμένο φυτό σε σχήμα τοπιαριού που θα φαίνεται υπέροχο ως κεντρικό κομμάτι του τραπεζιού (και ως αρχή συζήτησης) την επόμενη Ημέρα των Ευχαριστιών.

5. Είναι εύκολο να πολλαπλασιάσετε το φυτό κάρυ.

Αν το προηγούμενο σημείο σας φόβισε να σκεφτείτε ότι δεν έχει νόημα να ρισκάρετε να φυτέψετε βότανα κάρυ αν ούτως ή άλλως πεθάνουν σε παγετό, ορίστε τα καλά νέα. Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος όταν έχετε αντίγραφα ασφαλείας.

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το φυτό κάρυ από μοσχεύματα.

Και μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας αντίγραφα ασφαλείας παίρνοντας μοσχεύματα φυτών κάρυ.

Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το φυτό κάρυ από μοσχεύματα την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Απλώς κόψτε μερικά μήκη στελέχους περίπου τέσσερις έως έξι ίντσες μήκους (10-15 cm). Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα κάτω φύλλα και κολλήστε τα μοσχεύματα σε μια κατσαρόλα που στραγγίζει καλά.

Διατηρήστε τη γλάστρα ποτισμένη, αλλά όχι μουσκεμένη. Θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε νέες ρίζες που βγαίνουν από τις οπές αποστράγγισης σε περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Αν είστε λάτρης των εύκολων λύσεων (είμαι πάντα), μπορείτε επίσης να πάρετε τα μοσχεύματα όταν κλαδεύετε το φυτό κάρυ την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Κλαδέψτε την κορυφή και τα ατημέλητα κομμάτια –όπως ακριβώς θα κλαδέψατε τη λεβάντα– και μετά κολλήστε τα πιο δυνατά κλαδέματα μίσχων στο χώμα.

Μια άλλη ομοιότητα με τη λεβάντα. Δεν θα μεγαλώσει ξανά αν κόψετε σε παλιό ξύλο.

Ωστόσο, εάν το πολλαπλασιάσετε το φθινόπωρο, θυμηθείτε να ξεχειμωνιάσετε τα μοσχεύματα σε ένα θερμοκήπιο χωρίς παγετό.

6. Τα λουλούδια του φυτού κάρυ είναι ένα μπόνους.

Το φυτό κάρυ μεγαλώνει σε περίπου τρία πόδια ύψος (90 cm) και 2 πόδια πλάτος (60 cm). Θα φτάσει στο πλήρες μέγεθός του σε περίπου δύο χρόνια, επομένως είναι μόνο θέμα κλαδέματος και διατήρησης της τακτοποίησης μετά από αυτό. Μην κλαδεύετε όμως πολύ αργά την άνοιξη. Δεν θέλετε να χάσετε τα λουλούδια, σωστά;

Τον Ιούλιο, τα κίτρινα άνθη του Helichrysum italicus θα αρχίσουν να ανοίγουν και θα κάνουν όμορφη αντίθεση σε φόντο ασημί φυλλώματος.

Τα άνθη χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αιθέριων ελαίων.

Παρόλο που το Helichrysum Το γένος ανήκει στην οικογένεια Asteraceae, τα άνθη μοιάζουν με φράουλες (Xerochrysum bracteatum)εξ ου και το άλλο παρατσούκλι του – ιταλική στραγάλα.

Οι επικονιαστές λατρεύουν τις χρυσές ανθίσεις. Αλλά μπορείτε επίσης να κόψετε τα λουλούδια και να τα στεγνώσετε για γιρλάντες και άλλες συνθέσεις με λουλούδια. Είναι κατάλληλα για στέγνωμα γιατί διατηρούν το χρώμα και το σχήμα τους μετά το μάζεμα.

Αλλά το φυτό κάρυ έχει γεύση κάρυ;

Το βότανο κάρυ έχει πιο έντονη μυρωδιά παρά γεύση.

Μυρίζει σαν κάρυ, αλλά η γεύση είναι αρκετά ήπια όταν το μαγειρεύετε, επομένως δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο κάρυ.

Αν σας αρέσει η ελαφριά πικράδα του φασκόμηλου ή του αλμυρού (όπως, το Παραμύθια βότανο), για παράδειγμα, μπορείτε να απολαύσετε τη γεύση του φυτού κάρυ. Αλλά μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε μόνο για ήπιο καρύκευμα και να το αφαιρέσετε πριν το σερβίρετε.

Διαλέγω τις φρέσκες νεαρές κορυφές και τις συνθλίβω πάνω από σαλάτες και ομελέτα (τόφου ή αυγά). Προσθέτει μόνο για μια νότα επιπλέον γεύσης. Μπορείτε επίσης να στεγνώσετε τα φύλλα όπως θα κάνατε με άλλα βότανα, αλλά δεν θα διατηρήσουν όλη τη δύναμη των αρωματικών ελαίων τους.

Συνολικά, νομίζω ότι πρέπει να δοκιμάσετε το φυτό κάρυ στον κήπο σας. Είναι καιρός να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσης των ίδιων κλασικών επιλογών βοτάνων και να δημιουργήσουμε κάτι επιπλέον διασκεδαστικό.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top