6 πολυετή λάθη κλαδέματος που πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος

Το έχω εξομολογηθεί και θα το ξαναπώ. Ανεξάρτητα από το πόση εμπειρία κηπουρικής συγκεντρώνω, πάντα θα βρίσκω το κλάδεμα ελαφρώς τρομακτικό. Υπάρχει κάτι ελαφρώς ανησυχητικό σχετικά με την αποκοπή υγιούς φυτικού υλικού. πολλές φορές, προκαλεί το «τι γίνεται αν κάνεις λάθος;» απάντηση στον εγκέφαλό μου.

Παρεμπιπτόντως, έχω την ίδια αντίδραση πριν κουρευτώ, ίσως γιατί το νιώθω εξίσου μόνιμο.

Ευτυχώς για μένα, ούτε το κούρεμα ούτε το κλάδεμα είναι μόνιμα. Τα πράγματα ξαναβγαίνουν. Οι αγωνίες σβήνουν. Και μαθαίνω από τα λάθη μου στο κλάδεμα, όπως ακριβώς έμαθα από αυτό το κακοσχηματισμένο μπομπ κούρεμα που με γέρασε δύο δεκαετίες σε είκοσι λεπτά.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε όταν κλαδεύετε πολυετή φυτά. (Μακάρι να ήμουν εξίσου σίγουρη δίνοντας συμβουλές για το styling μαλλιών.)

1. Κλαδεύετε τη λάθος εποχή του χρόνου.

Κάτω τα χέρια, το πιο συνηθισμένο πολυετές λάθος κλαδέματος που βλέπω συνέχεια στους κήπους των άλλων. (Και ένα που έφτιαχνα όταν άρχισα να ασχολούμαι με την κηπουρική.)

Παρατήρησα ότι συνήθως συμβαδίζει με τη νοοτροπία του «φθινοπωρινού καθαρισμού». Σίγουρα μου έκανε περισσότερα από δέκα χρόνια πριν, πριν μάθω τα λάθη μου. Με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι μόνο επιζήμιο για την υγεία των φυτών αλλά και για το οικοσύστημα του κήπου.

Οι σπόροι Rudbeckia είναι μια καλή πηγή τροφής για τα πουλιά το χειμώνα.

ΑΣΕ με να εξηγήσω.

Δεν χρειάζεται να κλαδεύονται όλα τα πολυετή φυτά το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα, για τα περισσότερα πολυετή φυτά, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την άνοιξη προτού σκάσετε τα κλαδευτήρια σας. Ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη λίστα δεκαπέντε κοινά πολυετή φυτά που πρέπει να κλαδεύετε μόνο την άνοιξη.

Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα για να αφήσετε τα πολυετή φυτά να ξεχειμωνιάσουν στη θέση τους:

  • Παρέχουν τροφή και καταφύγιο για την άγρια ​​ζωή κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Το ξερό φύλλωμα λειτουργεί ως μονωτικό για το στέμμα του φυτού όταν κάνει κρύο.
  • Και τα περισσότερα από αυτά είναι απλά πανέμορφα σε έναν χειμερινό κήπο.
Το Lunaria (Ειλικρίνεια ή φυτό ασημί-δολαρίου) προσθέτει τόση γοητεία σε έναν χειμερινό κήπο.

Τόσο συχνά, βλέπω πολυετή χόρτα – των οποίων η κύρια έλξη είναι να προσθέτουν το ενδιαφέρον του χειμώνα – να κόβονται τον Νοέμβριο. Ορκίζομαι, αν δεν ήμουν εσωστρεφής, μπορεί να άρχιζα να χτυπάω τις πόρτες αυτών των ανθρώπων για να τους πω ότι σπαταλούν τα χρήματά τους αγοράζοντας χειμωνιάτικα χόρτα, αν πρόκειται να τους γκρεμίσουν το φθινόπωρο.

Έπειτα, υπάρχει η απόλυτη παράνοια να κόβουμε τις ανθίσεις της επόμενης χρονιάς με κλάδεμα το φθινόπωρο. Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τους πολυετείς θάμνους που θέτουν τα λουλούδια του επόμενου έτους στη φετινή ανάπτυξη. Αν λοιπόν σκέφτεστε να κόψετε ροδόδεντρα, αζαλέες, μανόλιες ή φορσύθια το φθινόπωρο, ξανασκεφτείτε το.

Ροδόδεντρο τον Φεβρουάριο, γεμάτο μπουμπούκια. Αν κλαδεύετε το φθινόπωρο, πείτε αντίο σε κανένα λουλούδι.

Στη συνέχεια, υπάρχει μια ανατροπή σε αυτόν τον κανόνα. Ορισμένα πολυετή φυτά θα ωφεληθούν από το φθινοπωρινό κλάδεμα, όπως οι παιώνιες, οι γενειοφόροι ίριδες και οι ιαπωνικές ανεμώνες που συνήθως δεν ξεχειμωνιάζουν καλά. Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα για περισσότερες ιδέεςσυμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα σενάρια όταν πρέπει να κόψετε αυτά τα πολυετή φυτά πριν από το χειμώνα.

2. Παραλείπετε τελείως το κλάδεμα.

Έκανα αυτό το λάθος πολλές φορές όταν δεν μπορούσα να αναγκάσω τον εαυτό μου να μειώσει την τέλεια καλή ανάπτυξη. Έχω παραλείψει το κλάδεμα του clematis μου ένα χρόνο γιατί μου φαινόταν τόσο αδύναμο, απλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα επανέλθει ποτέ.

Γνωρίζεις τί συνέβη? Την επόμενη χρονιά, η ανάπτυξη μόλις ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε και ολόκληρο το αμπέλι ήταν άτσαλο και ταλαιπωρημένο. (Ευτυχώς, τώρα έχω ένα καλό σύστημα για να το καταλάβω πότε να κλαδέψω τα κληματάκια μουανάλογα με την ομάδα.)

Μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε πού να κλαδέψουμε το clematis.

Το να μην κλαδέψετε καθόλου τα πολυετή φυτά μπορεί να έχει μερικές διαφορετικές συνέπειες.

Αν είναι το είδος του πολυετούς φυτού που στεγνώνει κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών – ας πούμε, rudbeckia, echinops ή echinacea, τότε η νέα ανάπτυξη μπορεί να καταλήξει στην αρχή να παρεμποδίζεται από το νεκρό φυτικό υλικό. Δεν θα βλάψει το φυτό per se, αλλά μπορεί να καταλήξει με λιγότερες ανθοφορίες και λιγότερο ισχυρή ανάπτυξη. Πρέπει να κάνετε χώρο για φρέσκια ανάπτυξη.

Αλλά ένα μη κλαδευμένο clematis οδηγεί σε ραγδαία ανάπτυξη.

Αν μιλάμε για θάμνους ή αμπέλια – όπως π.χ τα περισσότερα καλλιεργημένα τριαντάφυλλα ή clematis – το να μην τα κλαδέψετε θα έχει ως αποτέλεσμα αδύναμη, απότομη ανάπτυξη με λιγότερα άνθη κωμικά ψηλά στο φυτό.

Ομοίως, πολυετή φυτά όπως οι παιώνιες, τα κρίνια και η ιαπωνική ανεμώνη χρειάζεται φθινοπωρινό κλάδεμα απλά επειδή δεν διαχειμάζουν όπως κάνουν τα περισσότερα ινώδη φυτά. Αντ ‘αυτού, συχνά θα γίνουν χυλοί και μαλακοί μετά από έναν σκληρό παγετό. Αυτό το υγρό και σκοτεινό περιβάλλον είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσει ανεπιθύμητη ανάπτυξη μυκήτων.

Οι παιώνιες δεν ξεχειμωνιάζουν καθόλου καλά, οπότε δεν μπορείτε να παραλείψετε το κλάδεμα.

3. Κλαδεύετε πάρα πολύ (όταν δεν πρέπει)

Ελπίζω τα δύο προηγούμενα σημεία μου να μην ακούγονται απογοητευτικά. Τα περισσότερα πολυετή φυτά είναι αρκετά επιεικώς με το λάθος κλάδεμα, τόσο όσον αφορά το πότε το κάνουμε όσο και το πόσο από το φυτό αφαιρούμε.

Θα μεγαλώσουν αμέσως πίσω – αν και μερικές φορές πιο αργά και αργότερα στη σεζόν. Αλλά θα ξανασηκωθούν.

Ένα φυτό Santolina που έχει κλαδευτεί πολύ βαθιά μέσα στο στέλεχος.

Ωστόσο (ξέρατε ότι θα υπήρχε ένα, σωστά;), το να κόψετε υπερβολικά ορισμένα ξυλώδη φυτά, όπως δεντρολίβανο, σαντολίνα ή λεβάντα, είναι ένα σοβαρό λάθος κλαδέματος. Ειδικά αν κόβετε σε παλιό, θαμνώδες ξύλο που δεν θα στείλει νέα ανάπτυξη. (Εδώ ένας απλός οδηγός για το κλάδεμα της λεβάνταςενώ είμαστε σε αυτό.)

Η αποκοπή των στελεχών μέχρι το επίπεδο του εδάφους μπορεί να είναι πηγή άγχους για φυτά όπως τα τριαντάφυλλα. Δεν θα τους σκοτώσει (εκτός από το χειρότερο σενάριο), αλλά μπορεί να τους φέρει πίσω μερικά χρόνια.

Εάν έχετε αμφιβολίες, κλαδέψτε λιγότερο, αλλά κάντε το πιο συχνά.

4. Κάνεις σκληρό κλάδεμα ενώ θα έπρεπε μόνο να αραιώσεις.

Ορισμένα πολυετή φυτά – ειδικά οι ανθοφόροι θάμνοι όπως τα ροδόδεντρα, οι μανόλιες, οι καμέλιες και μερικές ορτανσίες – είναι απλώς αργοί καλλιεργητές που δεν χρειάζονται πολύ κλάδεμα. Χρειάζονται αραίωση ή νεκροκεφαλή, αλλά πουθενά τόσο δραστικό όσο το σκληρό κλάδεμα.

Ο θάμνος μανόλιας τουλίπας αραιώνεται μετά την εξαφάνιση των λουλουδιών.

Μάλιστα, πρόσφατα αναγκάστηκα αραιώστε το tulip magnolia shruβ για να το ανοίξει λίγο και να επιτρέψει περισσότερη ροή αέρα μέσα. Εάν είχα κλαδέψει δυνατά αυτόν τον θάμνο, θα χρειαζόταν ένα χρόνο ή περισσότερο για να επανέλθει. Αλλά επειδή το αραίωσα μόνο, δεν υπάρχει κακό.

5. Κλαδεύετε πολύ αργά ή πολύ νωρίς μέσα στη χρονιά.

Αυτό το λάθος κλαδέματος μπορεί να βλάψει τα πολυετή φυτά που προκαλούν νέα ανάπτυξη αμέσως μετά την κοπή.

Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού θα ήταν τα τριαντάφυλλα. Εάν τα κλαδέψετε πολύ νωρίς (στη ζώνη κηπουρικής μου, αυτό θα ήταν από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), μπορεί να ανταποκριθούν στέλνοντας νέα ανάπτυξη. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε στα τριαντάφυλλά σας πριν από τον πρώτο παγετό του χρόνου.

Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για το κλάδεμα των πολυετών πολύ νωρίς μέσα στο έτος.

Και δεν εννοώ μόνο τριαντάφυλλα εδώ. Θυμηθείτε ότι το ξηρό και νεκρό φυτικό υλικό λειτουργεί ως αυτοκαλυπτικό, ένα είδος μόνωσης που προστατεύει το στέμμα και τους νεαρούς βλαστούς από κάτω. Εάν αφαιρέσετε αυτήν τη μόνωση πολύ νωρίς (για μένα, αυτό θα ήταν Φεβρουάριος και το πρώτο μισό του Μαρτίου), αφαιρείτε ένα στρώμα προστασίας όταν ο κίνδυνος βαθύ παγετού δεν είναι ακόμα στον καθρέφτη.

6. Αφήνεις τα υγιή κλαδέματά σου να πάνε χαμένα.

Εντάξει, παραδέχομαι ότι αυτό δεν είναι τόσο λάθος όσο πιθανή παράβλεψη. Είναι επίσης μια συνειδητοποίηση που είχα σχετικά πρόσφατα, οπότε θέλω πολύ να τη μοιραστώ με τους αναγνώστες μας.

Μετατρέποντας τα κλαδέματα σε μοσχεύματα τροφοδοτούν δύο πουλιά με ένα κουκούτσι. Πάρτε το υγιές φυτικό υλικό που αφαιρέσατε με το κλάδεμα και κολλήστε το σε μια γλάστρα. Με λίγη μετέπειτα φροντίδα, θα ριζώσει και θα κάνει περισσότερα φυτά.

Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις που πρέπει να προσέξετε εάν θέλετε να αυξήσετε πραγματικά τα ποσοστά επιτυχίας σας.

Μοσχεύματα Spirea που πήρα όταν κλάδεψα τον θάμνο το φθινόπωρο.
  • Να ριζώνετε πάντα υγιές φυτικό υλικό. Εάν έχετε αφαιρέσει νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα μέρη, μην το χρησιμοποιείτε για πολλαπλασιασμό.
  • Ορισμένα φυτά ριζώνουν καλύτερα από μοσχεύματα μαλακού ξύλου, άλλα από μοσχεύματα σκληρού ή ημίσκληρου ξύλου. Ορισμένα πολυετή φυτά πολλαπλασιάζονται καλά και από τους δύο τύπους μοσχευμάτων, αλλά το μαλακό ξύλο απαιτεί περισσότερη υπομονή και φροντίδα.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε τη μετέπειτα φροντίδα που απαιτείται για έναν επιτυχημένο πολλαπλασιασμό. Διατηρήστε τα μοσχεύματα καλά ποτισμένα αλλά όχι πολύ μουσκεμένα. Και αν πολλαπλασιάζεστε από φθινοπωρινά κλαδέματα, θυμηθείτε να μεταφέρετε τα μοσχεύματα σε ένα προστατευμένο μέρος εάν κάνει πολύ κρύο.

Εδώ είναι μια λίστα με πολυετή φυτά που μπορείτε πολλαπλασιάζονται από μοσχεύματα το φθινόπωρο. Και αν το διαβάζετε την άνοιξη ή το καλοκαίρι, εδώ είναι μια λίστα με τριάντα πολυετή φυτά που μπορείτε πολλαπλασιάζονται από μοσχεύματα μαλακού ξύλου.

Μην αφήσετε τις προειδοποιήσεις μου να σας τρομάξουν μακριά από το κλάδεμα των πολυετών φυτών. Είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε ως κηπουροί, οπότε ίσως να το κάνουμε σωστά.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top