8 βολβοί για να φυτέψετε τον Μάρτιο για ζωηρά καλοκαιρινά χρώματα

Είναι ήδη Μάρτιος και έχω λάμπες στο μυαλό μου. Και όχι μόνο τους ανοιξιάτικους βολβούς που με υποδέχονται κάθε πρωί καθώς κάνω τη συνηθισμένη μου βόλτα στον κήπο, με την κούπα του καφέ στο χέρι, για να απολαύσω το άρωμα των υάκινθων και των ασφόδελων.

Μιλάω για τους καλοκαιρινούς λαμπτήρες που, τις δροσερές μέρες του Μαρτίου, με βοηθούν να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω έναν καλοκαιρινό κήπο γεμάτο ζωηρά χρώματα. Αν επίσης σας πιάνει φαγούρα να φυτέψετε καλοκαιρινούς βολβούς αυτόν τον Μάρτιο, εδώ είναι οκτώ από τα αγαπημένα μου για να ξεκινήσετε αμέσως.

1. Ντάλιες

Έπρεπε απλώς να ξεκινήσω με τις ντάλιες γιατί, για μένα, είναι οι βασικές καλοκαιρινές ανθοφορίες. Αρχίζουν να ανθίζουν τον Ιούνιο και μπορούν να συνεχίσουν να ανθίζουν μέχρι τον πρώτο παγετό. Πέρυσι έκοψα την τελευταία ντάλια για το βάζο μου τον Νοέμβριο.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τους κόνδυλους της ντάλιας σε δοχεία τον Μάρτιο. Ή κατευθείαν στο έδαφος.

Οι ντάλιες αναπτύσσονται από τρυφερούς κόνδυλους, που σημαίνει ότι πρέπει να τις φυτέψουμε όταν περάσει ο κίνδυνος παγετού. Δεδομένου ότι έχω μια σύντομη καλλιεργητική περίοδο, συνήθως ξεκινώ τις ντάλιες μου σε γλάστρες, σε εσωτερικούς χώρους. Στη συνέχεια τα μεταφυτεύω στον κήπο όταν ο κίνδυνος παγώματος του εδάφους είναι μικρότερος.

Εάν φυτεύετε μεγάλους κόνδυλους ντάλιας (όπως οι υπέροχες ποικιλίες πιάτων για δείπνο), θα μπορούσατε να ξεφύγετε από τη φύτευση τους κατευθείαν στο έδαφος περίπου δύο εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό. Οι μικρότεροι κόνδυλοι μπορεί να μην τα πηγαίνουν τόσο καλά, επομένως είναι καλύτερο να τους κρατάτε στο θερμοκήπιο όσο φυτρώνουν.

Οι ντάλιες θα αρχίσουν να ανθίζουν τον Ιούνιο. Θα είναι σε πλήρη άνθιση τον Αύγουστο.

Φυτέψτε ντάλιες περίπου τέσσερις έως έξι ίντσες σε βάθος, ανάλογα με το μέγεθος του κονδύλου. Επειδή συνήθως γίνονται πολύ βαριές, θα πρέπει να προγραμματίσετε να ποντάρετε μεσαίου μεγέθους και μεγάλες ντάλιες. Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να αρχίσω να προσθέτω τους πασσάλους είτε κατά τη φύτευση είτε μόλις δω τα λάχανα να βγαίνουν από το έδαφος.

Εάν κάνετε κηπουρική στη ζώνη 7 του USDA ή πιο κρύα, θα σας συνιστούσα να ξεθάψετε τους κονδύλους της ντάλιας σας το φθινόπωρο και να τους αποθηκεύσετε σε σκοτεινό και χωρίς παγετό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη.

2. Γλαδιόλες

Οι βολβοί Gladioli είναι επίσης τρυφεροί βολβοί στις ζώνες USDA 7 και πιο κρύες. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως πρέπει να τα ξεκινήσουμε την άνοιξη κάθε χρόνο, αφού περάσει ο κίνδυνος παγετού. Παίρνω την ίδια συντόμευση με τις γλαδιόλες όπως και με τις ντάλιες. Τα ξεκινάω σε γλάστρες και μετά τα μεταφυτεύω στον κήπο (σε όσο ηλιόλουστο σημείο μπορώ να βρω) όταν ο καιρός ζεστάνει την άνοιξη. Συνήθως αρχίζουν να ανθίζουν στα μέσα Ιουνίου.

Οι βολβοί που έχουν φυτρώσει είναι ακόμα βιώσιμοι.

Από την εμπειρία μου, οι βολβοί των γλαδιόλων μου φύτρωναν στην τσάντα κάθε χρόνο, πολύ πριν είχα την ευκαιρία να τους βάλω στο έδαφος. Εντάξει. Είναι ακόμα βιώσιμοι βολβοί αρκεί να τους φυτέψω αρκετά βαθιά.

Επειδή οι κώνοι αυτών των πανέμορφων λουλουδιών είναι τόσο μεγάλοι, μου αρέσει να τις φυτεύω σε ένα ανάμεικτο περίγραμμα μαζί με άλλα καλοκαιρινά ανθισμένα πολυετή φυτά. Διαπιστώνω ότι μόλις εξαφανιστούν τα λουλούδια, το φύλλωμα που μοιάζει με λεπίδα αναμειγνύεται όμορφα με το γύρω περίγραμμα.

Εδώ είναι μια γλαδιόλα «Koersk Parrot» με ροζ σομόν με βολάν που μεγαλώνω ξανά φέτος. Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία τον περασμένο Ιούνιο.

Οι γλαδιόλες μπορούν να φτάσουν τα πέντε πόδια ψηλά, ανάλογα με την ποικιλία. Επομένως, είναι καλύτερα να τα φυτέψετε στο πίσω μέρος του περιγράμματος παρά στο μπροστινό μέρος. Είναι αρκετά βαριά μόλις ανθίσουν, οπότε είτε τα ποντάρω είτε τα βάζω δίπλα σε έναν φράχτη ή σε ένα πέργκολο στο οποίο μπορούν να στηριχθούν.

Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε γλαδιόλες ως φυτά σε δοχεία, εάν ο χώρος στον κήπο σας είναι καλύτερος. Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήστε μικροσκοπικές ποικιλίες που έχουν μέγιστο ύψος περίπου δύο πόδια.

3. Κροκοσμία (Montbretia)

Τέλος, μια λάμπα που δεν είναι τόσο ιδιότροπη. Νομίζω ότι το crocosmia είναι πιο σφριγηλό από τους άλλους λαμπτήρες της λίστας, καθώς αυτοί οι λαμπτήρες είναι ανθεκτικοί μέχρι τη ζώνη 6 του USDA (μερικές φορές ακόμη και τη ζώνη 5 αν κάνετε κηπουρική σε πιο ήπιο μικροκλίμα).

Οι βολβοί Crocosmia διατηρούνται καλά.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα φυτέψουμε απευθείας στον κήπο από τον Μάρτιο. Το Crocosmia προτιμά ένα σημείο με εδάφη ελεύθερης αποστράγγισης, αλλά μπορεί επίσης να τα πάει καλά σε εδάφη που έχουν λίγο περισσότερο άργιλο.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η τροποποίηση του εδάφους με φρέσκο ​​λίπασμα πριν από τη φύτευση καλοκαιρινών βολβών είναι μια καλή στρατηγική. Εάν το ίδιο το έδαφος είναι αρκετά θρεπτικό, αυτό με γλιτώνει από τον κόπο να πρέπει να λιπαίνω τα φυτά το καλοκαίρι.

Τα κολίβρια και οι πεταλούδες λατρεύουν πραγματικά τα λουλούδια με καταρράκτη.

Το Crocosmia αρχίζει να ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού. θα παρατηρήσετε πόσο κομψά λεπτά είναι τα μικρά λουλούδια. Έτσι, μια καλή στρατηγική για να έχετε καλύτερο οπτικό αντίκτυπο είναι να φυτέψετε τους βολβούς σε ομάδες. Τους αρέσει να βρίσκονται στον ήλιο (όπου θα ανθίσουν άφθονα), αλλά θα τα πάνε καλά και στη μερική σκιά.

Συνήθως προσπαθώ να βρω μια ισορροπία μεταξύ της ομαδοποίησης και του μη συνωστισμού τους. Η Crocosmia πολυετής ζει καλά στις ζώνες 5 έως 9, σχηματίζοντας παχιές συστάδες. Εάν έχουν πολύ κόσμο, μπορείτε να τα ξεθάψετε και να χωρίσετε τις συστάδες το φθινόπωρο.

4. Ανεμώνη

Νομίζω ότι οι ανεμώνες είναι τόσο υποτιμημένα λουλούδια. Είμαι τόσο μεγάλος θαυμαστής, στην πραγματικότητα, που έγραψα τον πλήρη οδηγό για την καλλιέργεια της υπέροχης ανεμώνης.

Αυτά που φυτρώνουν από βολβούς και ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού είναι οι λεγόμενες ανεμώνες ή ελληνικές ανεμώνες (Μίγμα ανεμώνης). Αυτή είναι μια συμπαγής, χαμηλής ανάπτυξης ποικιλία που έχει πολύ λίγα κοινά με τις ιαπωνικές ανεμώνες που κοσμούν τους φθινοπωρινούς μας κήπους.

Θα πρέπει να μουλιάζετε τους βολβούς ανεμώνης πριν τους φυτέψετε.

Τα φύλλα αυτής της ανεμώνης μοιάζουν με της φτέρης και θα σχηματίσουν ένα κάλυμμα εδάφους που μοιάζει με ψάθα. Αλλά είναι τα λουλούδια που είναι το κύριο αξιοθέατο, πολύχρωμες μεσαίου μεγέθους μαργαρίτες σε αποχρώσεις του βαθύ κόκκινου, του μωβ, του λευκού ή του κρεμ. Τα ίδια τα λουλούδια ανταποκρίνονται στον κιρκάδιο ρυθμό, κλείνουν τη νύχτα και ανοίγουν ξανά το πρωί. Είναι όμορφο θέαμα όταν φυτεύεις ανεμώνες σε ομάδες.

Εάν φυτεύετε ανεμώνη για πρώτη φορά, σας συμβουλεύω να το κάνετε τον Μάρτιο, ειδικά στις ζώνες 3 έως 7. Αυτό θα δώσει στους βολβούς άφθονο χρόνο για να ανθίσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Οι ανεμώνες θα αρχίσουν να ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού. Ακριβώς στην ώρα για να αντικαταστήσετε τους λαμπτήρες ελατηρίου.

Πριν βάλετε τους βολβούς στο έδαφος, θα πρέπει να τους μουλιάσετε για μερικές ώρες σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Οι βολβοί της ανεμώνης τείνουν να στεγνώνουν πολύ κατά την αποθήκευση, επομένως το μούλιασμα χρησιμεύει για την εκκίνηση της διαδικασίας βλάστησης. Σε λίγες ώρες, μόλις φέρατε την εποχή της ανθοφορίας μερικές εβδομάδες πιο κοντά.

Μόλις εγκατασταθούν οι βολβοί ανεμώνης, θα υποχωρήσουν πιο βαθιά κάτω από τη γη, οπότε δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τους σκάβετε το φθινόπωρο (εκτός αν βρίσκεστε σε ένα κρύο βόρειο κλίμα με βαθύ παγετό). Ένα στρώμα σάπια φύλλα θα είναι γενικά αρκετό για να τα κρατήσει ζωντανά μέχρι το επόμενο έτος.

5. Canna Lilies

Ανέφερα στο άρθρο μου για το πώς να φυτέψετε κάννες πώς νομίζω ότι αυτές είναι η βασική τροπική προσθήκη στον κήπο. Πολλά από τα φυτά του κήπου μας προέρχονται από τροπικά κλίματα, αλλά οι κάννες μοιάζουν πραγματικά. Από τα μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα μέχρι τα φωτεινά, περίπλοκα λουλούδια.

Οι βολβοί κάννας χρειάζονται άφθονο νερό.

Συνήθως, φυτεύω για πρώτη φορά τα ριζώματα κάννας σε γλάστρες τον Μάρτιο για να ξεκινήσω την εποχή. αυτό είναι περίπου έξι εβδομάδες πριν σχεδιάσω να τα μεταφυτέψω σε εξωτερικούς χώρους. Αν όμως ζείτε σε ζώνες 7 και πιο ζεστές, μπορείτε να τις ξεκινήσετε κατευθείαν στον κήπο όταν ο κίνδυνος σκληρού παγετού έχει περάσει στην περιοχή σας.

Για να μεγιστοποιήσετε την ανθοφορία, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι κάννες σας έχουν δύο πράγματα σε αφθονία: άφθονο ήλιο και άφθονο νερό.

Όσο περισσότερα κρίνα αντηλιακής κάνναβης, τόσο περισσότερες ανθίσεις θα έχετε.

Όταν φύτεψα για πρώτη φορά κάννες, μου τελείωσε ο χώρος, οπότε αναγκάστηκα να τοποθετήσω μερικές σε μερική σκιά. Οι κάννες που είχαν τουλάχιστον πέντε ώρες πλήρη ήλιο την ημέρα άνθιζαν άφθονα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτά που ήταν σε μερική σκιά είχαν πολλά λαχταριστά φύλλα, αλλά πολύ λίγα λουλούδια.

Όσον αφορά το μέρος του «άφθονο νερό», θα χρειαστεί να διατηρήσετε το έδαφος υγρό (αλλά όχι βαλτώδες) γύρω από τα ριζώματα για να ξεκινήσει η βλάστηση. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι οι κάννες σας έχουν άφθονο νερό, ειδικά κατά τη διάρκεια των ξηρών καλοκαιριών.

6. Κάλλα κρίνοι

Ακριβώς όπως τα κρίνα κάνναβης, τα κρίνα κάλλα (γνωστά και ως Ζαντεσσία) δεν είναι αληθινά κρίνα. Αλλά παίρνουν το παρατσούκλι τους επειδή όλα ανθίζουν από ριζώματα στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού. Εάν έχετε πάει ποτέ σε έναν καλοκαιρινό γάμο, πιθανότατα είδατε τα κρίνα ως μέρος της ανθοδέσμης και των λουλουδιών.

Φυτέψτε τους βολβούς κάλλας σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Αλλά δεν είναι μόνο το αγαλματένιο σχήμα τους που τα κάνει δημοφιλή καλοκαιρινά λουλούδια. Είναι επίσης τα εξαιρετικά ζεστά χρώματα – κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, λιλά και μπορντό – που φωτίζουν τα παρτέρια και τα περίγραμμα.

Η Κάλλας προτιμά τον φωτεινό, έμμεσο ήλιο και το καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Παρόλο που τους αρέσει ο ήλιος, δεν τα πάνε καλά σε υπερβολική ζέστη. Ένα άλλο κόλπο με αυτά τα ριζώματα είναι να μην τα θάβετε πολύ βαθιά, ειδικά αν τα φυτεύετε στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο. Μου αρέσει να φυτεύω τα ριζώματα σε ομάδες των 3 έως 5 πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του περιγράμματος.

Στα κρίνα κάλλα αρέσει ο ήλιος, αλλά δεν θα τα πάνε καλά σε υπερβολική ζέστη.

Μπορούν να επιβιώσουν στο έδαφος μέχρι τη ζώνη 7 του USDA, εάν τα σκεπάζετε το φθινόπωρο. Αλλά αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλούς βολβούς για το επόμενο έτος, είναι καλύτερο να τους ξεθάψετε πριν από τον πρώτο παγετό και να τους αποθηκεύσετε σε ένα σκοτεινό μέρος χωρίς παγετό.

7. Ranunculus

Οι βολβοί Ranunculus είναι σχεδόν οι πιο χαριτωμένοι βολβοί που θα δείτε ποτέ. Όπως οι περισσότεροι μικροί βολβοί που τείνουν να στεγνώνουν αρκετά στην αποθήκευση, θα χρειαστούν μούλιασμα. Μουλιάστε τα σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες πριν τα βάλετε στο έδαφος. Θα γεμίσουν λίγο καθώς απορροφούν το νερό.

Μουλιάστε τους βολβούς ranunculus για μερικές ώρες πριν τους φυτέψετε.

Όταν φυτεύετε ράγκους, φροντίστε να τα φυτέψετε με τα «δάχτυλά» τους προς τα κάτω. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα φυτέψετε σε ένα σημείο που να ηλιάζεται. Πρώτον, θα βοηθήσει στην παραγωγή ανθοφορίας. Και δεύτερον, το φύλλωμα ranunculus τείνει να είναι ευαίσθητο σε μυκητιασική μόλυνση. Έτσι, ένα μέρος όπου τα φύλλα μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα μετά τη βροχή είναι το καλύτερο.

Φυτέψτε περσικές νεραγκούλες κάπου που μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα μετά τη βροχή.

Οι περσικές νεραγκούλες, ένα άλλο παρατσούκλι για αυτά τα ευαίσθητα φυτά, χρειάζονται πολύ χρόνο για να πάνε από βολβό σε άνθη. Περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Αλλά το αναπληρώνουν με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής του αγγείου – ένας κομμένος ερυθρός μπορεί να ζήσει έως και δύο εβδομάδες σε ένα βάζο χωρίς τίποτα άλλο εκτός από νερό.

Εάν κάνετε κηπουρική στη Ζώνη 7 ή πιο κρύα, θα πρέπει να σηκώσετε τους βολβούς ranunculus από το έδαφος πριν από τον πρώτο παγετό. Παρόλο που είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ο κύκλος κατάψυξης-απόψυξης είναι αυτός που τα κάνει να σαπίσουν.

8. Περουβιανοί κρίνοι (Αλστρομέρια)

Ερωτεύτηκα για πρώτη φορά τους περουβιανούς κρίνους μόλις τους είδα να περιτριγυρίζονται από μια δαντέλα παιδικής ανάσας σε μια γαμήλια ανθοδέσμη. Αυτοί οι ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής αναπτύσσονται από κόνδυλους που φυτεύονται καλύτερα τον Μάρτιο. Λέγονται κρίνα, αλλά είναι, το μαντέψατε, δεν είναι αληθινά κρίνα από το Liliaceae οικογένεια.

Μπορείτε να τα ξεκινήσετε σε δοχεία και να τα μεταφυτεύσετε στον κήπο μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού. Τα καλά νέα είναι ότι τα περουβιανά κρίνα θα αναπτυχθούν ως πολυετή φυτά στις ζώνες 7 και πιο ζεστά, ειδικά αν τα πολτοποιήσετε καλά το φθινόπωρο.

Τα περουβιανά κρίνα διατίθενται σε μια ποικιλία σχεδίων και συνδυασμών χρωμάτων.

Τα περουβιανά κρίνα αγαπούν τον ήλιο, αρκεί να μην έχουν υπερβολική ζέστη. Προληπτικά λοιπόν, θα τα φυτέψω σε σημείο που να έχει συνδυασμό πρωινού ήλιου και φιλτραρισμένου απογευματινού ήλιου.

Έρχονται σε πολλές αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου, πράσινου, μοβ, ροζ και λευκού, με λεκέδες και ριγέ και με ραβδώσεις με πιο σκούρα χρώματα. Υπάρχουν περίπου 190 ποικιλίες για να διαλέξετε, πράγμα που σημαίνει ότι διατίθενται σε πολλά σχέδια, σημάδια και συνδυασμούς χρωμάτων, όπως λεβάντα, βανίλια και πράσινα λουλούδια. Υπάρχουν ποικιλίες που ανθίζουν στις αρχές του καλοκαιριού, στα μέσα του καλοκαιριού ή στα τέλη του καλοκαιριού. Εάν το χρονομετρήσετε σωστά, θα μπορούσατε να έχετε τα περουβιανά κρίνα ανθισμένα για μήνες.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top