Berkeley Tie Dye Tomato – Πώς να καλλιεργήσετε το Berkeley Tie Dye Tomato

Αν ψάχνετε για μια ντομάτα κειμήλιο που είναι τόσο όμορφη όσο και νόστιμη, ρίξτε μια ματιά στο Berkeley Tie Dye. Αυτή η κόκκινη και πράσινη ριγέ ντομάτα είναι μια από τις αγαπημένες μου ποικιλίες λόγω της τολμηρής αλλά ισορροπημένης γεύσης και του εξαίσιου χρωματισμού της.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η ντομάτα είναι νικητής, είναι συχνά δύσκολο να βρεθεί σε καταστήματα και αγορές. Αυτό σημαίνει ότι το να μεγαλώσεις το δικό σου είναι συχνά η καλύτερη επιλογή.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την καλλιέργεια ντομάτας Berkeley Tie Dye στο σπίτι.

Berkeley Tie Dye Tomato – Οδηγός γρήγορης καλλιέργειας

Τύπος φυτού: Ετήσιο λαχανικό Ανοχή: Θερμότητα
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA: 4–9 Συντήρηση: Μέτρια προς υψηλή
Εποχή: Καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους: Πλούσιο και καλά αεριζόμενο
Εκθεση: Γεμάτη ήλιο pH εδάφους: 6,2 έως 6,8
Ώρα ωρίμανσης: 70-85 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση Αποστράγγιση εδάφους: Καλή αποστράγγιση
Διάστημα: 24 ίντσες Φύτευση συντρόφου: Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια
Βάθος φύτευσης: Βάθος 1/4 ίντσας Μην φυτεύετε κοντά: Πατάτες, αρακάς, φασόλια, καλαμπόκι
Υψος: 6–8 πόδια Οικογένεια: Solanaceae
Εξάπλωση: 2–4 πόδια Γένος: Solanum
Ανάγκες σε νερό: Μέτριος Είδος: lycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες: Αφίδες, θρίπες, όψιμη λοίμωξη, πρώιμη μάστιγα, κηλίδα φύλλου σεπτορίας, ανθρακνόζη Καλλιέργεια: Berkeley Tie Dye

Σχετικά με το Berkeley Tie Dye Tomato

Η ντομάτα Berkeley Tie Dye αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Brad Gates of Φάρμες αγριογούρουνων. Ο Gates επέλεξε την ντομάτα για τις κόκκινες, πράσινες και κίτρινες ρίγες και την όξινη αλλά ισορροπημένη γεύση της.

Το αυθεντικό Berkeley Tie Dye έχει πράσινη σάρκα με νότες κόκκινου και κίτρινου. Ενώ η γεύση είναι πλούσια σε οξύ, η ντομάτα έχει επίσης νότες γλυκύτητας και μπαχαρικών.

Μετά την ανάπτυξη του αρχικού Berkeley Tie Dye, ακολούθησε το Pink Berkeley Tie Dye. Αυτή η ποικιλία έχει βαθύ ροζ δέρμα με σκούρες πράσινες ρίγες.

Η σάρκα του είναι σκούρο ροζ με ελαφρές νότες κίτρινου. Η γεύση είναι πιο γλυκιά και λιγότερο όξινη από την πράσινη ξαδέρφη του, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη και στιβαρή.

Και οι δύο ποικιλίες είναι μεσαίου μεγέθους ντομάτες που ζυγίζουν μεταξύ 8-12 ουγγιές. Αυτό σημαίνει ότι είναι τέλειο μέγεθος για να κόψετε σε φέτες σε σάντουιτς ή σε κύβους για σαλάτες.

Τα φυτά είναι απροσδιόριστα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν αρκετά ψηλά και επίσης να παράγουν καρπούς κατά τη διάρκεια μερικών μηνών.

Πού να αγοράσετε σπόρους και φυτά με χρωστική ουσία Berkeley Tie

Αν θέλετε να ξεκινήσετε τους δικούς σας σπόρους, μπορείτε να βρείτε τους σπόρους Berkeley Tie Dye Φάρμες αγριογούρουνων. Μπορείτε να βρείτε τους σπόρους Pink Berkeley Tie Dye Εντελώς ντομάτες, Φάρμες αγριογούρουνωνκαι Johnny’s Selected Seeds.

Και οι δύο τύποι ντοματών Berkeley Tie Dye είναι γνωστοί σε ορισμένους κύκλους κηπουρικής, αλλά εξακολουθούν να είναι μάλλον σπάνιοι στον μεγαλύτερο κόσμο της κηπουρικής. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε σπορόφυτα σε μεγάλα καταστήματα ή θερμοκήπια.

Πότε να φυτέψετε τις ντομάτες Berkeley Tie Dye

Οι ντομάτες Berkeley Tie Dye θα πρέπει να φυτευτούν στον κήπο την άνοιξη. Δεδομένου ότι αυτά τα φυτά είναι ευαίσθητα στο κρύο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να θερμανθούν οι θερμοκρασίες πριν τα φυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους.

Πρέπει οπωσδήποτε να περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετού. Ωστόσο, συνιστούσα επίσης να περιμένετε μέχρι οι νυχτερινές θερμοκρασίες να παραμείνουν πάνω από 50ºF.

Εάν ξεκινάτε τους δικούς σας σπόρους ντομάτας σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να φυτέψετε τους σπόρους περίπου δύο μήνες πριν θέλετε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτά σας σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς να φυτέψετε τις ντομάτες Berkeley Tie Dye

Η φύτευση φυτών ντομάτας Berkeley Tie Dye είναι παρόμοια με τη φύτευση άλλων τύπων φυτών τομάτας. Έχω γράψει ένα άρθρο αναλυτικά εδώ – Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες κειμήλιο.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα κατά την καλλιέργεια αυτής της συγκεκριμένης ποικιλίας ντομάτας κειμήλιο.

Βρείτε μια κατάλληλη τοποθεσία

Πριν φυτέψετε τις ντομάτες σας σε εξωτερικούς χώρους, θα θελήσετε να βρείτε μια κατάλληλη τοποθεσία.

Πρώτα, κοιτάξτε το φως. Επιλέξτε μια τοποθεσία που λαμβάνει τουλάχιστον δέκα ώρες έντονο φως κάθε μέρα.

Ενώ αυτά τα φυτά τομάτας μπορούν να αναπτυχθούν με λιγότερο φως, δεν θα ευδοκιμήσουν.

Στη συνέχεια, κοιτάξτε το χώμα.

Αποφύγετε χαμηλές περιοχές όπου καθιζάνει νερό καθώς και περιοχές που είναι εξαιρετικά βραχώδεις. Εάν το χώμα φαίνεται συμπιεσμένο, χαλαρώστε το χώμα με ένα πιρούνι εκσκαφής.

Ενώ οι ντομάτες θα αναπτυχθούν καλύτερα σε περιοχές με αργιλώδες έδαφος, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν καλά σε έδαφος που είναι βαρύ σε άργιλο ή άμμο. Εάν ανησυχείτε για την υφή του εδάφους, ανακατέψτε με λίγο παλαιωμένο λίπασμα για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και την ικανότητα συγκράτησης νερού.

Εάν είστε σοβαροί για την υγεία των φυτών σας, σας συνιστώ να κάνετε μια δοκιμή εδάφους τουλάχιστον μερικούς μήνες πριν φυτέψετε τις ντομάτες σας. Ακολουθήστε τα αποτελέσματα των δοκιμών για να διορθώσετε το pH και να εφαρμόσετε τυχόν θρεπτικά συστατικά που λείπουν.

Επιλέξτε το κατάλληλο βάθος και απόσταση

Μόλις έχετε μια καλή τοποθεσία, θα πρέπει να απλώσετε τον κήπο σας. Εάν φυτεύετε πολλά φυτά ντομάτας, βάλτε τα σε απόσταση δύο μέτρων. Μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο για τη σωστή απόσταση των φυτών τομάτας.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μικρότερα μέρη όπως μαρούλι, παντζάρια και καρότα κοντά στη βάση του φυτού της ντομάτας σας.

Όταν έρθει η ώρα της φύτευσης, σκάψτε μια τρύπα που είναι μερικά εκατοστά βαθιά από τη ρίζα του φυτού και τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα. Είναι εντάξει εάν το χώμα καλύπτει μέρος του μίσχου – τα φυτά τομάτας θα αναπτύξουν ρίζες κατά μήκος των τμημάτων του στελέχους που είναι θαμμένα.

Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον έξι ίντσες του φυτού της ντομάτας είναι πάνω από το έδαφος.

Φροντίστε να ποτίζετε καλά μετά τη φύτευση!

Φροντίδα φυτών ντομάτας με βαφή Berkeley Tie

Ενώ οι ντομάτες Berkeley Tie Dye είναι νόστιμες, απαιτούν λίγη προσοχή. Ωστόσο, η λίγη σκληρή δουλειά θα οδηγήσει σε μια γόνιμη συγκομιδή αξιοσημείωτων τομάτας.

Καφασωτό

Δεδομένου ότι οι ντομάτες Berkeley Tie Dye είναι απροσδιόριστες, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά μπορούν εύκολα να φτάσουν πάνω από τα έξι πόδια και τα φυτά ύψους δέκα ποδιών δεν είναι ανήκουστα.

Για να διατηρήσετε τα φυτά τακτοποιημένα και εύχρηστα, συνιστώ το καφασωτό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι πέδησης και η μία δεν είναι απαραιτήτως καλύτερη από την άλλη.

Εάν καλλιεργείτε μόνο μερικά φυτά ντομάτας, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε απλά μεταλλικά κλουβιά ντομάτας. Αυτά θα βοηθήσουν στη στήριξη των φυτών και θα τα εμποδίσουν να απλωθούν σε όλο τον κήπο σας.

Εάν καλλιεργείτε μια σειρά από φυτά ντομάτας, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε τη μέθοδο πασσάλου και ύφανσης της Φλόριντα.

Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την τοποθέτηση πασσάλων περίπου κάθε τέσσερα έως πέντε πόδια σε μια σειρά από ντομάτες. Δέστε ένα κομμάτι σπάγγου από τον έναν πάσσαλο στον άλλο κατά μήκος της μίας πλευράς των φυτών ντομάτας και μετά επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

Συνεχίστε να προσθέτετε νέα στρώματα σπάγγου καθώς τα φυτά μεγαλώνουν για να παρέχουν υποστήριξη.

Κλάδεμα

Θεωρώ ότι το κλάδεμα φυτών ντομάτας όπως το Berkeley Tie Dye βοηθά να διατηρηθούν τα φυτά λίγο πιο διαχειρίσιμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθένειας.

Ανεξάρτητα από το μέρος του φυτού της ντομάτας που κλαδεύετε, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αιχμηρά και απολυμανμένα εργαλεία. Αυτό θα βοηθήσει τα φυτά να επουλωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας από το ένα φυτό στο άλλο.

Ένα εξαιρετικό βήμα κλαδέματος είναι να αφαιρέσετε τυχόν χαμηλότερα φύλλα που αγγίζουν το έδαφος. Αυτά τα φύλλα συχνά πιτσιλίζονται με νερό που χτυπά το έδαφος, το οποίο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες. Επομένως, η αφαίρεσή τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κλαδέψετε τα κορόιδα—τους βλαστούς που αναδύονται μεταξύ του κύριου μίσχου του φυτού και των φύλλων. Αυτό θα περιορίσει τη συνολική δυνητική παραγωγή φρούτων, αλλά θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα φυτά πιο διαχειρίσιμα.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είναι μια προσέγγιση όλα ή τίποτα όταν πρόκειται για κλάδεμα! Μου αρέσει να αφαιρώ τα κορόιδα μέχρι τα φυτά να είναι περίπου τρία ή τέσσερα πόδια ψηλά και μετά να τα αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους.

Πότισμα

Τα φυτά Berkeley Tie Dye προτιμούν το έδαφος που είναι σταθερά υγρό. Αυτοί μπορώ χειριστείτε σύντομες περιόδους μέτριας ξηρασίας καθώς και κορεσμένα εδάφη, αλλά και τα δύο αυτά γεγονότα θα στρεσάρουν το φυτό.

Επομένως, ο στόχος σας με το πότισμα θα πρέπει να είναι να διατηρείτε το έδαφος μέτρια υγρό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι το πότισμα λίγο κάθε δεύτερη μέρα είναι καλύτερο από το πολύ πότισμα μία μέρα την εβδομάδα.

Η ποσότητα νερού που θα χρειαστεί να παρέχετε θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως οι βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος. Ωστόσο, μια καλή εκτίμηση είναι να παρέχετε στα φυτά σας δύο ίντσες νερό την εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε για να ποτίσετε, αποφύγετε να πιτσιλίζετε νερό στα φύλλα του φυτού. Αντίθετα, ποτίστε στη βάση του φυτού.

Εάν καλλιεργείτε μόνο λίγα φυτά, ένα ποτιστήρι θα λειτουργήσει μια χαρά. Αλλά αν καλλιεργείτε μια μεγάλη σειρά φυτών ντομάτας, μπορεί να θέλετε να το χρησιμοποιήσετε ταινία σταγόνας.

Λίπανση

Ακόμα κι αν έχετε τροποποιήσει το χώμα σας πριν από τη φύτευση, θα πρέπει εξακολουθούν να εφαρμόζουν λίπασμα καθώς τα φυτά σας μεγαλώνουν. Τα απροσδιόριστα φυτά Berkeley Tie Dye είναι βαριές τροφοδότες που θα ωφεληθούν από την τακτική λίπανση.

Μόλις τα φυτά σας αρχίσουν να παράγουν λουλούδια, επιλέξτε ένα προϊόν που είναι υψηλότερο σε κάλιο και φώσφορο και χαμηλότερο σε άζωτο. Αυτό θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει την παραγωγή φρούτων και όχι τη βλαστική ανάπτυξη.

Μερικά λιπάσματα που λειτουργούν καλά για τις ντομάτες περιλαμβάνουν Espoma Organics Tomato-Tone και Neptune’s Harvest Tomato & Veg Fertilizer.

Μου αρέσει να εφαρμόζω αυτά τα λιπάσματα μία με δύο φορές το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Ενώ τα φυτά ντομάτας Berkeley Tie Dye παράγουν νόστιμους καρπούς, δεν έχουν αστρική αντοχή στις ασθένειες. Είναι αδύνατο να αποφευχθούν ορισμένες ασθένειες, αλλά η εναλλαγή των καλλιεργειών και το κλάδεμα για την αύξηση της ροής του αέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Τούτου λεχθέντος, τα φυτά σας μπορεί να μολυνθούν με κοινές ασθένειες της τομάτας όπως ο φουζάριος, η όψιμη μάστιγα, η πρώιμη προσβολή ή η ανθρακνόζη. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Ωστόσο, μπορείτε να παρακολουθείτε τα παράσιτα και να στοχεύσετε να τα σταματήσετε στα ίχνη τους.

Τα παράσιτα που ρουφούν το χυμό όπως αφίδες και οι θρίπες συχνά συρρέουν στα φυτά τομάτας και πίνουν τους χυμούς του φυτού. Τα ωφέλιμα έντομα όπως τα σκαθάρια και τα κορδόνια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των παρασίτων και μπορείτε επίσης να τα ψεκάσετε με λάδι neem ή εντομοκτόνο σαπούνι.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για κάμπιες όπως οι κερατοσκώληκες ντομάτας και οι στρατοσκώληκες. Η χειροκίνητη συλλογή αυτών των παρασίτων είναι συχνά μια επαρκής μέθοδος ελέγχου, αλλά μπορείτε επίσης να ψεκάσετε τα φυτά σας Bt. Εάν έχετε προβλήματα με παράσιτα ντομάτας, διαβάστε το άρθρο μας.

Συγκομιδή και αποθήκευση

Εάν έχετε φροντίσει καλά τα φυτά σας, θα πρέπει να αρχίσετε να μαζεύετε τις πρώτες σας ώριμες ντομάτες περίπου 70-85 ημέρες μετά τη μεταφύτευσή τους σε εξωτερικούς χώρους.

Ενώ οι ντομάτες Berkeley Tie Dye αναπτύσσουν τελικά ζωηρούς χρωματισμούς, οι ντομάτες θα ξεκινήσουν πράσινες. Θα μεγαλώσουν μέχρι να φτάσουν στο πλήρες μέγεθός τους και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αλλάζουν χρώματα.

Οι ντομάτες θα αναπτυχθούν και θα ωριμάσουν από το κάτω μέρος του φυτού προς την κορυφή. Επομένως, θα πρέπει να προσέχετε το κάτω μέρος του φυτού όταν ψάχνετε για τις πρώτες σας ώριμες ντομάτες.

Μπορείτε να μαζέψετε τις ντομάτες μόλις πάρουν λίγο κόκκινο ή ροζ χρώμα. Το να μαζεύετε τις ντομάτες όταν είναι μερικώς ώριμες μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το σκάσιμο και την απώλεια καρπών. Εάν επιλέξετε αυτή τη μέθοδο, απλώς αποθηκεύστε τις ντομάτες σε ένα δροσερό μέρος (50-70ºF) για να τις επιτρέψετε να ολοκληρώσουν την ωρίμανση.

Μια άλλη επιλογή είναι να περιμένετε μέχρι να ωριμάσουν πλήρως οι ντομάτες πριν τη συγκομιδή. Ωστόσο, προειδοποιήστε ότι οι ώριμες ντομάτες θα αποθηκευτούν μόνο για λίγες μέρες μετά τη συλλογή.

Θα πρέπει να μαζεύετε ντομάτες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να αποτρέψετε την υπερώριμα των καρπών. Ωστόσο, είστε ευπρόσδεκτοι να συγκομίζετε και πιο συχνά.

Πώς να φάτε Berkeley Tie Dye Tomatoes

Η γεύση και το μπαχαρικό αυτών των ντοματών σημαίνει ότι κρατάνε καλά σε μια ποικιλία πιάτων.

Φυσικά, μπορείτε να τα κόψετε σε απλές φέτες και να τα χτυπήσετε σε σάντουιτς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο.

Και μπορείτε να τα ψιλοκόψετε για σάλτσες, ντοματοσαλάτες και μπρουσκέτα. Διαπιστώνω επίσης ότι η λεπτή γεύση των ντοματών Berkeley Tie Dye σημαίνει ότι λειτουργούν καλά σε σάλτσες ντομάτας και κάρυ.

Ακολουθήστε τον οδηγό μας εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα άλλα είδη κειμηλίων ποικιλιών τομάτας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top