Edimentals – Γιατί πρέπει να τα καλλιεργήσετε και 80 να δοκιμάσετε

Συνάντησα για πρώτη φορά τον όρο “edimental” όταν έψαχνα αν μπορούσα να φάω αυτό το μαγευτικό μικρό φυτό που είχα αγοράσει αυθόρμητα. Ονομάζεται μωβ Shiso (ή αλλιώς Perilla frutescens var. crispa) και παρόλο που μοιάζει διακοσμητικό, είναι σε μεγάλο βαθμό βρώσιμο φυτό. Τα φύλλα έχουν γεύση σαν σπόρους κύμινου με μια ελαφριά επίγευση εσπεριδοειδών.

Αυτό είναι το νόημα του edimentals, μια λέξη που περιγράφει τα φυτά που είναι τόσο διακοσμητικά όσο και βρώσιμα.

Ο όρος portmanteau – που έγινε δημοφιλής από τον κηπουρό και συγγραφέα Stephen Barstow – γίνεται όλο και πιο συνηθισμένος τόσο στους οικιακούς κηπουρούς όσο και στους σχεδιαστές κήπων.

Αυτό είναι το μοβ Shiso που με έκανε να ασχοληθώ με τα edimentals. Είναι ένα φαγώσιμο που λειτουργεί πολύ καλά ως καλλωπιστικό φυτό.

Νομίζω ότι η κηπουρική με βρώσιμα φυτά είναι λιγότερο ένα πώς να το κάνετε και περισσότερο μια φιλοσοφία. Σίγουρα, τα χρησιμοποιούμε ούτως ή άλλως όταν σκορπίζουμε γύρω μας όμορφα βρώσιμα λουλούδια όπως καλέντουλα, νεροκάρδαμο και πανσέδες στα λαχανικά μας. Αλλά υπάρχουν τόσα περισσότερα βρώσιμα που πρέπει να ανακαλύψουμε (περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω) και τόσοι πολλοί τρόποι για να τα ενσωματώσουμε στους χώρους καλλιέργειας και στα γεύματά μας.

Μόλις τώρα άρχισα να ανακαλύπτω αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο των βρώσιμων καλλωπιστικών φυτών και πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι πρόκειται για μια λαγότρυπα πληροφοριών και γνώσεων. (Αλλά όχι το είδος της λαγότρυπας που μισούν οι κηπουροί.) Όσο πιο βαθιά βουτάω, τόσο περισσότερα θέλω να μάθω.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη φύτευση περισσότερων βρώσιμων φυτών στον κήπο σας.

1. Πολλά από τα βλαστικά φυτά είναι πολυετή.

Σκέφτηκα να ξεκινήσω με τα πολύ καλά νέα. Πολλά από αυτά τα φυτά που είναι βρώσιμα και καλλωπιστικά είναι πολυετή. Λατρεύω την κηπουρική με πολυετή φυτά, και αν δεν ήμουν τόσο μεγάλος οπαδός των ντοματών και των μπιζελιών, θα είχα τα πολυετή φυτά ως κύρια πηγή τροφής από τον κήπο.

Δεν είναι μόνο η πτυχή της εξοικονόμησης χρημάτων των πολυετών φυτών που με ενδιαφέρει κυρίως.

Το ασημένιο φασκόμηλο του θάμνου μου (“Berggarten”) δεν είναι απλώς πολυετές, αλλά και αειθαλές στη ζώνη κηπουρικής μου.

Αν και παραδέχομαι ότι η εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας παίζει μεγάλο ρόλο -δεν χρειάζεται να ξανασπείρω πολυετή φυτά- υπάρχουν και κάποια άλλα πρόσθετα πλεονεκτήματα.

Τα πολυετή καλλιεργούμενα φυτά είναι πιο πιθανό να είναι ανθεκτικά στην ξηρασία (λόγω των ισχυρών ριζών τους) και στα παράσιτα (λόγω της διάσπαρτης σποράς). Συμβάλλουν επίσης σε μια υγιή δομή του εδάφους, αφού δεν τα ξεριζώνουμε στο τέλος κάθε καλλιεργητικής περιόδου.

2. Τα βρώσιμα φυτά θα ωφελήσουν και την άγρια ζωή.

Ο Stephen Barlow χρησιμοποιεί επίσης τον όρο “entomentals” για να αναφερθεί στα φυτά που είναι βρώσιμα, διακοσμητικά και ωφέλιμα για τα έντομα (εντομολογία) και την άγρια ζωή. Έτσι, εκτός από διακοσμητικό και διατροφικό σκοπό, εξυπηρετούν και εντομολογικό.

Οι ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη της βαλεριάνας είναι βρώσιμα. Οι επικονιαστές την αγαπούν επίσης.

Θα δείτε ότι πολλά από τα φυτά της παρακάτω λίστας μου παράγουν πολλά άνθη γεμάτα γύρη. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυετή φύση τους, σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στους κήπους μας και να προσελκύουν όλο και περισσότερους φίλους επικονιαστές κάθε χρόνο.

3. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία τροφίμων με τα βρώσιμα φυτά.

Όταν σκέφτεστε τα καλλωπιστικά φυτά που μπορούμε να φάμε, μπορεί να σκέφτεστε μόνο τα βρώσιμα λουλούδια. Αν και είναι ωραίο να πασπαλίζουμε τις βιόλες, τις καλέντουλες, τις οξαλίδες, τα άνθη νεροκάρδαμου και τα άνθη βοράγου στις σαλάτες μας, υπάρχουν περισσότερα στα βρώσιμα φυτά από το να τα χρησιμοποιούμε απλώς ως γαρνιτούρα.

Συλλέγω τους κονδύλους των αγκινάρες μου όλο το χειμώνα. Στη συνέχεια, το φυτό αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά την άνοιξη.

Υπάρχουν καλλωπιστικά βότανα με βρώσιμα φύλλα, όπως το τούλσι, η ρίγανη και η Salvia macrophylla. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι βρώσιμοι βολβοί, όπως εκείνοι των πολυετών πράσων (Allium babingtonii), τα κρεμμύδια και οι αγκινάρες του ήλιου. Ας μην ξεχνάμε τους θάμνους, όπως Sambucus nigraΦασόλια, όπως τα κόκκινα φασόλια, και τα σαρκώδη πολύχρωμα στελέχη του ραβέντι και του σέσκουλου.

Δεν είναι μόνο τα λουλούδια, φίλοι μου!

4. Μπορείτε να ενσωματώσετε τα οικοδομικά φυτά σε οποιονδήποτε υπάρχοντα κήπο.

Το πιθανότερο είναι ότι έχουμε ήδη μερικά edimentals που φυτρώνουν στους κήπους μας αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Έτσι, δεν χρειαζόμαστε πραγματικά μια πλήρη ανανέωση για να ξεκινήσουμε έναν οικοδομικό κήπο.

Fragaria vesca είναι μια εξαιρετική εδαφοκάλυψη κάτω από θάμνους και ψηλά πολυετή φυτά. Τυχαίνει επίσης να καρποφορεί για μήνες.

Ο τρόπος με τον οποίο το κάνω είναι να εισάγω μερικά βρώσιμα καλλωπιστικά φυτά στον κήπο κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, συνήθως για να καλύψω ένα κενό για ένα φυτό που δεν τα κατάφερε εκείνη την καλλιεργητική περίοδο. Έφτιαξα τον κήπο μου για αρκετά χρόνια και κάθε φορά που δημιουργούσα ένα νέο παρτέρι, πρόσθετα σε αυτό μερικά πολυετή εδώδιμα φυτά.

Η μεγαλύτερη επιτυχία μου μέχρι στιγμής ήταν η καλλιέργεια πολυετών άγριων φράουλων (Fragaria vesca), μια εξαιρετική εδαφοκάλυψη με πολλαπλές ζουμερές συγκομιδές βατόμουρων το χρόνο. Ακολουθείται στενά από πολυετή χόρτα, όπως το κοκκινόχορτο (Rumex sanguineus) και πολυετή βότανα, όπως το ανθισμένο φασκόμηλο.

Όπου κι αν γυρίσω στον κήπο μου τώρα, υπάρχει κάτι για να μαζέψω και να τσιμπήσω, είτε πρόκειται για μούρα, ρίζες, φύλλα ή βολβούς. Είναι σαν να ψάχνω για τροφή κάθε μέρα στην ίδια μου την αυλή.

Μια μικρή γωνιά του κήπου μου το Νοέμβριο. Μπορείτε να βρείτε τα πέντε edimentals; Τα μωβ άνθη είναι αυτά του Shiso (βλ. επάνω εικόνα).

5. Τα διατροφικά προϊόντα θα διευρύνουν τον ουρανίσκο σας.

Ποτέ δεν ήμουν αυτό που θα λέγατε επιλεκτικός φαγάς, αλλά ούτε και πολύ περιπετειώδης στις διατροφικές μου επιλογές. Μέχρι που άρχισα να ασχολούμαι με την κηπουρική.

Σήμερα, μου αρέσει να σκέφτομαι τους γευστικούς μου κάλυκες ως ένα έργο σε εξέλιξη. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, το γούστο μου θα αναπτυχθεί και θα διευρυνθεί παράλληλα με τον οικοδομικό μου κήπο. Είναι μια από τις πιο εμπλουτιστικές εμπειρίες που μπορώ να σκεφτώ – την πρώτη φορά που τρως κάτι καινούργιο που έχεις καλλιεργήσει και πας “χμμ, ναι, αυτό έχει γεύση σαν …

Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι τα πέταλα μανόλιας τρώγονται, αλλά τώρα μου αρέσει η ανθισμένη πιπεράτη γεύση τους.

Και το αίσθημα ικανοποίησης που νιώθω όταν το μοιράζομαι με (συνήθως ανυποψίαστους) φίλους και συγγενείς είναι εκτός των ορίων. Δεν είμαι πλέον μόνο ένας περιπετειώδης κηπουρός αλλά και ένας περιπετειώδης καταναλωτής.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να αγαπήσω (και να λαχταρήσω) τις αγκινάρες, για παράδειγμα. Αν, λοιπόν, εξακολουθείτε να διστάζετε να μασήσετε κάποιο από τα φαγώσιμα φυτά σας, σας ενθαρρύνω να το δοκιμάσετε τουλάχιστον τρεις φορές, κατά προτίμηση παρασκευασμένο με διαφορετικούς τρόπους ή συνοδευόμενο από διάφορα άλλα υλικά.

6. Τα εδώδιμα φυτά μπορούν να παρακάμψουν τους κανόνες της HOA.

Το άφησα τελευταίο γιατί, ειλικρινά, με κάνει να βράζει λίγο το αίμα μου. Δεν έχω ζήσει ποτέ σε σπίτι υπό τον κανόνα ενός Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων (Σ.Ι.Α.). Γνωρίζω όμως από φίλους και από διάφορες ομάδες κηπουρικής ότι υπάρχουν HOA που απαγορεύουν την καλλιέργεια των δικών σας λαχανικών. Είναι γελοίο, αλλά είναι μια πραγματικότητα για κάποιους ανθρώπους.

Σε αυτόν τον “διακοσμητικό” κήπο υπάρχουν εχινάκεια, μπράσικες και γλυκάνισο.

Ένας τρόπος για να παρακάμψετε αυτόν τον ανούσιο κανόνα είναι να φυτέψετε αντί γι’ αυτόν τα καλλωπιστικά φυτά. Ο κήπος σας θα μοιάζει σαν να είναι γεμάτος μόνο με καλλωπιστικά φυτά, αλλά μπορείτε επίσης να μαζέψετε κρυφά κάποια τροφή από αυτόν.

Μια γρήγορη αποποίηση ευθυνών

Πριν βουτήξουμε στη λίστα των edimentals, επιτρέψτε μου να προσθέσω αυτή τη γρήγορη αποποίηση ευθυνών. Πριν αγοράσετε ή φάτε οτιδήποτε από τον κήπο, παρακαλούμε να κάνετε τη δική σας δέουσα επιμέλεια. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς τι καλλιεργείτε και τι καταναλώνετε. Ορισμένα φυτά είναι αρκετά εύκολο να αναγνωριστούν, ενώ άλλα χρειάζονται διπλό έλεγχο επειδή έχουν μη βρώσιμα ομοιώματα.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ποια μέρη του φυτού είναι βρώσιμα και αν μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Ορισμένα φυτά μπορεί να απαιτούν ξήρανση, μαγείρεμα ή τουρσί για να γίνουν κατάλληλα για κατανάλωση.

Στην ιστοσελίδα Plants for a Future (που συνδέεται παρακάτω) έμαθα για την βρώσιμη αξία της Perilla.

Μια καλή πηγή πληροφοριών για τα βρώσιμα φυτά είναι η βάση δεδομένων στη διεύθυνση Φυτά για ένα μέλλον, μια φιλανθρωπική οργάνωση που προωθεί την οικολογικά βιώσιμη κηπουρική. Αυτή η πηγή περιλαμβάνει επίσης σημειώσεις σχετικά με την προετοιμασία και την πιθανή τοξικότητα ορισμένων φυτών.

Υπάρχουν επίσης διαδικτυακά φυτώρια που ειδικεύονται στα βλαστικά φυτά. Και κάθε φυτό που αγοράζετε από φυτώριο πρέπει να συνοδεύεται είτε από ετικέτα για εδώδιμα είτε για καλλωπιστικά φυτά.

Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ρίξτε μια ματιά στο τον ιστότοπο του Stephen Barstow όπου τεκμηριώνει την καλλιέργεια πάνω από δύο χιλιάδες βρώσιμων φυτών σε αυτόν τον κήπο στη Νορβηγία. Έγραψε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο Ο γύρος του κόσμου σε 80 φυτά: Μια βρώσιμη περιπέτεια πολυετών λαχανικών για εύκρατα κλίματα το οποίο παίρνει φυτά από όλες τις ηπείρους και εξηγεί πώς ταιριάζουν σε έναν κήπο με εύκρατο κλίμα.

80 Φυτικά φυτά για να φυτέψετε στον κήπο σας

Ακολουθούν μερικά φυτά για να ξεκινήσετε τον οικοδομικό σας κήπο. Προσπάθησα να τα οργανώσω σε κατηγορίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες επικαλύψεις. Για παράδειγμα, για το σχοινόπρασο, τα φύλλα και τα άνθη είναι βρώσιμα, αλλά το έχω προσθέσει στα Alliums.

Για άλλη μια φορά, θα σας παραπέμψω στο PFAF database για να δείτε ποιο μέρος του φυτού είναι βρώσιμο.

Φύλλα ή χόρτα

Καυκάσιο σπανάκι (Hablitzia tamnoides)

Τουρκικός πύραυλος (Bunias orientalis)

Σέσκουλα (Beta vulgaris)

Μαρούλι του ανθρακωρύχου (Claytonia perfoliata)

Το μαρούλι του ανθρακωρύχου είναι ένα από τα πρώτα ανοιξιάτικα χόρτα στον κήπο μου

Μηδική ή μηδική (Medicago sativa)

Αιώνιο λάχανο (Brassica oleracea ramosa)

Hosta – Η Tracey μας δείχνει πώς να τρώμε τους βλαστούς της hosta σε αυτό το άρθρο.

Σόργο κήπου (Rumex acetosa)

Κολλάρια δέντρων (Brassica oleraceae ‘Tree collard’)

Αποβάθρα υπομονής (Rumex patientia)

Γρασίδι του σκορβούτου (Cochlearia officinalis)

Θαλασσινό λάχανο (Crambe maritima)

Ροκ σαμφίρ (Crithmum maritimum)

Αστουριανό δενδρολάχανο

Ραβέντι (Rheum rhabarbarum) – μόνο οι μίσχοι τρώγονται.

Ρίζες

Κουρκουμάς (Curcuma longa)

Ρίζα τζίντζερ (Zingiber officinale) – Η Elizabeth έγραψε ένα εξαιρετικά δημοφιλές οδηγό για την καλλιέργεια τζίντζερ.

Κινέζικη αγκινάρα (Stachys affinis)

Chicory (Cichorium intybus) – τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες είναι βρώσιμα

Γλυκιά ρίζα ή skirret (Sium sisarum)

Μαύρο σαλτσίνι (Pseudopodospermum hispanicum)

Το μαύρο μου σαλτσίνι. Αναπτύσσει όμορφα κίτρινα λουλούδια το καλοκαίρι και βρώσιμες ρίζες το χειμώνα.

Αλεσμένο καρύδι ή hopniss (Apios americana)

Αγκινάρες του ήλιου (Helianthus tuberosus) – ρίξτε μια ματιά στο Ο οδηγός της Cheryl για την καλλιέργεια και το μαγείρεμα με αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Γήινα κάστανα (Conopodium majus)

Ulluco (Ullucus tuberosus )

Yacon (Smallanthus sonchifolius)

Γλυκοπατάτες με κανέλα (Dioscorea batata)

Βαλσαμόριζα με φύλλα βέλους ή ηλίανθος Balsan (Balsamorhiza sagittata)

Βότανα

Λεμονόχορτο (Cymbopogon citratus)

Φασκόμηλο (Salvia microphylla)

Φασκόμηλο (Salvia officinalis ‘Berggarten’)

Τα άνθη του φασκόμηλου τρώγονται επίσης, όχι μόνο τα φύλλα.

Ιερός βασιλικός ή tulsi (Ocimum tenuiflorum)

Φασκόμηλο ανανά (Salvia elegans)

Μωβ Shiso ή perilla (Perilla frutescens)

Αγγελική κήπου (Angelica archangelica)

Lovage (Levisticum officinale)

Βαλεριάνα (Valeriana officinalis)

Γλυκός μάραθος (Foeniculum vulgare)

Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

Το γλυκάνισο είναι ένα από τα αγαπημένα μου βρώσιμα. Έγραψα ένα ολόκληρο άρθρο γι’ αυτό (που συνδέεται παρακάτω).

Γλυκάνισος ύσσωπος (Agastache)

Ύσσωπος (Hyssopus officinalis)

Αφρικανικός μπλε βασιλικός (Ocimum kilimandscharicum × basilicum ‘Dark Opal’)

Βασιλικός της Ταϊλάνδης (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

Μελισσόχορτο ή άγριο περγαμόντο (Monarda)

Γλυκιά τσίχλα (Myrrhis odorata)

Τζίνσενγκ του Όρεγκον ή Τζίνσενγκ της Καλιφόρνιας (Aralia californica)

Γαλλικό εστραγκόν (Artemisia dracunculus var. sativa)

Chervil (Anthriscus cerefolium)

Alliums

Σκόρδο ελέφαντα (Allium ampeloprasum)

σχοινόπρασο (Allium schoenoprasum)

Άγριο πράσο (Allium babingtonii)

Το σχοινόπρασο ταιριάζει καλά σε έναν καλλωπιστικό κήπο.

Πολυετές κρεμμύδι (Allium fistulosum)

Κρεμμύδι που γνέφει (Allium cernuum)

Αιγυπτιακό κρεμμύδι που περπατάει (Allium cepa proliferum)

Λουλούδια

Αγκινάρες (Cynara cardunculus var. scolymus) και καρδόνια (Cynara cardunculus, γνωστές και ως αγκινάρες με γαϊδουράγκαθο)

Ημερολούλουδα (Hemerocallis fulva)

Ηλιοτρόπια (Helianthus annus)

Ψεύτικο τριφύλλι (Oxalis triangularis)

Κρόκος σαφράν (Crocus sativus)

Οι μικρές κόκκινες κλωστές του Crocus sativus είναι το πολύτιμο μπαχαρικό σαφράν.

Αραβοσίτου (Centaurea cyanus)

Ιβίσκος (Hibiscus sabdariffa) – τα αποξηραμένα άνθη αυτής της ποικιλίας φτιάχνουν εξαιρετικά τσάγια.

Καλέντουλα (Calendula officinalis)

Coneflower (Echinaceea purpurea)

Ντάλιες – τα πέταλα τρώγονται

Νάστρουτιουμ (Tropaeolum majus) – Η Madison μοιράζεται δεκαπέντε χρήσεις για αυτό το άφθονο φυτό.

Χαμομήλι (Matricaria chamomilla)

Όσο περισσότερο συλλέγω τα άνθη του χαμομηλιού, τόσο περισσότερο ανθίζει.

Μολόχα (Malva)

Meadow checker mallow (Sidalcea campestris)

Narrow-leaf mule’s-ears ή πυξίδα Καλιφόρνιας (Wyethia angustifolia)

Primrose (Primula)

Αμάραντος (Amaranthus)

Μπόρατζ (Borago officinalis)

Γλυκιά βιολέτα (Violeta odorata)

Θάμνοι

Μούρο πέρδικας (Mitchella repens)

Magnolia – μπορείτε ακόμη και τουρσί λουλούδια μανόλιας, αλλά μην τρώτε τους λοβούς των σπόρων

Φορσύθια – τα άνθη τρώγονται

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα άνθη της φορσύθιας για να φτιάξετε σιρόπι.

Τριαντάφυλλα – Τα περισσότερα τριανταφυλλιά τρώγονται, αλλά μου αρέσουν ιδιαίτερα εκείνα των πιο άγριων ποικιλιών, όπως το Rosa canina.

Hawthorn (Crataegus oxyacanthoides)

Thimbleberry (Rubus parviflorus)

Ανθισμένο κυδώνι (Chaenomeles)

Δάφνη (Laurus nobilis)

Elderflower (Sambucus nigra)

Φραγκοστάφυλα και φραγκοστάφυλα (Ribes)

Eastern redbud (Cercis canadensis)

Ενώ είστε σε αυτό, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο της Ελίζαμπεθ για το βρώσιμα παραβάν ιδιωτικότητας, τα περισσότερα από τα οποία είναι θάμνοι.

Υπάρχουν τόσα πολλά edimentals να ανακαλύψω και νιώθω ότι μόλις άρχισα να ξύνω την επιφάνεια. Αλλά μόλις μπήκα στη νοοτροπία του συνδυασμού ομορφιάς και λειτουργίας, μου άνοιξε μια πιο ολιστική άποψη της κηπουρικής. Ο σκοπός μου μετατοπίζεται περισσότερο προς την κατεύθυνση να πετύχω το καλύτερο και από τους δύο κόσμους – τη λειτουργικότητα ενός λαχανόκηπου σε συνδυασμό με την ομορφιά των καλλωπιστικών παρτεριών.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Περιλαμβάνουν κυριακάτικες αφηγήσεις από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή μας και ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top