Sage Companion Plants – Τα 8 καλύτερα και 3 χειρότερα φυτά

Πάντα με λάτρευε το φασκόμηλο.

Μου αρέσει να το κόβω για να το ανακατεύω σε μια σάλτσα καφέ βουτύρου, να συνθλίβω τα φύλλα του και να εισπνέω το γήινο άρωμά του και να βλέπω τα όμορφα λουλούδια του να εμφανίζονται το καλοκαίρι. Τούτου λεχθέντος, νομίζω ότι είναι ένα φυτό που πρέπει να έχετε στον κήπο.

Και επειδή το φασκόμηλο είναι πολυετές, μπορείτε να το φυτέψετε μια φορά και μετά να το απολαύσετε για τα επόμενα χρόνια!

Φυσικά, θα χρειαστεί να φροντίσετε σωστά το φυτό φασκόμηλου σας εάν θέλετε να επιβιώσει για πολλά χρόνια. Μαζί με την επιλογή του κατάλληλου περιβάλλοντος και την παροχή της σωστής ποσότητας νερού, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φύτευση συνοδού για να διατηρήσετε το φυτό σας φασκόμηλο υγιές.

Θα καλύψουμε ορισμένα από τα οφέλη της χρήσης της φύτευσης συντροφιάς με φασκόμηλο και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μερικά από τα καλύτερα και χειρότερα φυτά συντροφιάς για το φασκόμηλο.

Τα οφέλη της Φύτευσης Συντροφιάς με Φασκόμηλο

Η φύτευση συντρόφου αναφέρεται στη φύτευση δύο τύπων φυτών μαζί, έτσι ώστε τουλάχιστον το ένα από τα φυτά να ωφελεί το άλλο. Μερικές φορές, και τα δύο φυτά θα προσφέρουν οφέλη το ένα στο άλλο.

Αξιοποιώντας αυτή την πρακτική σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το φασκόμηλο για να ωφελήσετε άλλα φυτά ή να χρησιμοποιήσετε άλλα φυτά για να ωφελήσετε το φασκόμηλο. Αναρωτιέστε για ποια ακριβώς είδη πλεονεκτημάτων μιλάμε; Τότε μείνετε συντονισμένοι!

Προσελκύστε ωφέλιμα έντομα

Όταν σκέφτεστε το φασκόμηλο, φαντάζεστε πιθανώς το φυλλώδες γαστρονομικό βότανο που μπαίνει στη γέμιση, αναδεικνύει τις σάλτσες καφέ βουτύρου και προσθέτει μια αναντικατάστατη γεύση στο ψητό κοτόπουλο. Ωστόσο, μπορεί να μην ξέρετε ότι αυτό το φυτό μπορεί επίσης να παράγει ελκυστικά λουλούδια!

Εάν αφήσετε το φυτό να ανθίσει, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη που παράγουν αυτά τα λουλούδια. Ένα από τα οφέλη είναι η παρουσία ωφέλιμων εντόμων στον κήπο σας.

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι τα λουλούδια βοηθούν στην προσέλκυση επικονιαστών όπως οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι τύποι ωφέλιμων εντόμων από τους επικονιαστές;

Άλλοι τύποι ωφέλιμων εντόμων περιλαμβάνουν αρπακτικά έντομα που τρέφονται με κοινά παράσιτα κήπου όπως αφίδες, σκαθάρια ψύλλων και σκουλήκια λάχανου. Μερικά κοινά αρπακτικά έντομα περιλαμβάνουν πασχαλίτσες, πράσινα κορδόνια, παρασιτικές σφήκες και μύγες.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με αυτά τα καλά σφάλματα είναι ότι δεν τρέφονται όλα τα στάδια της ζωής με παράσιτα. Ενώ οι προνύμφες τρέφονται συχνά με άλλα έντομα, οι ενήλικες μορφές τρώνε συχνά γύρη ή νέκταρ.

Αυτό σημαίνει ότι η φύτευση μιας ποικιλίας ανθοφόρων φυτών μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση αυτών των ευεργετικών εντόμων στον κήπο σας. Και αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά σε προβληματικά παράσιτα!

Περιορίστε τη συντήρηση του κήπου

Όταν ομαδοποιείτε φυτά που χρειάζονται παρόμοια φροντίδα, μπορεί να διευκολύνετε τη φροντίδα του κήπου σας. Για παράδειγμα, εάν ομαδοποιήσετε φυτά που απαιτούν πολύ νερό και λίγο νερό μαζί, θα είναι πιο εύκολο να φροντίσετε τον κήπο σας.

Το φασκόμηλο είναι εγγενές σε πιο ξηρές περιοχές της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσεται καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη που διατηρούνται στην πιο ξηρή πλευρά.

Η φύτευση φασκόμηλου με άλλα φυτά που απαιτούν σπάνιο πότισμα μπορεί να βοηθήσει όλα τα φυτά σας να ευδοκιμήσουν.

Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το φασκόμηλο

Αναρωτιέστε τι να φυτέψετε με τα φασκόμηλιά σας; Δείτε μερικά από τα κορυφαία φυτά συντροφιάς για το φασκόμηλο.

Αν και αυτή η λίστα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, δεν είναι ολοκληρωμένη. Ακριβώς επειδή δεν βλέπετε ένα φυτό σε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το καλλιεργήσετε δίπλα στο φασκόμηλο.

1. Δεντρολίβανο

Ακριβώς όπως το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο ταιριάζουν καλά στην κουζίνα, είναι επίσης ένα υπέροχο ζεύγος κήπου. Και τα δύο φυτά απαιτούν παρόμοιες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να είναι υπέροχοι γείτονες.

Λοιπόν, τι ακριβώς τα κάνει τόσο κατάλληλα για να μεγαλώνουν μαζί;

Πρώτα απ ‘όλα, και στα δύο φυτά αρέσει το χώμα τους στην πιο ξηρή πλευρά. Και τα δύο αυτά φυτά είναι εγγενή σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, όπου συχνά μπορούν να βρεθούν να αναπτύσσονται σε βραχώδεις πλαγιές.

Ενώ μπορούν να αντέξουν περιόδους ξηρασίας, μισούν απολύτως να κάθονται σε βρεγμένο έδαφος. Εάν το χώμα τους παραμείνει υγρό, οι ρίζες πιθανότατα θα σαπίσουν.

Φυτέψτε δεντρολίβανο και φασκόμηλο σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, ποτίστε με φειδώ και παρακολουθήστε καθώς αυτά τα αρωματικά βότανα ευδοκιμούν!

2. Ρίγανη

Η ρίγανη, όπως και το φασκόμηλο, είναι εγγενής στους λόφους στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο αυτά βότανα απαιτούν παρόμοια περιβάλλοντα καλλιέργειας, γεγονός που τα καθιστά καλούς συντρόφους στον κήπο.

Αρχικά, επιλέξτε μια τοποθεσία με πλήρη ήλιο, καθώς και τα δύο αυτά φυτά θα υποφέρουν στη σκιά. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στραγγίζει καλά και η περιοχή δεν συγκρατεί νερό μετά τη βροχή.

Αφού φυτέψετε το φασκόμηλο και τη ρίγανη σας σε κατάλληλο σημείο, μπορείτε να συνεχίσετε να τα φροντίζετε με παρόμοιους τρόπους. Αρχικά, αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα των φυτών σας.

Και στα δύο αυτά βότανα αρέσει το χώμα τους στην πιο ξηρή πλευρά και πρέπει να ποτίζονται μόνο όταν στεγνώσει το πάνω μέρος των λίγων εκατοστών του εδάφους.

3. Θυμάρι

Ένα ακόμη μεσογειακό βότανο που ταιριάζει πολύ με το φασκόμηλο είναι το θυμάρι. Και στα δύο αυτά φυτά αρέσει το καλά στραγγιζόμενο έδαφος που είναι λίγο πιο ξηρό.

Φυτέψτε τα σε μια τοποθεσία με ήλιο και ποτίστε μόνο όταν το έδαφος είναι στεγνό για να κρατήσετε αυτά τα φυτά χαρούμενα.

Ενώ αυτά τα δύο βότανα είναι υπέροχοι σύντροφοι στον κήπο, θα πρέπει να γνωρίζετε τις διακυμάνσεις στο ύψος. Το φασκόμηλο μπορεί εύκολα να αυξηθεί δύο πόδια ενώ το θυμάρι σπάνια μεγαλώνει πάνω από έξι ίντσες.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας φασκόμηλο δεν σκιάζει το θυμάρι σας. Φυτεύοντας το θυμάρι σας λίγα μέτρα μακριά από το φασκόμηλο θα επιτρέψετε και στα δύο φυτά να λάβουν τον ήλιο που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Όταν πρόκειται για την επιλογή μιας ποικιλίας θυμαριού, να γνωρίζετε ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι θυμαριού μπορούν να λειτουργήσουν καλά με τα φυτά φασκόμηλου. Αυτό περιλαμβάνει αγγλικό θυμάρι, λεμονόθυμο και γαλλικό θυμάρι.

4. Ραπανάκια

Άλλα βότανα δεν είναι τα μόνα φυτά που αναπτύσσονται καλά με το φασκόμηλο! Τα ταχέως αναπτυσσόμενα ραπανάκια μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά ως φυτό συντροφιάς φασκόμηλου.

Ενώ τα ραπανάκια είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν, τα φύλλα τους είναι ευαίσθητα σε μια ποικιλία παρασίτων. Αυτά περιλαμβάνουν σκαθάρια ψύλλων, σκουλήκια λάχανου, αφίδες και πολλά άλλα!

Ένας τρόπος για να περιορίσετε τον αριθμό των παρασίτων που υπάρχουν στα ραπανάκια σας είναι να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα.

Καθώς τα φυτά φασκόμηλου παράγουν λουλούδια, προσελκύουν έντομα όπως παρασιτικές σφήκες, πασχαλίτσες και πράσινα κορδόνια. Όταν οι ενήλικες μορφές αυτών των εντόμων βρίσκονται στον κήπο, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά σε παράσιτα όπως αφίδες και σκουλήκια λάχανου.

Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες θα αρχίσουν να τρέφονται με τα παράσιτα. Και αν οι πληθυσμοί των παρασίτων πέφτουν, αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστεί να εφαρμόσετε εντομοκτόνα!

5. Λεβάντα

Το φασκόμηλο και η λεβάντα αναπτύσσονται καλά σε βραχώδεις γκρεμούς, σε παρτέρια κήπων με καλή αποστράγγιση και σε αμμώδη εδάφη. Αυτές οι παρόμοιες συνθήκες ανάπτυξης σημαίνουν ότι αυτά τα φυτά μπορούν να συνεργαστούν καλά στον κήπο.

Μαζί με την απαίτηση παρόμοιων τύπων εδάφους, και τα δύο φυτά χρειάζονται μόνο λίγο νερό για να ευδοκιμήσουν. Αν αφήσετε το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα, θα κρατήσετε και τα δύο φυτά χαρούμενα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας φασκόμηλου και λεβάντας μαζί είναι ότι φαίνονται υπέροχα ως ζευγάρι! Και τα δύο φυτά μεγαλώνουν λίγα μέτρα ψηλά και προσθέτουν μια ωραία εμφάνιση στα κρεβάτια του κήπου στην μπροστινή αυλή.

6. Καλέ

Το λάχανο παραμένει μια δημοφιλής καλλιέργεια κήπου λόγω των διατροφικών πλεονεκτημάτων του και της ευελιξίας του στην κουζίνα. Ωστόσο, η καλλιέργεια δεν είναι δημοφιλής μόνο στους ανθρώπους!

Μια μεγάλη ποικιλία παρασίτων μοσχοβολά τα φύλλα του λάχανου. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό κάνει το φυτό αντιαισθητικό. Και στη χειρότερη, αποδυναμώνει το φυτό μέχρι να πεθάνει.

Τα παράσιτα του λάχανου περιλαμβάνουν μικροσκοπικά πλάσματα όπως αφίδες και σκαθάρια ψύλλων, καθώς και μεγαλύτερα παράσιτα, όπως σκουλήκια λάχανου και σκαθάρια αρλεκίνου. Ενώ ο αποκλεισμός αυτών των παρασίτων με κάλυψη σειρών ή ο ψεκασμός τους με φυτοφάρμακα είναι δύο στρατηγικές διαχείρισης, υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των παρασίτων.

Η φύτευση ανθοφόρων φυτών όπως το φασκόμηλο στον κήπο σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα όπως πράσινα κορδόνια και παρασιτικές σφήκες. Όταν οι ενήλικες μορφές αυτών των εντόμων έρχονται στον κήπο για να τραφούν με λουλούδια, είναι πιο πιθανό να γεννήσουν τα αυγά τους κοντά σε παράσιτα του λάχανου.

Όταν τα αυγά εκκολαφθούν, οι προνύμφες θα τρέφονται με τα παράσιτα. Με τη σειρά του, αυτό θα μειώσει τους πληθυσμούς των παρασίτων και θα μειώσει τις πιθανότητες που θα χρειαστεί να ψεκάσετε φυτοφάρμακα.

7. Μαρούλι

Το μαρούλι είναι ένα ακόμη φυτό που είναι κοινός στόχος των αφίδων. Η φύτευση φασκόμηλου και μαρουλιού μαζί μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων που τρέφονται με αφίδες.

Όταν οι πασχαλίτσες, τα πράσινα κορδόνια, οι παρασιτικές σφήκες και άλλα ευεργετικά είναι στον κήπο σας, οι πληθυσμοί των αφίδων είναι πιο πιθανό να παραμείνουν χαμηλοί. Και αυτό σημαίνει ότι τα φυτά μαρουλιού σας θα παραμείνουν υγιή.

Δεδομένου ότι το φασκόμηλο είναι ένα πιο ψηλό φυτό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σκίαση φυτών μαρουλιού. Αν και τα φυτά μαρουλιού θέλουν πολύ ήλιο για να ευδοκιμήσουν, μπορεί να αγχωθούν από τον καυτό απογευματινό καλοκαιρινό ήλιο.

Η φύτευση μαρουλιού στην ανατολική πλευρά των φυτών φασκόμηλου μπορεί να προσφέρει στα τρυφερά φυτά απογευματινή σκιά.

8. Ρόκα

Η ρόκα είναι μια ακόμη καλλιέργεια που μπορεί να επωφεληθεί από την ικανότητα του φασκόμηλου να προσελκύει αρπακτικά έντομα. Αυτή η τρυφερή πράσινη σαλάτα είναι αγαπημένη πολλών παρασίτων στον κήπο, συμπεριλαμβανομένων των αφίδων, των σκαθαριών ψύλλων, των σκουληκιών του λάχανου, των ζωυφίων αρλεκίνου και πολλά άλλα!

Όταν το φασκόμηλο ανθίζει, βοηθά στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων όπως τα πράσινα κορδόνια, οι παρασιτικές σφήκες και οι πασχαλίτσες. Αυτά τα έντομα πηγαίνουν για να γεννήσουν αυγά που εκκολάπτονται σε προνύμφες που τρώνε παράσιτα.

Δεδομένου ότι η ρόκα είναι ένα μικρό φυτό, θα πρέπει να τη φυτέψετε τουλάχιστον ένα πόδι μακριά από τα φυτά φασκόμηλου. Αυτό επιτρέπει στη ρόκα να δέχεται αρκετό ήλιο που θα κρατήσει τα φυτά υγιή και θα περιορίσει τις μυκητιακές ασθένειες.

Τα χειρότερα φυτά συντροφιάς για το φασκόμηλο

Ενώ πολλά φυτά λειτουργούν καλά με το φασκόμηλο, θα πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε τα παρακάτω φυτά δίπλα στο φασκόμηλο σας.

1. Σέλινο

Θυμάστε πώς είπαμε ότι στο φασκόμηλο αρέσει το χώμα του στην πιο στεγνή πλευρά; Λοιπόν, το σέλινο είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το ρηχό ριζικό σύστημα του σέλινου σημαίνει ότι ευδοκιμεί σε έδαφος που διατηρείται συνεχώς υγρό. Εάν το χώμα στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα, τα φυτά μπορεί να πιεστούν και να αναπτύξουν γεύσεις και υφές.

Και αν το έδαφος γύρω από ένα φυτό φασκόμηλου διατηρείται υγρό, τα φυτά είναι πιθανό να σαπίσουν.

Δεδομένου ότι αυτά τα δύο φυτά απαιτούν τόσο διαφορετικά επίπεδα υγρασίας εδάφους, είναι καλύτερο να αποφύγετε τη φύτευση τους το ένα δίπλα στο άλλο.

2. Τζίντζερ

Σίγουρα, το φασκόμηλο και το τζίντζερ φέρνουν καταπληκτικές γεύσεις στην κουζίνα. Ωστόσο, δεν είναι οι καλύτεροι σύντροφοι στον κήπο.

Πρώτον, το τζίντζερ μπορεί να ψηλώσει αρκετά. Όταν τα φυτά είναι ώριμα, είναι συχνά τρία έως τέσσερα πόδια ψηλά.

Το ψηλό τους μέγεθος σημαίνει ότι μπορούν να σκιάσουν φυτά φασκόμηλου. Αν και η λίγη σκιά δεν είναι μεγάλο πρόβλημα για τα φυτά φασκόμηλου, η πολλή σκιά μπορεί να τα προκαλέσει άγχος ή καχυποψία.

Επιπλέον, το φασκόμηλο και το τζίντζερ έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε πότισμα. Ενώ στο φασκόμηλο αρέσει το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα, το τζίντζερ θέλει το χώμα του να παραμένει υγρό.

Για να υποτιμήσουμε πόσο διαφορετικές είναι οι απαιτήσεις αυτών των φυτών σε νερό, ας δούμε πού είναι εγγενείς. Το φασκόμηλο είναι εγγενές σε βραχώδεις βράχους στη Μεσόγειο ενώ το τζίντζερ είναι εγγενές στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Όλα αυτά για να πούμε ότι πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε αυτές τις δύο καλλιέργειες η μία δίπλα στην άλλη!

3. Κρεμμύδια

Δεδομένου ότι τα κρεμμύδια έχουν ρηχό ριζικό σύστημα, τους αρέσει το χώμα τους να παραμένει συνεχώς υγρό. Εάν τα πάνω μερικά εκατοστά του εδάφους στεγνώσουν, τα κρεμμύδια δεν θα μπορέσουν να φτάσουν την υγρασία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά κρεμμυδιού σας μία έως πολλές φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τη βροχόπτωση, τη θερμοκρασία και άλλους παράγοντες.

Το φασκόμηλο, από την άλλη, θέλει το χώμα του να παραμένει στην πιο ξηρή πλευρά. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά φασκόμηλου σας μόνο όταν τα κορυφαία λίγα εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά.

Το υπερβολικό πότισμα των φυτών φασκόμηλου σας μπορεί να οδηγήσει σε στρεσαρισμένα φυτά και πιθανώς σάπιες ρίζες.

Δεδομένου ότι τα κρεμμύδια και το φασκόμηλο έχουν τόσο διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό, θα πρέπει να αποφύγετε να τα φυτέψετε το ένα δίπλα στο άλλο. Ωστόσο, μπορείτε να τα φυτέψετε σε διαφορετικές πλευρές του κήπου σας.

Χρησιμοποιήστε το Companion Planting για να καλλιεργήσετε υγιή φυτά

Είτε φυτεύετε τον πρώτο σας κήπο είτε καλλιεργείτε φυτά εδώ και χρόνια, η χρήση συνοδευτικής φύτευσης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις καλλιέργειές σας υγιείς.

Όταν αποφασίζετε τι να φυτέψετε με το φασκόμηλο, θυμηθείτε να λάβετε υπόψη την αγάπη του φασκόμηλου για το ξηρό έδαφος καθώς και τις ικανότητές του να προσελκύει ωφέλιμα έντομα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top