Ultimate Pothos Care Guide: Tips for Lush Greenery

Έχουν κοσμήσει αμέτρητους κοιτώνες και μοντέρνα γραφεία, με τα αμπέλια τους να αποτελούν σύμβολο ζωής μέσα στην αστική εξάπλωση. Αλλά για τους μη μυημένους, το pothos μπορεί να φαίνεται καλυμμένο από μυστήριο. Θα ευδοκιμήσει στο διαμέρισμά μου με χαμηλό φωτισμό; Πόσο συχνά χρειάζεται νερό πάντως

Αυτός ο οδηγός θα σας μεταμορφώσει από έναν νευρικό αρχάριο σε έναν επαγγελματία του pothos, καλλιεργώντας καταρράκτες κουρτίνες από πλούσια βλάστηση που θα ζήλευαν κάθε influencer του Instagram.

Αποκαλυπτήρια του Πόθου

Το pothos, γνωστό και ως Devil’s Ivy (αν και μην ανησυχείτε, είναι απολύτως ασφαλές!), είναι μέλος του γένους Epipremnum. Αυτά τα τροπικά αμπελουργικά φυτά είναι εγγενή στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία και η εύκολη φύση τους τα έχει κάνει σούπερ σταρ στον κόσμο των φυτών εσωτερικού χώρου. Διαθέσιμο σε μια εκπληκτική ποικιλία ποικιλιών, από το κλασικό πράσινο νέον έως τις ποικιλόμορφες μαρμάρινες βασίλισσες και τις πιτσιλιές από ασήμι, υπάρχει ένα pothos που ταιριάζει σε κάθε αισθητική.

Αλλά η ομορφιά τους δεν είναι μόνο βαθιά στο δέρμα. Οι Pothos είναι πρωταθλητές στον καθαρισμό του αέρα, αφαιρώντας τοξίνες όπως η φορμαλδεΰδη και το βενζόλιο από τον αέρα, καθιστώντας τους ιδανικούς συντρόφους για όσους αναζητούν ένα πιο υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον. Επιπλέον, οι κληματαριές τους προσθέτουν μια νότα ζωής και ιδιοτροπία σε κάθε χώρο, είτε πρόκειται για μια άνετη γωνιά ανάγνωσης είτε για ένα πολυσύχναστο γραφείο.

Καλλιεργώντας τον Παράδεισο: Βασική Φροντίδα Pothos

Τώρα που σας έχει πιάσει το pothos, ας εμβαθύνουμε στις πρακτικές λεπτομέρειες της δημιουργίας της δικής σας εσωτερικής ζούγκλας. Ακολουθεί μια ανάλυση όλων όσων πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε το pothos σας να ευδοκιμεί:

Βρίσκοντας την Τέλεια Πέρκα (Ανάγκες Φωτός)

Οι Πόθος είναι γνωστοί για την προσαρμοστικότητά τους, αλλά όταν έρχεται στο φως, προτιμούν ένα χαρούμενο μέσο. Αποφύγετε να τα βάζετε στο άμεσο ηλιακό φως, που μπορεί να καψαλίσουν τα φύλλα. Ωστόσο, η βαθιά σκιά δεν είναι ιδανική, καθώς μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και να τους εμποδίσει να παράγουν τα όμορφα αμπέλια τους. Ένα σημείο με έντονο, έμμεσο φως είναι το γλυκό σημείο. Τα παράθυρα με ανατολική ή βόρεια όψη είναι τέλεια για τις περισσότερες ποικιλίες pothos.

Σοφία ποτίσματος

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα για τους νέους γονείς pothos είναι το υπερβολικό πότισμα. Αυτά τα φυτά προτιμούν να στεγνώνουν ελαφρά μεταξύ των ποτισμών. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να κολλήσετε το δάχτυλό σας στο χώμα. Εάν η επάνω ίντσα αισθάνεται στεγνή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε. Πίνετε καλά στο ποτό σας μέχρι να τρέξει νερό από τις οπές αποστράγγισης και, στη συνέχεια, πετάξτε το υπερβολικό νερό που μαζεύεται στο πιατάκι. Αν αφήσετε το φυτό σας να καθίσει στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Η Τέχνη της Κατσαρόλας

Όταν επιλέγετε μια γλάστρα για το pothos σας, επιλέξτε μια με τρύπες αποστράγγισης. Αυτό επιτρέπει τη διαφυγή της περίσσειας νερού, αποτρέποντας τη σήψη των ριζών. Το μέγεθος της γλάστρας πρέπει να είναι ανάλογο με το φυτό. Εάν το pothos σας απλώνεται ευχάριστα, μπορείτε να το μεταφέρετε σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο δοχείο κάθε 1-2 χρόνια.

Φρενίτιδα σίτισης (γονιμοποίηση)

Αν και τα pothos δεν είναι βαριά τροφοδοτικά, μια μηνιαία δόση ισορροπημένου λιπάσματος κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου της άνοιξης και του καλοκαιριού μπορεί να τους δώσει μια ευπρόσδεκτη ώθηση. Ένα αραιωμένο υγρό λίπασμα ή σφαιρίδια βραδείας αποδέσμευσης λειτουργούν καλά. Απλά φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος για να αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, η οποία μπορεί να βλάψει τις ρίζες.

Κλάδεμα για την τελειότητα

Μην φοβάστε να δώσετε στο πόθο σας! Το τακτικό κλάδεμα ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη και προωθεί την ανάπτυξη νέων φύλλων. Απλώς χρησιμοποιήστε κοφτερά κλαδευτήρια ή ψαλίδι για να κόψετε τα ποδαράκια ή τα καφέ φύλλα. Το κλάδεμα σάς επιτρέπει επίσης να πολλαπλασιάσετε το pothos σας, δημιουργώντας νέα φυτά από τα μοσχεύματα (περισσότερα για αυτό αργότερα!).

Beyond the Basics: Pro Pothos Tips

Αφού κατακτήσετε τη βασική ρουτίνα περιποίησης, ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για να αναβαθμίσετε το παιχνίδι pothos σας:

 • Η υγρασία έχει σημασία: Ο Πόθος προέρχεται από φυσικά υγρά περιβάλλοντα. Αν και είναι προσαρμόσιμα, η αύξηση της υγρασίας γύρω από το φυτό σας μπορεί να του δώσει μια επιπλέον ώθηση. Η ομαδοποίηση του pothos σας με άλλα φυτά δημιουργεί ένα μίνι υγρό μικροκλίμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δίσκο με βότσαλο γεμάτο με νερό ή έναν υγραντήρα.
 • Moss Pole Magic: Για όσους αναζητούν μια πιο δραματική εμφάνιση, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοντάρι από βρύα. Αυτοί οι στύλοι ενθαρρύνουν το pothos σας να ανέβει προς τα πάνω, δημιουργώντας μια εκπληκτική κάθετη οθόνη. Απλώς στερεώστε τις εναέριες ρίζες του φυτού σας στον πόλο των βρύων καθώς μεγαλώνει.
 • Καθαρισμός αυτών των ένδοξων φύλλων: Η συσσώρευση σκόνης στα φύλλα μπορεί να εμποδίσει τη φωτοσύνθεση. Σκουπίστε απαλά τα pothos σας με ένα υγρό πανί κάθε λίγες εβδομάδες για να έχουν την καλύτερη εμφάνιση.

The Joys of Propagation: Creating a Pothos Posse

Η ομορφιά του pothos εκτείνεται πέρα ​​από την ανθεκτικότητά τους και τις ιδιότητες καθαρισμού του αέρα. Είναι επίσης απίστευτα εύκολο να πολλαπλασιαστούν, που σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ολόκληρο στρατό από φυλλώδεις συντρόφους από ένα μόνο φυτό. Πολλαπλασιασμός είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων φυτών από μοσχεύματα βλαστών. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να μοιραστείτε την αγάπη του pothos με τους φίλους και την οικογένειά σας ή απλά να γεμίσετε το σπίτι σας με ακόμα πιο πλούσιο πράσινο.

Snip, Soak, Sprout: Propagating Your Pothos

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για τη διάδοση του ποθούς σας:

 1. Επιλέξτε το κόψιμο σας: Επιλέξτε ένα υγιές στέλεχος με τουλάχιστον 2-3 κόμβους (τις ανώμαλες περιοχές όπου αναδύονται τα φύλλα). Χρησιμοποιώντας αιχμηρά κλαδευτήρια ή ψαλίδι, κάντε μια καθαρή κοπή ακριβώς κάτω από έναν κόμβο. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ένα ή δύο φύλλα στο κόψιμο.
 2. Νερό ή Χώμα; Ο Πόθος μπορεί να πολλαπλασιαστεί είτε στο νερό είτε στο έδαφος. Για πολλαπλασιασμό με νερό, αφαιρέστε τα κάτω φύλλα από το κόψιμο και τοποθετήστε το στέλεχος σε ένα βάζο ή ποτήρι γεμάτο με φρέσκο ​​νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Βεβαιωθείτε ότι βυθίζονται μόνο οι κόμβοι και όχι τα φύλλα. Τοποθετήστε το βάζο σε θέση με έντονο, έμμεσο φως. Αλλάζετε το νερό κάθε λίγες μέρες για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Για πολλαπλασιασμό του εδάφους, φυτέψτε το μοσχεύματα απευθείας σε μια γλάστρα γεμάτη με μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά. Ποτίστε ελαφρά το χώμα και διατηρήστε το υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

 1. Η υπομονή είναι το κλειδί: Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε, κάντε υπομονή! Οι ρίζες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται μέσα σε λίγες εβδομάδες για τον πολλαπλασιασμό του νερού και λίγο περισσότερο για τον πολλαπλασιασμό του εδάφους. Μόλις οι ρίζες φτάσουν μια ίντσα ή δύο σε μήκος για πολλαπλασιασμό στο νερό, μπορείτε να μεταμοσχεύσετε το μοσχεύμα σε μια γλάστρα με φρέσκο ​​μείγμα γλάστρας.
 2. Συγχαρητήρια, Φυτό γονέα! Μόλις το πολλαπλασιασμένο σας pothos εγκατασταθεί στο νέο του σπίτι, συνεχίστε να το φροντίζετε όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε ώριμο φυτό pothos. Με λίγο TLC, το πολλαπλασιασμένο σας κόψιμο σύντομα θα ευδοκιμήσει και θα είναι έτοιμο να προσθέσει τη δική του πινελιά κομψότητας στον εσωτερικό σας χώρο.

Αντιμετώπιση προβλημάτων κοινών προβλημάτων Pothos

Ακόμη και ο πιο αφοσιωμένος γονέας του φυτού μπορεί να αντιμετωπίσει περιστασιακά λόξυγκα με το πόθο του. Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για τη διάγνωση και την επίλυση ορισμένων κοινών προβλημάτων:

 • Πεσμένα φύλλα: Αυτό είναι συχνά σημάδι υποβρύχιας. Βάλτε το pothos σας να μουλιάσει καλά και προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματος σας για να διασφαλίσετε ότι το χώμα δεν θα στεγνώσει εντελώς μεταξύ των ποτισμών.
 • Κιτρινίζοντας φύλλα: Αυτό μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Το υπερβολικό πότισμα, η έλλειψη φωτός ή η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών είναι όλοι οι πιθανοί ένοχοι. Ελέγξτε τις συνήθειές σας στο πότισμα, βεβαιωθείτε ότι το ποτό σας λαμβάνει επαρκές έμμεσο φως και εξετάστε το ενδεχόμενο λίπανσης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Καφέ φύλλα: Τα περιστασιακά καφέ φύλλα είναι φυσιολογικά, ειδικά σε παλαιότερο φύλλωμα. Απλώς αφαιρέστε τα με καθαρά κλαδευτήρια. Ωστόσο, το εκτεταμένο μαύρισμα θα μπορούσε να υποδηλώνει υποβρύχιο, ηλιακό έγκαυμα ή ακόμη και προσβολή από παράσιτα.
 • Παράσιτα: Ενώ τα pothos είναι γενικά ανθεκτικά στα παράσιτα, μπορεί περιστασιακά να είναι ευαίσθητα σε αλευρώδη ή ακάρεα αράχνης. Επιθεωρείτε τακτικά το φυτό σας και αντιμετωπίζετε τις προσβολές με εντομοκτόνο σαπούνι ή σπρέι ελαίου neem.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την αιτία ενός συγκεκριμένου προβλήματος, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν τοπικό ειδικό σε φυτώριο ή κηπουρική για περαιτέρω συμβουλές.

Living with a Living Legend: The Enduring Appeal of Pothos

Τα Pothos είναι κάτι περισσότερο από μοντέρνα φυτά εσωτερικού χώρου. είναι ζωντανές μαρτυρίες ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας. Η εύκολη φύση τους τα κάνει ιδανικά για αρχάριους, ενώ οι εκπληκτικές ποικιλίες και τα κληματαράκια τους προσφέρουν ατελείωτες δυνατότητες σχεδίασης για τους έμπειρους λάτρεις των φυτών. Με την κατάλληλη φροντίδα, το pothos σας μπορεί να γίνει ένας αγαπημένος σύντροφος για τα επόμενα χρόνια, καθαρίζοντας τον αέρα σας, μειώνοντας το άγχος και προσθέτοντας μια νότα ζωντανής ζωής στην εσωτερική σας όαση. Λοιπόν, αγκαλιάστε τη δύναμη του pothos και ξεκινήστε το ταξίδι σας για την καλλιέργεια μιας ακμάζουσας εσωτερικής ζούγκλας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top