Yarrow Companion Plants – Τα 10 καλύτερα και 3 χειρότερα φυτά

Yarrow (Achillea millefolium) είναι ένα πολυετές λουλούδι που βρίσκεται εξίσου στο σπίτι στα λιβάδια όπως και στους κομμένους κήπους με λουλούδια. Λατρεύω ότι το yarrow παρέχει όμορφο δαντελωτό φύλλωμα και λουλούδια και μια μεγάλη ποικιλία χρήσεων και πλεονεκτημάτων.

Πρώτον, τα μικροσκοπικά λουλούδια του yarrow προσελκύουν και τρέφουν διάφορα έντομα και πουλιά. Πολλά από αυτά τα πλάσματα είναι φανταστικά για να τα έχετε στον κήπο σας, καθώς επικονιάζουν λουλούδια ή/και τρώνε παράσιτα.

Δεύτερον, τα λουλούδια yarrow έχουν μια κομψή αλλά συγκρατημένη ομορφιά που λειτουργεί τόσο σε ρουστίκ όσο και σε μοντέρνα μπουκέτα. Και αν δεν σας ενδιαφέρει να κόψετε τα λουλούδια σε εσωτερικούς χώρους, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε την ομορφιά τους στον κήπο.

Τέλος, το yarrow προσφέρει πολλές ιατρικές χρήσεις. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει διάφορα μέρη του φυτού για να ανακουφίσουν τον πόνο από πονόδοντους και μολύνσεις στο λαιμό, να μειώσουν τις επιπτώσεις του κρυολογήματος και να απαλύνουν το δέρμα.

Δεδομένου ότι το yarrow προσφέρει τόσα πολλά οφέλη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στον κήπο σας! Θα καλύψουμε μερικά από τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το αχυράκι καθώς και μερικά φυτά που πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε δίπλα σε αυτό το πολυετές φυτό.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη φύτευση συντροφιάς εδώ.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Yarrow στη Φύτευση συντρόφων;

Ενώ έχω εισαγάγει μερικούς από τους λόγους που αγαπώ το yarrow παραπάνω, ας βουτήξουμε λίγο περισσότερο στο γιατί πρέπει να προσθέσετε αυτό το φυτό στον κήπο σας. Τι οφέλη παρέχει σε άλλα φυτά;

Προσελκύστε ωφέλιμα έντομα

Με την κατάλληλη φροντίδα, το yarrow θα παράγει λουλούδια από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου. Και αυτό σημαίνει ότι είναι μια εξαιρετική πηγή νέκταρ και γύρης.

Πολλά έντομα βασίζονται στη γύρη και/ή στο νέκταρ για τροφή. Μερικά από αυτά τα έντομα περιλαμβάνουν μύγες, παρασιτικές σφήκες, πεταλούδες, μύγες ταχινιδών, πράσινα κορδόνια, σκαθάρια και αρπακτικά ακάρεα.

Ενώ οι ενήλικες αυτών των εντόμων μπορεί να ακολουθούν μια πρωτίστως χορτοφαγική διατροφή, οι προνύμφες τρέφονται με ορισμένους τύπους κοινών παρασίτων στον κήπο. Για παράδειγμα, οι πράσινες προνύμφες με δαντέλα τρώνε αφίδες, θρίπες και λευκές μύγες και οι προνύμφες μύγας ταχινιδών τρέφονται με παράσιτα όπως σκουλήκια λάχανου και στρατιωτάκια.

Εάν αυτά τα ωφέλιμα έντομα είναι γύρω για να φάνε παράσιτα, αυτά τα παράσιτα είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά σας μπορούν να παραμείνουν υγιή και μπορείτε να αποφύγετε την εφαρμογή εντομοκτόνων ή τον αποκλεισμό παρασίτων με καλύμματα σειρών.

Δεδομένου ότι το yarrow είναι ένα πολυετές φυτό που παρέχει πυκνό φύλλωμα, παρέχει επίσης μέρη όπου μπορούν να κρυφτούν ωφέλιμα έντομα.

Παρέχετε σκιά

Όταν ωριμάσουν, τα φυτά yarrow μπορούν να φτάσουν περίπου τα τρία πόδια σε ύψος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι μια φυσική πηγή σκιάς για τα ευαίσθητα στη θερμότητα φυτά.

Η τοποθέτηση φυτών όπως το μαρούλι και το σπανάκι στην ανατολική πλευρά των φυτών yarrow μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των χόρτων από τον σκληρό απογευματινό ήλιο.

Κορυφαία φυτά συντροφιάς Yarrow

Σε γενικές γραμμές, τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το yarrow χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.

Πρώτον, υπάρχουν και άλλα πολυετή φυτά λιβαδιών που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις φροντίδας με το αχυράκι. Ο συνδυασμός αυτών των φυτών μπορεί να δημιουργήσει έναν κήπο ή ένα τοπίο χαμηλής συντήρησης που προσθέτει υπηρεσίες ομορφιάς και οικοσυστήματος.

Δεύτερον, υπάρχουν βρώσιμα φυτά που επωφελούνται από την ικανότητα του yarrow να προσελκύει και να υποστηρίζει ωφέλιμα έντομα. Όταν φυτεύετε αχυρίδα δίπλα σε αυτά τα φυτά, μπορείτε να βοηθήσετε να κρατήσετε υπό έλεγχο τα δυνητικά επιζήμια παράσιτα.

1. Μαυρομάτικα Σούζαν

Η μαυρομάτικη Σούζαν, γνωστή και με το όνομα του γένους της Rudbeckia, είναι ένας άλλος τύπος ανθοφόρου πολυετούς φυτού που είναι εγγενές σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει παρόμοιους ιδανικούς οικοτόπους με το yarrow, γεγονός που καθιστά αυτά τα δύο φυτά ένα φυσικό ζεύγος.

Τόσο η αχυρίδα όσο και η μαυρομάτικα Susan μπορούν να επιβιώσουν σε διάφορες εδαφικές συνθήκες, εφόσον το έδαφος έχει καλή στράγγιση. Δεδομένου ότι και τα δύο φυτά χρειάζονται πλήρη ήλιο και είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, μπορείτε να παρέχετε παρόμοια φροντίδα για το καθένα.

Τέλος, και τα δύο αυτά λουλούδια παράγουν συνεχείς ανθοφορίες όσο εσείς τα παλιά άνθη. Η τοποθέτηση των φυτών το ένα δίπλα στο άλλο θα σας επιτρέψει να ολοκληρώσετε εύκολα αυτήν την εργασία και για τα δύο είδη.

2. Μωβ κωνοφόρα

Μωβ κωνοφόρα, γνωστός και ως Echinacea purpurea, είναι άλλο ένα ιθαγενές αγριολούλουδο που ταιριάζει πολύ με το αχυράκι. Και τα δύο φυτά αναπτύσσονται σε παρόμοια ύψη, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα δεν σκιάζει το άλλο.

Και τα δύο αυτά πολυετή φυτά απαιτούν επίσης πλήρη ήλιο και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα φυτέψετε στην ίδια περιοχή του κήπου ή του τοπίου σας.

Αυτά τα φυτά είναι επίσης ένα εξαιρετικό ζευγάρι επειδή παρέχουν ελαφρώς διαφορετικά οφέλη στην άγρια ​​ζωή. Ενώ και οι δύο παρέχουν γύρη και νέκταρ στα έντομα, οι μεγαλύτεροι σπόροι των κωνοφόρων προσελκύουν πουλιά όπως οι καρδερίνες και οι ρεβίθοι.

Ενώ μερικοί άνθρωποι λένε ότι το yarrow μπορεί να πνίξει τα κωνοφόρα, έχω βρει ότι αυτά τα δύο φυτά μπορούν να υπάρχουν μαζί όμορφα. Το κλειδί είναι να παρέχεται επαρκής απόσταση μεταξύ των φυτών, ώστε και τα δύο να μπορούν να ανθίσουν.

3. Coreopsis

Ένα ακόμη ιθαγενές πολυετές φυτό που είναι ένα υπέροχο φυτό συντροφιάς του yarrow είναι το coreopsis, γνωστό και ως τσιμπουρόσπορος. Αυτό το γένος φυτών αποτελείται από μακριούς, λεπτούς μίσχους που καλύπτονται με λεπτά άνθη.

Τόσο το coreopsis όσο και το yarrow μπορούν να αναπτυχθούν σε σχετικά φτωχό έδαφος και επίσης να επιβιώσουν σε περιόδους ξηρασίας. Και επειδή δεν τους αρέσει να είναι πνιγμένοι στο νερό, μπορείτε να ξεφύγετε με το πότισμα αυτών των φυτών μόνο μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

4. Μπρόκολο

Θυμάστε πώς είπαμε ότι το yarrow μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει τα παράσιτα από το να τρώνε κοινά λαχανικά κήπου; Λοιπόν, το μπρόκολο είναι ένα φυτό που μπορεί να ωφεληθεί από την ικανότητα του yarrow να προσελκύει ωφέλιμα έντομα.

Ως brassica, το μπρόκολο είναι επιρρεπές σε προσβολή από μια μεγάλη ποικιλία παρασίτων. Αυτά περιλαμβάνουν μικροσκοπικά πλάσματα όπως σκαθάρια ψύλλων και αφίδες καθώς και μεγαλύτερα έντομα όπως σκουλήκια λάχανου και ζωύφια αρλεκίνου.

Η φύτευση αχύρου κοντά στο μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση αρπακτικών εντόμων όπως παρασιτικές σφήκες, πράσινα κορδόνια και μύγες ταχινιδών. Όταν οι ενήλικες αυτών των καλών ζωυφίων βρίσκονται στον κήπο σας, συχνά επιλέγουν να γεννούν τα αυγά τους κοντά σε προβληματικά παράσιτα. Μετά την εκκόλαψη των αυγών, οι προνύμφες τρέφονται με το παράσιτο.

Δεδομένου ότι το μπρόκολο μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο, φυτέψτε το τουλάχιστον δύο πόδια μακριά από το φυτό αχυρίδας σας. Αυτό θα δώσει και στα δύο φυτά χώρο για να αναπτυχθούν καθώς και πρόσβαση σε άφθονο ήλιο.

5. Λάχανο

Το λάχανο είναι ένας άλλος τύπος brassica που συχνά βιώνει μια επίθεση παρασίτων. Εάν απομακρυνθείτε από τα φυτά σας για μια εβδομάδα, μπορείτε να επιστρέψετε για να τα δείτε να τα μοσχοβολάνε στρατιωτάκια, σκουλήκια λάχανου και λάχανα.

Δεδομένου ότι αυτές οι κάμπιες μπορούν να καταβροχθίσουν γρήγορα τα τρυφερά φύλλα ενός φυτού λάχανου, ο γρήγορος έλεγχος των παρασίτων είναι το κλειδί. Ωστόσο, αυτό σημαίνει συχνά τον εντοπισμό των φυτών για παράσιτα κάθε λίγες μέρες.

Εάν θέλετε να σκέφτεστε λιγότερο για την αναζήτηση και τον έλεγχο αυτών των παρασίτων, μπορείτε να επιλέξετε να φυτέψετε έναν ποικίλο κήπο που είναι ελκυστικός για τα ωφέλιμα έντομα. Τα άνθη του Yarrow παρέχουν τροφή για τους εχθρούς της κάμπιας όπως οι παρασιτικές σφήκες και οι μύγες ταχινιδών.

Όταν οι ενήλικες μορφές αυτών των φυσικών εχθρών βρίσκονται στον κήπο σας, οι προνυμφικές τους μορφές είναι πιο πιθανό να επιτεθούν σε αυτά τα κοινά παράσιτα του λάχανου. Πολλές φορές, αυτό σημαίνει πιο υγιή φυτά λάχανου, λιγότερη δουλειά και λιγότερα φυτοφάρμακα!

6. Κουνουπίδι

Το κατάλαβες, άλλο ένα μπράσικα! Το κουνουπίδι είναι μια άλλη καλλιέργεια λαχανικών που είναι μια νόστιμη πηγή τροφής για παράσιτα όπως σκουλήκια λάχανου, σκαθάρια ψύλλων, αφίδες και ζωύφια αρλεκίνου.

Εάν φυτέψετε αχυρίδα στον κήπο σας, οι φυσικοί εχθροί αυτών των παρασίτων είναι πιο πιθανό να αποκαλούν την περιοχή σπίτι. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό αυτά τα ωφέλιμα έντομα να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των παρασίτων!

Φυτέψτε το κουνουπίδι τουλάχιστον δύο πόδια μακριά από τα φυτά αχύρου. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε τα οφέλη του yarrow ακόμα κι αν το φυτέψετε δέκα ή είκοσι πόδια μακριά από το κουνουπίδι.

7. Ρόκα

Η ρόκα είναι επιρρεπής σε επίθεση από πολλά από τα ίδια παράσιτα που τρέφονται με μεγαλύτερα brassicas. Το έχω δει να καταβροχθίζεται από σκαθάρια ψύλλων και σκαθάρια με κίτρινο περιθώριο, μεταξύ άλλων.

Δεδομένου ότι η ρόκα συλλέγεται συχνά ως μωρό πράσινο, μια μικρή ζημιά από έντομα μπορεί να επηρεάσει ένα σοβαρό τμήμα κάθε φυτού. Και δεδομένου ότι τρώτε τα χόρτα αντί για ένα κεφάλι λουλουδιών, οι τρύπες των εντόμων μπορεί να κάνουν την καλλιέργεια αντιαισθητική.

Η κάλυψη της ρόκας με δίχτυ εντόμων ή κάλυμμα σειρών είναι ένας τρόπος για να αποκλειστούν τα παράσιτα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη συμπύκνωση και τη σήψη.

Μια άλλη επιλογή είναι να βασιστείτε σε φυσικούς θηρευτές όπως οι παρασιτικές σφήκες και τα πράσινα κορδόνια. Η φύτευση αχύρου με τη ρόκα σας μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων και να κρατήσει χαμηλούς πληθυσμούς παρασίτων.

8. Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο και το yarrow είναι και τα δύο πολυετή φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία, γεγονός που τα κάνει υπέροχους συντρόφους. Μπορείτε να τα φυτέψετε σε μια πιο ξηρή περιοχή της αυλής σας και να τα παρακολουθήσετε και τα δύο να ευδοκιμούν.

Δεδομένου ότι και τα δύο αυτά φυτά είναι πολυετή, θα πρέπει να σκεφτείτε το πλήρες μέγεθός τους πριν τα προσθέσετε στον κήπο σας. Ενώ μπορείτε να τα ξεθάψετε και να τα μετακινήσετε μετά τη φύτευση, η σωστή επιλογή της απόστασης με την πρώτη προσπάθεια είναι καλύτερη επιλογή.

Το Yarrow μπορεί να φτάσει τα τρία πόδια ψηλά και τα τρία πόδια πλάτος ενώ το δεντρολίβανο μπορεί να φτάσει τα πέντε πόδια ψηλό και πέντε πόδια πλάτος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετήσετε τα φυτά σε απόσταση τουλάχιστον τριών έως τεσσάρων μέτρων μεταξύ τους, ακόμα κι αν είναι αρκετά μικρά όταν τα φυτεύετε.

9. Μαρούλι

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το yarrow μεγαλώνει τρία πόδια ψηλό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να σκιάζετε καλλιέργειες που είναι ευαίσθητες στη θερμότητα όπως το μαρούλι.

Ενώ στο μαρούλι αρέσει τουλάχιστον έξι ώρες ήλιος, μπορεί να πιεστεί από το έντονο απογευματινό φως. Η φύτευση μαρουλιού στην ανατολική πλευρά των φυτών yarrow μπορεί να βοηθήσει να προσφέρει σκιά και να δροσίσει το φυτό.

Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε τις ικανότητες σκίασης του yarrow, φυτέψτε τα μαρούλια σας περίπου ένα πόδι μακριά από το yarrow.

Το μαρούλι έχει επίσης ένα σχετικά ρηχό ριζικό σύστημα, ενώ οι ρίζες του αχύρου είναι βαθιές. Αυτό σημαίνει ότι το yarrow μπορεί να βοηθήσει να φτάσει σε θρεπτικά συστατικά που το μαρούλι δεν μπορεί.

Τα άνθη του Yarrow μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων όπως τα πράσινα κορδόνια και οι πασχαλίτσες που τρέφονται με παράσιτα όπως οι αφίδες και οι θρίπες.

10. Ντομάτες

Οι ντομάτες μπορούν επίσης να πέσουν ευάλωτες σε μικρά και μεγάλα παράσιτα. Τα μικροσκοπικά παράσιτα που ρουφούν το χυμό όπως οι αφίδες, οι θρίπες και οι λευκές μύγες μπορούν να αποδυναμώσουν τα φυτά και να μεταδώσουν ασθένειες, ενώ μεγαλύτερα παράσιτα όπως οι κεράτινοι ντομάτες και οι βρωμιές μπορούν να φάνε ή να βλάψουν τόσο το φύλλωμα όσο και τα φρούτα.

Είναι αλήθεια ότι τα φυτά της τομάτας παράγουν άνθη, αλλά αυτά τα λουλούδια γενικά δεν παρέχουν πολλή τροφή στα ωφέλιμα έντομα. Επιπλέον, οι ντομάτες δεν αρχίζουν να παράγουν λουλούδια μέχρι να γίνουν τουλάχιστον ενός μηνός.

Η φύτευση αχύρου στην ίδια περιοχή με τα φυτά της ντομάτας σας μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση αρπακτικών εντόμων που τρέφονται με παράσιτα ντομάτας.

Τα χειρότερα φυτά συντροφιάς Yarrow

Ενώ πολλά φυτά μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα του αχύρου να προσελκύει ωφέλιμα έντομα, δεν είναι κάθε φυτό εξαιρετικός σύντροφος για το αχυράκι. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να φυτέψετε αυτά τα φυτά κοντά στο αχυρώνα σας.

1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ δεν είναι η πιο συχνά καλλιεργούμενη καλλιέργεια, αλλά όλο και περισσότεροι κηπουροί πειραματίζονται

με την καλλιέργεια αυτού του τροπικού βοτάνου. Ως τροπικό φυτό, το τζίντζερ ευδοκιμεί με πολλή θερμότητα και υγρασία.

Στο Yarrow, από την άλλη, αρέσει το χώμα του από την πιο στεγνή πλευρά. Δυστυχώς, μπορεί να αναπτύξει μυκητιακές ασθένειες όπως το ωίδιο εάν καλλιεργηθεί σε υγρές περιοχές.

Δεδομένου ότι το τζίντζερ και το yarrow προτιμούν τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τα φυτέψετε μαζί. Μπορείτε να τα φυτέψετε στον ίδιο κήπο, αλλά θα χρειαστεί να παρέχετε σε κάθε φυτό διαφορετικές ποσότητες νερού.

2. Αγγούρια

Δεδομένου ότι τα φυτά αχύρου αναπτύσσουν συχνά ωίδιο, θα πρέπει να αποφύγετε να φυτεύετε αγγούρια κοντά σε αυτά τα πολυετή φυτά. Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στο ωίδιο και αυτή η ασθένεια μπορεί γρήγορα να καταστρέψει τα φυτά.

Τα αγγούρια αναπτύσσονται επίσης με εκτεταμένο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σκαρφαλώσουν πάνω από φυτά αχυρίδας και να τα κατακλύσουν.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το yarrow μπορεί να φτάσει τα τρία πόδια ψηλό, μπορεί να σκιάσει τα φυτά αγγουριού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα φυτά να καθυστερήσουν και επίσης αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξουν μυκητιακές ασθένειες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το yarrow μπορεί να προσελκύσει αρπακτικά έντομα που μπορούν να τρέφονται με παράσιτα αγγουριού όπως τα σκαθάρια και οι αφίδες. Ωστόσο, η τοποθέτηση φυτών αχύρου σε απόσταση μεγαλύτερη από δέκα πόδια από τα αγγούρια θα βοηθήσει να προσελκύσετε αυτά τα έντομα χωρίς να βλάψετε τα φυτά αγγουριού σας.

3. Winter Squash

Οι χειμερινές ποικιλίες κολοκύθας όπως το butternut και το delicata είναι επίσης ευαίσθητα στην ανάπτυξη ωιδίου. Επομένως, εάν τα φυτά αχυρίδας αναπτύξουν ωίδιο, η ασθένεια πιθανότατα θα εξαπλωθεί στα φυτά της κολοκυθιάς.

Πολλά χειμερινά φυτά σκουός αναπτύσσουν επίσης αμπέλια που μπορούν να αναπτυχθούν πάνω από δέκα πόδια. Αυτά τα αμπέλια μπορεί να καταλάβουν τα φυτά αχύρου.

Επιλέξτε τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το Yarrow

Το Yarrow είναι ένα ισχυρό φυτό που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον κήπο και στο σπίτι. Μπορεί να προσελκύσει αρπακτικά έντομα, να προσθέσει όμορφα λουλούδια και να βοηθήσει στην παροχή σκιάς.

Ο σωστός σχεδιασμός του κήπου σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του αχύρου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top